Skip to content

HTC Vive: een blik op HTC’s Virtual Reality-productlijn

23 de juli de 2021
VIVE Pro angle04 5a5677e7beba33003697c9d2

Vive is HTC’s virtual reality (VR) productlijn die gebruik maakt van een head-mounted display (HMD), positie-tracking basisstations en speciale controllers om een ​​pc-gebaseerde VR-ervaring te bieden. HTC heeft verschillende versies van zijn lichtgewicht Vive-headset uitgebracht, van de originele Vive Pre tot de nieuwere Vive Cosmos-serie.

Wat is HTC Vive?

Vive is gebaseerd op SteamVR en is ontwikkeld door HTC in samenwerking met Valve. Valve heeft SteamVR gemaakt en heeft ook met LG samengewerkt om een ​​concurrerende VR-headset te produceren. De belangrijkste concurrent van HTC Vive, Oculus Rift, is niet gebaseerd op SteamVR. Vive bestaat uit drie hoofdcomponenten: een op het hoofd gemonteerd display, controllers en sensoren (vuurtorens genoemd). Naast deze drie componenten heeft de Vive ook een VR-ready gaming-pc nodig. Zonder een pc die voldoet aan de minimale specificaties voor Vive, werkt de VR niet.

Hoe werkt HTC Vive?

Wanneer je de Vive HMD aansluit op een compatibele computer en hem op je hoofd plaatst, gebruikt hij twee schermen en Fresnel-lenzen om elk oog een iets ander beeld te geven. De displays kunnen dichter bij elkaar (of verder uit elkaar) worden geplaatst om de specifieke afstand tussen uw ogen aan te passen. Dit creëert een driedimensionaal effect dat, in combinatie met head-tracking, het lijkt alsof u zich in een virtuele ruimte bevindt. Om head-tracking te bereiken, gebruikt de Vive kleine kubussen die vuurtorens worden genoemd. Deze vuurtorens sturen onzichtbare lichtstralen die worden gedetecteerd door sensoren op de HMD en controllers, waardoor games handbewegingen in de virtuele ruimte kunnen simuleren. Dit kan worden bereikt door de sensoren op een bureau voor u te plaatsen. Als u de sensoren verder weg plaatst, kunt u gebruikmaken van een functie die roomscale wordt genoemd.

Wat is Roomscale VR?

HTC Vive was het eerste systeem dat roomscale VR implementeerde. Concurrenten zoals Oculus hebben echter hun achterstand ingehaald. Door sensoren in de hoeken van een kamer te plaatsen, kun je je fysiek verplaatsen in een virtuele wereld. Als je in het echte leven loopt, beweeg je ook in het spel.

Wat zijn Vive-controllers en trackers?

Vive-controllers zijn apparaten die je in je handen houdt om te communiceren met games en andere VR-ervaringen. Dezelfde sensoren die verantwoordelijk zijn voor het volgen van het hoofd, kunnen ook de controllers volgen, waardoor het mogelijk wordt om uw handen in de virtuele ruimte te bewegen. Bij sommige spellen kun je vuisten maken, met je vinger wijzen en dingen oppakken met virtuele handen. Trackers zijn vergelijkbaar met controllers, maar zijn ontworpen om op andere objecten of lichaamsdelen dan uw handen te worden geplaatst. Als u bijvoorbeeld trackers aan uw benen vastmaakt, kan Vive de positie van uw benen in een game volgen. Als je een tracker op een fysiek object plaatst, kan het voelen alsof je een object in een game hanteert.

HTC Vive Draadloze VR

Vive gebruikt een gecombineerde HDMI- en USB-kabel die het apparaat van stroom voorziet, gegevens verzendt en een beeld geeft aan de schermen in de hoofdeenheid. Naast de Vive Pro werd ook een draadloze adapter aangekondigd. Het vereist niet dat de Vive Pro werkt. Dat betekent dat eigenaren van de originele HTC Vive draadloos kunnen gaan met dezelfde adapter.

Het VR-prototype: HTC Vive Pre

HTC Vive Pre

Fabrikant: HTC
Oplossing: 2160×1200 (1080×1200 per scherm)
Vernieuwingsfrequentie: 90 Hz
Nominaal gezichtsveld: 110 graden
Gewicht: 555 gram
Platform: SteamVR
Camera: Ja, een enkele camera aan de voorzijde
Productiestatus: Wordt niet meer gemaakt. De Vive Pre was verkrijgbaar van augustus 2015 tot april 2016. De HTC Vive Pre was de eerste versie van de Vive-hardware. Het werd ongeveer acht maanden voor de officiële lancering van de consumentenversie uitgebracht. Het was bedoeld voor gebruik door ontwikkelaars om een ​​voorsprong te krijgen bij het maken van games, dus het is qua specificaties bijna identiek aan de HTC Vive. De resolutie, verversingssnelheid, gezichtsveld en andere belangrijke statistieken zijn hetzelfde bij het vergelijken van de Vive met de Vive Pre. Er zijn enkele cosmetische verschillen, maar deze verschillen hebben geen invloed op de werking van het apparaat.

