Skip to content

Inheemse Amerikanen willen hun plaatsnamen op digitale kaarten

8 de juli de 2023
GettyImages 1069867850 7ae5dd2b0b6f46efadb31fdb36418c87

Belangrijkste leerpunten

  • Er wordt gewerkt aan digitale kaarten om de oorspronkelijke Indiaanse namen van locaties in de VS weer te geven
  • Voorstanders zeggen dat kaarten met Indiaanse namen mensen kunnen informeren over een geschiedenis van onderdrukking en onteigening die vaak over het hoofd wordt gezien.
  • Een bedrijf is onlangs begonnen met het gebruik van de Indiaanse plaatsnamen om zijn klanten de originele namen te laten zien van de plaatsen die ze kiezen als kampeerplekken.

Inheemse Amerikanen werken aan het toevoegen van de plaatsnamen van hun voorouderlijke huizen aan de digitale kaarten van de VS Sommige bedrijven onderschrijven dit idee om Indiaanse namen op kaarten te gebruiken. De kaarten zijn bedoeld om digitale kaarten zoals Google Maps en Apple Maps aan te vullen en context te geven. Voorstanders zeggen dat de inspanning al lang had moeten plaatsvinden als onderdeel van een grotere afrekening over de toe-eigening van Indiaanse termen, inclusief die van sportteams. “Indiaanse plaatsnamen herinneren ons aan de menselijke praktijken die in het verleden plaatsvonden in de gebieden die worden gecontroleerd door de huidige staten”, zei Gustavo Verdesio, een universitair hoofddocent Native American Studies aan de Universiteit van Michigan. een e-mailinterview. “Dit is relevant omdat de geschiedenis van de staten die zich ontwikkelden op voorheen inheems land, de eerdere menselijke geschiedenissen die zich op hetzelfde grondgebied afspeelden, heeft vervangen en uitgewist.” Native Land is een interactieve digitale kaart die laat zien welke stammen eeuwen geleden en nu in een bepaald gebied woonden. Het laat zien dat San Francisco op het land van Ramaytush, Ohlone en Muwekma ligt, en dat Washington, DC, op het grondgebied ligt dat ooit eigendom was van de Nacotchtank- en Piscataway-stammen. “Dit zijn onze voorouderlijke territoria die hebben bijgedragen aan het vormen van wie we zijn”, vertelde Christine McRae, uitvoerend directeur van de educatieve non-profitorganisatie die de kaart beheert, aan Bloomberg. “Dat is hetzelfde voor inheemse groepen over de hele wereld: je bent verbonden met het land en het land is je bron van kennis, taal, relaties en verantwoordelijkheden.”

Twee tiener Native American Indian Navajo-zus in traditionele kleding genietend van de uitgestrekte woestijn en het rode rotslandschap in het beroemde Navajo Tribal Park in Monument Valley, Arizona bij dageraad

Hoogland nieuws heeft onlangs een digitale kaart gemaakt voor een artikel dat laat zien hoe universiteiten profiteren van land dat vroeger toebehoorde aan indianen. “We hebben ongeveer 10,7 miljoen hectare gereconstrueerd van bijna 250 stammen, bendes en gemeenschappen door middel van meer dan 160 door geweld gesteunde landoverdrachten, een wettelijke term voor het opgeven van territorium”, aldus het artikel.

Projecten in kaart brengen

Bedrijven beginnen kennis te nemen van deze mappingprojecten. Hipcamp, dat aspirant-kampeerders koppelt aan eigenaren van privécampings, is onlangs begonnen gegevens van Native Land te gebruiken om zijn eigen kaarten te markeren. Bij het zoeken naar een camping op de Hipcamp-kaart kunnen gebruikers erop klikken Meer filtersDan Lagen om titels van inheemse gebieden te bekijken. “Om de inheemse gemeenschappen en culturen te erkennen, te delen en te leren kennen die voorafgingen aan openbare en particuliere gronden zoals we die nu kennen, kun je nu inheemse territoriumnamen zien wanneer je in Hipcamp zoekt naar plaatsen om buiten tijd door te brengen”, schreef het bedrijf in een e-mail aan klanten. Andere kaartprojecten werken ook om context te bieden aan degenen die afhankelijk zijn van Google en Apple om van de ene plaats naar de andere te komen. De Indiaanse advocaat Brett Chapman produceerde bijvoorbeeld vóór het contact een kaart van de inheemse naties van Noord-Amerika, met de resterende overblijfselen. Maar dergelijk werk wordt bemoeilijkt door ontbrekende gegevens en bevolkingsschommelingen. “Zelfs deze kaart is een momentopname van veranderende omgevingen, en veel van de huidige 500+ Native Nations van wat nu de VS is, zijn het resultaat van hergroeperingen na contact, wat niet alleen landverlies voor nederzettingen met zich meebracht, maar ook pandemieën die grote meerderheden het leven kostten. in de meeste gemeenschappen (zoveel erger dan de huidige COVID-19)’, zei Paul J. Croce, een geschiedenisprofessor en directeur Amerikaanse studies aan de Stetson University, in een e-mailinterview. “Bijvoorbeeld, waar ik in centraal Florida woon, zouden we dit Seminole-land kunnen noemen; maar deze natie is een hergroepering van ontheemde inboorlingen van Alabama en Georgia die ontsnappen uit de zich uitbreidende VS en wat uitstel vinden in Spaans Florida (een momentopname uit de 18e-19e eeuw). eeuwen, met Seminoles opnieuw verplaatst naar Zuid-Florida van toen tot vandaag). Sommige waarnemers vergelijken de beweging om Indiaanse plaatsnamen te herkennen met de Black Lives Matter-beweging. “Het gebruik van historische Indiaanse plaatsnamen getuigt van respect”, zei Croce. “Black Lives Matter is een welkome herinnering dat na slavernij, segregatie en aanhoudende discriminatie, het leven van Afro-Amerikanen er echt toe doet. Veel niet-zwarten hebben gehoor gegeven aan die wake-up call. Maar er is weinig aandacht voor het leven van indianen dat ertoe doet na hun verwoestingen gevolgd door culturele verliezen met heropgevoede kinderen en detribalisering.”

