Skip to content

In quarantaine plaatsen, verwijderen of opschonen: wat moet u doen aan een virus?

23 de juli de 2021
hand of hacker with squeegee wiping laptop computer screen 475157855 5935ba193df78c08abcaf635

Een antivirusprogramma geeft doorgaans drie opties voor wat te doen als het een virus vindt:

  • Schoon.
  • Quarantaine.
  • Verwijderen.

Verwijderen en opschonen klinken hetzelfde, maar ze zijn niet synoniem. De ene verwijdert het bestand van uw computer en de andere probeert de geïnfecteerde gegevens te herstellen. Quarantaine verplaatst het gewraakte bestand. Weten welke actie u in een bepaalde situatie moet ondernemen, is cruciaal voor de gezondheid van uw computer.

Wat is het verschil?

Hier is een kort overzicht van hun functies:

  • Verwijderen: Verwijdert het bestand volledig van de computer, wat handig is als je het niet meer wilt. Zoals met elk verwijderd bestand, is een bestand dat uw antivirusprogramma verwijdert niet langer zichtbaar en kan het niet worden gebruikt.
  • Schoon: verwijdert de infectie uit het bestand, maar verwijdert het bestand zelf niet. Dit is de beste optie als u het bestand wilt bewaren.
  • Quarantaine: Verplaatst het virus naar een veilige locatie die door de antivirussoftware wordt beheerd. Met deze optie wordt het bestand niet verwijderd of opgeschoond. Het is vergelijkbaar met het in quarantaine plaatsen van een zieke, zodat ze niemand anders kunnen besmetten; ze worden niet permanent verwijderd en ook niet genezen.

Verwijderen is lastig. Als u uw antivirussoftware opdracht geeft om: verwijderen alle geïnfecteerde bestanden, waarvan sommige cruciaal zijn voor het besturingssysteem van uw computer, kunnen worden verwijderd. Dit kan de functionaliteit van uw besturingssysteem en programma’s beïnvloeden. Opschonen kan nuttig zijn, maar antivirussoftware kan een worm of een Trojaans paard niet opschonen omdat er niets te reinigen is; de volledig bestand is de worm of Trojan. Quarantaine neemt de middenweg in beslag en verplaatst het bestand naar een veilige opslag die onder controle staat van de antivirustoepassing, zodat het uw systeem niet kan schaden. Dit geeft u de mogelijkheid om het bestand te herstellen voor het geval u besluit dat het bestand ten onrechte als schadelijk is gemarkeerd.

Hoe te kiezen tussen deze opties

Over het algemeen is de beste optie voor een worm of Trojaans paard om in quarantaine te plaatsen of te verwijderen. Als het een echt virus is, is opschonen de beste optie. Dit veronderstelt echter dat u precies kunt onderscheiden welk type het is, wat misschien niet altijd het geval is. De beste vuistregel is om langs het continuüm van de veilige optie naar de veiligste te gaan. Begin met het opruimen van het virus. Als de antivirusscanner meldt dat hij deze niet kan opschonen, kiest u ervoor om hem in quarantaine te plaatsen, zodat u tijd heeft om te onderzoeken wat het is en te beslissen of u het wilt verwijderen. Verwijder het virus alleen: 1) als de AV-scanner dit specifiek aanbeveelt; 2) als je onderzoek hebt gedaan en ontdekt dat het bestand totaal nutteloos is en je zeker weet dat het geen legitiem bestand is; of 3) als er gewoon geen andere optie is. Controleer de standaardinstellingen in uw antivirussoftware om te zien welke opties vooraf zijn geconfigureerd voor automatisch gebruik en pas deze dienovereenkomstig aan.