De originele VR-headset: HTC Vive

HTC Vive

Fabrikant: HTC
Oplossing: 2160×1200 (1080×1200 per scherm)
Vernieuwingsfrequentie: 90 Hz
Nominaal gezichtsveld: 110 graden
Gewicht: 470 gram (555 gram voor lanceereenheden)
Platform: SteamVR
Camera: Ja, enkele camera aan de voorzijde
Productiestatus: Wordt niet meer gemaakt. De Vive was verkrijgbaar van april 2016 tot september 2019. De Vive was HTC’s eerste VR-headset die rechtstreeks aan het publiek werd verkocht. Toen het in 2016 werd gelanceerd, woog de Vive-headset 555 gram. Verfijningen in het ontwerp resulteerden in april 2017 in een iets lichtere versie. Er werden ook andere kleine wijzigingen aangebracht aan de Vive gedurende zijn levensduur, waaronder opnieuw ontworpen hoofdbandcomponenten, opnieuw ontworpen tracking-eenheden en een opnieuw ontworpen drie-in-één kabel. Het kan moeilijk zijn om te zeggen naar welke versie van de originele Vive je kijkt, omdat HTC de naam van het product niet heeft gewijzigd of de aanpassingen heeft aangekondigd. Als je echter toegang hebt tot de doos waarin een Vive is geleverd, kun je op de achterkant zoeken naar een versiesticker. Als er Rev.D staat, dan is het een van de lichtere eenheden. Als op het label op de head-unit staat dat deze in of na december 2016 is geproduceerd, is dit waarschijnlijk ook de lichtere versie.

De eerste upgrade: HTC Vive Pro-serie

HTC Vive Pro

Fabrikant: HTC
Oplossing: 2880×1600 (1440×1600 per scherm)
Vernieuwingsfrequentie: 90 Hz
Nominaal gezichtsveld: 110 graden
Gewicht: 803 gram
Platform: SteamVR
Camera: Ja, dubbele camera’s aan de voorzijde
Productiestatus: Het originele Vive Pro-model werd stopgezet en vervangen door de Vive Pro Eye in 2020. Hoewel de originele Vive gedurende zijn leven kleine veranderingen heeft ondergaan, is de basishardware hetzelfde gebleven. De Vive Pro was de eerste officiële update van de HTC VR-productlijn. De meest opvallende upgrade is het scherm, dat een grote toename in pixeldichtheid zag. Een van de grootste klachten over VR is het hordeur-effect. Dit effect ontstaat door een scherm zo dicht bij uw ogen te plaatsen dat u de afzonderlijke pixels kunt onderscheiden. Het schermdeureffect was een probleem met de originele HTC Vive. Het 2880×1600-scherm van de Vive Pro elimineert het effect. De Vive Pro is compatibel met de originele Vive-basisstations en controllers. Het beschikt ook over een opnieuw ontworpen hoofdband om nekbelasting te verminderen, een betere ingebouwde hoofdtelefoon en dubbele camera’s aan de voorzijde om augmented reality-ervaringen te verbeteren. Een verbeterde versie genaamd de Vive Pro Eye bevat eye-tracking-technologie.

De alles-in-één VR-headset: Vive Focus

Vive Focus Plus-headset

Fabrikant: HTC
Oplossing: 2880×1600 (1440×1600 per scherm)
Vernieuwingsfrequentie: 75 Hz
Nominaal gezichtsveld: 110 graden
Gewicht: 695 gram
Platform: SteamVR
Camera: Ja, dubbele camera’s aan de voorzijde
Productiestatus: Het originele Vive Focus-model werd stopgezet en vervangen door de Vive Focus Plus in 2020. De Vive Focus is een op zichzelf staand VR-systeem waarvoor geen computer nodig is. Het bevat een ingebouwde microfoon en luidsprekers. Het heeft ook een audio-aansluiting voor het geval u een externe audiobron wilt gebruiken. Met dubbele camera’s aan de voorkant en ultrasone controllers ondersteunt de nieuwere Vive Focus Plus zes vrijheidsgraden zonder externe sensoren of vuurtorens, waardoor een diepere onderdompeling mogelijk is. Het beschikt ook over een verwijderbaar gezichtskussen dat gemakkelijk schoon te maken is.

De bovenste plank van VR: HTC Vive Cosmos

Vive Cosmos-headset

Fabrikant: HTC
Oplossing: 2880×1700 (1440×1700 per scherm)
Vernieuwingsfrequentie: 90 Hz
Nominaal gezichtsveld: 110 graden
Gewicht: 998 gram
Platform: SteamVR
Camera: Ja, dubbele camera’s aan de voorzijde
Productiestatus: Alle modellen gaan in 2020 in productie. HTC’s nieuwste VR-product is de Vive Cosmos-serie. Naast verbeterde tracking, een superieur scherm en een ingebouwde hoofdtelefoon, heeft de Cosmos een opklapbaar scherm waarmee je de echte wereld voor je kunt zien zonder de headset te verwijderen. Vive Cosmos is er in verschillende variaties. De Vive Cosmos Play kost bijvoorbeeld minder dan de standaard Cosmos, maar mist camera’s aan de voorkant en ingebouwde hoofdtelefoons. De Vive Cosmos XR is een op zichzelf staand model zoals de Vive Focus. De Vive Cosmos Elite ondersteunt SteamVR 2.0 en wordt geleverd met twee controllers en basisstations.