Toenemende controle van een brutaal verleden

Het gebruik van Indiaanse terminologie is de afgelopen maanden steeds meer onder de loep genomen. In juli bezweek het Washington NFL-team voor jarenlange druk door de naam “Redskins” te laten vallen, dit seizoen gewoon spelend als het Washington Football Team, en het honkbalteam van Cleveland volgde eerder deze maand door plannen aan te kondigen om zijn eeuwenoude ” Indianen” naam, zodra een nieuwe naam is geselecteerd. “Door uit eerste hand de verhalen en ervaringen van inheemse Amerikaanse mensen te horen, kregen we een diep begrip van hoe tribale gemeenschappen denken over de teamnaam en de nadelige effecten die het op hen heeft”, zei Paul Dolan, eigenaar van Cleveland. Je bent verbonden met het land en het land is je bron van kennis, taal, relaties en verantwoordelijkheden. Er is ook een beweging om plaatsen te hernoemen waarvan de monikers de indianen kleineren. In Utah is onlangs een wetsvoorstel ingediend om stammen aanstootgevende namen te laten veranderen, zoals Squaw Valley. “Ik heb het mijn hele leven gehoord toen ik opgroeide, vooral toen ik jonger was op school. En mensen noemden onze inheemse vrouwen ‘squaws’,” Ed Naranjo, een lid van het Goshute-reservaat op de grens van Utah en Nevada, vertelde de Deseret nieuws. “En het leek erop dat de manier waarop ze het zeiden, denigrerend en ongevoelig was en onze inheemse vrouwen kleineerde.” Rechtbanken beginnen ook het verleden opnieuw in kaart te brengen. Uit een recente beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof bleek dat grote delen van Tulsa en het oosten van Oklahoma ooit een reservaat waren van de Muscogee (Creek) Nation. De beslissing van de rechtbank zou kunnen voorkomen dat staats- of lokale autoriteiten inheemse volkeren vervolgen die misdaden plegen op reservaatgrond.

Wat in kaart te brengen?

Er is enige discussie onder experts over welke Indiaanse plaatsen in kaart moeten worden gebracht. “Bekeken met een langeafstandslens zijn alle ruimtes op de kaart van Noord-Amerika ‘inheems'”, zei Stephen Aron, een professor aan de UCLA die gespecialiseerd is in het Amerikaanse Westen, in een e-mailinterview.

Een Navajo-man en -vrouw moedigen elkaar aan vanwege de avondklok door het Coronavirus door de Tribal Council in Arizona

“Ik veronderstel dat voor hedendaagse kaartdoeleinden het belangrijkste zou zijn om de locaties van Indiase dorpen en heilige en ceremoniële plaatsen te markeren,” zei hij. Maar sommige experts zeggen dat bij het in kaart brengen van Indiaanse landen niet alles moet worden onthuld om hun heiligheid te behouden. “Het laatste wat inheemse mensen nodig hebben, is het in kaart brengen van heilige ruimtes met inheemse namen erop”, zei Kathryn Shanley, een professor in Indiaanse studies aan de Universiteit van Montana, in een e-mailinterview. “De geconfedereerde Salish- en Kootenai-mensen in het Flathead-reservaat besteden veel aandacht aan het vrijgeven van de namen van plaatsen in hun thuisland.” Een afrekening van hoe land werd afgenomen van indianen is al lang geleden. Digitale kaarten met originele plaatsnamen zijn een manier waarop we de geschiedenis van de VS en haar schuld aan de eerste kolonisten opnieuw kunnen onderzoeken.