Skip to content

Inheemse Amerikanen willen hun plaatsnamen op digitale kaarten

5 de juli de 2021
GettyImages 1069867850 7ae5dd2b0b6f46efadb31fdb36418c87

Belangrijkste leerpunten

  • Er wordt gewerkt aan digitale kaarten om de originele Indiaanse namen van locaties in de VS weer te geven
  • Voorstanders zeggen dat kaarten met inheemse Amerikaanse namen mensen kunnen informeren over een geschiedenis van onderdrukking en onteigening die vaak over het hoofd wordt gezien.
  • Een bedrijf is onlangs begonnen met het gebruik van de plaatsnamen van de Native Americans om zijn klanten de originele namen te laten zien van de plaatsen die ze als kampeerplekken kiezen.

Inheemse Amerikanen werken eraan om de plaatsnamen van hun voorouderlijke huizen toe te voegen aan de digitale kaarten van de VS. Sommige bedrijven sluiten zich aan bij dit idee om inheemse Amerikaanse namen op kaarten te gebruiken. De kaarten zijn bedoeld als aanvulling op en context te geven aan digitale kaarten zoals Google Maps en Apple Maps. Voorstanders zeggen dat de inspanning al lang had moeten plaatsvinden als onderdeel van een grotere afrekening over de toe-eigening van Indiaanse termen, inclusief die van sportteams. “Inheemse Amerikaanse plaatsnamen herinneren ons aan de menselijke praktijken die in het verleden plaatsvonden in de gebieden die worden gecontroleerd door de huidige staten,” zei Gustavo Verdesio, een universitair hoofddocent Native American Studies aan de Universiteit van Michigan, in een e-mailgesprek. “Dit is relevant omdat de geschiedenis van de staten die zich op voorheen inheemse landen ontwikkelden, de eerdere menselijke geschiedenissen die op hetzelfde grondgebied plaatsvonden, heeft vervangen, uitgewist.” Native Land is een interactieve digitale kaart die laat zien welke stammen eeuwen geleden en in de huidige tijd in een bepaald gebied woonden.

Het laat zien dat San Francisco op het land van Ramaytush, Ohlone en Muwekma ligt, en dat Washington, DC, op grondgebied ligt dat ooit eigendom was van de Nacotchtank- en Piscataway-stammen. “Dit zijn onze voorouderlijke gebieden die hebben bijgedragen aan het vormen van wie we zijn”, vertelde Christine McRae, uitvoerend directeur van de educatieve non-profitorganisatie die de kaart beheert, aan Bloomberg. “Dat is hetzelfde voor inheemse groepen over de hele wereld: je bent verbonden met het land en het land is je bron van kennis, taal, relaties en verantwoordelijkheden.”

Twee tiener Native American Indian Navajo zus in traditionele kleding genieten van de uitgestrekte woestijn en Red Rock landschap in het beroemde Navajo Tribal Park in Monument Valley Arizona bij dageraad

Hooglandnieuws maakte onlangs een digitale kaart voor een artikel dat laat zien hoe universiteiten profiteren van land dat vroeger eigendom was van indianen. “We hebben ongeveer 10,7 miljoen hectare gereconstrueerd die afkomstig was van bijna 250 stammen, bendes en gemeenschappen door middel van meer dan 160 door geweld gesteunde landoverdrachten, een wettelijke term voor het opgeven van grondgebied”, aldus het artikel.

Projecten in kaart brengen

Bedrijven beginnen kennis te nemen van deze kaartprojecten. Hipcamp, dat potentiële kampeerders koppelt aan eigenaren van privécampings, begon onlangs gegevens van Native Land te gebruiken om zijn eigen kaarten te markeren. Bij het zoeken naar een camping op de Hipcamp-kaart kunnen gebruikers klikken op Meer filters, dan Lagen om titels van inheemse gebieden te bekijken. “Om de inheemse gemeenschappen en culturen te erkennen, te delen en te leren die voorafgingen aan openbare en particuliere gronden zoals we die nu kennen, kun je nu inheemse territoriumnamen zien wanneer je in Hipcamp zoekt naar plaatsen om tijd buitenshuis door te brengen”, schreef het bedrijf in een e-mail aan klanten. Andere kaartprojecten werken ook om context te bieden aan degenen die op Google en Apple vertrouwen om van plaats naar plaats te komen. Bijvoorbeeld, de Indiaanse advocaat Brett Chapman produceerde vóór contact een kaart van de inheemse volkeren van Noord-Amerika, met overblijfselen. Maar dergelijk werk wordt gecompliceerd door ontbrekende gegevens en bevolkingsschommelingen.

“Zelfs deze kaart is een momentopname van veranderende instellingen, en veel van de huidige 500+ inheemse volkeren van wat nu de VS zijn, zijn het resultaat van hergroeperingen na contact, die niet alleen landverlies naar nederzettingen veroorzaakten, maar ook pandemieën die grote meerderheden doodden in de meeste gemeenschappen (zo veel erger dan de huidige COVID-19), “zei Paul J. Croce, hoogleraar geschiedenis en directeur Amerikaanse studies aan de Stetson University, in een e-mailinterview. “Bijvoorbeeld, waar ik woon in centraal Florida, zouden we dit Seminole-land kunnen noemen; maar deze natie is een hergroepering van ontheemde inwoners van Alabama en Georgia die ontsnappen aan de zich uitbreidende VS en wat uitstel vinden in Spaans Florida (een momentopname van de 18e-19e eeuwen, met Seminoles opnieuw verplaatst naar Zuid-Florida van toen tot vandaag).”

Sommige waarnemers vergelijken de beweging om Indiaanse plaatsnamen te herkennen met de Black Lives Matter-beweging. “Het gebruik van historische Indiaanse plaatsnamen toont respect,” zei Croce. “Black Lives Matter is een welkome herinnering dat na slavernij, segregatie en aanhoudende discriminatie, het leven van Afro-Amerikanen er echt toe doet. Veel niet-zwarten hebben gereageerd op die wake-up call. Maar er is weinig aandacht voor het leven van indianen dat ertoe doet na hun verwoestingen gevolgd door culturele verliezen met heropgevoede kinderen en detribalisering.”

Toenemende controle op een wreed verleden

Het gebruik van Indiaanse terminologie is de afgelopen maanden steeds kritischer geworden. In juli boog het Washington NFL-team voor jarenlange druk door de naam “Redskins” te laten vallen, dit seizoen spelend als gewoon het Washington Football Team, en het honkbalteam van Cleveland volgde eerder deze maand door plannen aan te kondigen om zijn eeuwenoude te laten vallen ” Indians” naam, zodra een nieuwe naam is geselecteerd. “Door uit de eerste hand de verhalen en ervaringen van inheemse Amerikaanse mensen te horen, hebben we een diep begrip gekregen van hoe tribale gemeenschappen denken over de teamnaam en de nadelige effecten die het op hen heeft”, zei Cleveland-eigenaar Paul Dolan. “Je bent verbonden met het land en het land is je bron van kennis, taal, relaties en verantwoordelijkheden.”

Er is ook een beweging om plaatsen te hernoemen waarvan de bijnamen de inheemse Amerikanen kleineren. In Utah is onlangs een wetsvoorstel ingediend om stammen aanstootgevende namen te laten veranderen, zoals Squaw Valley. “Ik heb het mijn hele leven gehoord toen ik opgroeide, vooral toen ik jonger was op school. En mensen noemden onze inheemse vrouwen ‘squaws'”, Ed Naranjo, een lid van het Goshute-reservaat aan de rand van Utah en Nevada, vertelde de Deseret Nieuws. “En het leek erop dat de manier waarop ze het zeiden denigrerend en ongevoelig was en kleinerend voor onze inheemse vrouwen.” Rechtbanken beginnen ook het verleden opnieuw in kaart te brengen. Een recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof wees uit dat grote delen van Tulsa en het oosten van Oklahoma ooit een reservaat waren van de Muscogee (Creek) Nation. De uitspraak van de rechtbank zou de staats- of lokale autoriteiten ervan kunnen weerhouden inheemse volkeren te vervolgen die misdaden plegen op reservaten.

Wat in kaart brengen?

Er is enige discussie onder experts over welke Indiaanse plaatsen in kaart moeten worden gebracht. “Bekeken met een verrekijker, zijn alle ruimtes op de kaart van Noord-Amerika ‘inheems'”, zei Stephen Aron, een professor aan de UCLA die gespecialiseerd is in het Amerikaanse Westen, in een e-mailinterview.

Een Navajo-echtgenoot en -vrouw bemoedigen elkaar vanwege de Coronavirus-avondklok door de Tribal Council in Arizona

“Ik veronderstel dat het voor hedendaagse karteringsdoeleinden het belangrijkst zou zijn om de locaties van Indiase dorpen en heilige en ceremoniële plaatsen te markeren,” zei hij. Maar sommige experts zeggen dat bij het in kaart brengen van Indiaanse landen niet alles onthuld hoeft te worden, om hun heiligheid te behouden. “Het laatste dat inheemse mensen nodig hebben, is een kaart van heilige ruimtes met inheemse namen erop”, zei Kathryn Shanley, een professor in Indiaanse studies aan de Universiteit van Montana, in een e-mailinterview. “De Zuidelijke Salish- en Kootenai-bevolking in het Flathead-reservaat besteden veel zorg aan het vrijgeven van de namen van plaatsen in hun thuisland.” Een afrekening van hoe land werd afgenomen van indianen is veel te laat. Digitale kaarten met originele plaatsnamen is een manier waarop we de geschiedenis van de VS en haar schulden aan de eerste kolonisten opnieuw kunnen onderzoeken.