Skip to content

Injectorreiniging: wat moet ik weten voordat ik de situatie erger maak?

15 de september de 2021
Inyectores de Combustible 4

Welke auto je ook hebt, of het nu een bescheiden stadsmens is of een supercar, de brandstof injectoren ze kunnen een groot aantal problemen veroorzaken als ze goed worden onderhouden en behandeld. Als dit het geval is, kunnen storingen variëren van een hoger olieverbruik (benzine of diesel) tot zelfs vermogensverlies van de motor.

De brandstofinjector van vandaag – een verre schreeuw van de technologie van weleer – kan worden gedefinieerd als: het onderdeel dat de hogedrukbrandstof op een bepaald tijdstip uit de tank in de cilinderverbrandingskamer duwt;zodat wanneer de zuiger zich in het bovenste dode punt (BDP) bevindt, het brandstof / luchtmengsel perfect is. Meestal is er een injector voor elke cilinder, in tegenstelling tot de eenvoudige carburateur die deze verving met de komst van elektronische injectie.

En hoewel het een onderdeel is dat meestal jaren meegaat, zonder gepland onderhoud, of dankzij de slechte brandstofkwaliteit in het gebied, kan vuil en vuil ervan door het brandstoffilter gaan en vast komen te zitten in de injector, wat een groot aantal problemen veroorzaakt. Het probleem is dat, in tegenstelling tot een carburateur, de injector is geen gemakkelijk itemonderhoud, met reparatie- en vervangingskosten variërend van drie tot vier cijfers, afhankelijk van het voertuig.

Vanwege de bijbehorende kosten kunnen mechanische hobbyisten worden aangemoedigd om zelf een injector te reinigen. Er zijn enkele oplossingen die kunnen worden geprobeerd, maar deze moeten worden genomen met een grote disclaimer. Dit is zo omdat een injector is ontworpen met zeer exacte tolerantiesZe zijn niet gemaakt om mee te spelen; In feite zal het merk u vertellen dat een injector niet kan worden gerepareerd en dat als er een defect is, u deze niet moet proberen te repareren, maar op zoek moet gaan naar een nieuwe.

Dit geldt vooral in systemen openbaar spoorvervoer –Of common rail– van dieselmotoren relatief modern, die werken bij ultrahoge drukken met nog nauwere toleranties. Ze zijn niet alleen moeilijker schoon te maken, maar ze kunnen ook dodelijk zijn als het brandstofcircuit niet goed wordt behandeld voordat het wordt gedemonteerd. Vanwege de kosten en gevaren die ermee gemoeid zijn, is het het beste om een ​​eerste te doen lektest om er zeker van te zijn dat er echt een probleem is met een injector.

1623601686 879 Injectorreiniging wat moet ik weten voordat ik de situatie erger

Sluit bepaalde containers aan op de brandstofretourleiding van de injectoren (verdeelleidingen) laat u zien hoeveel brandstof er terugkomt door de injectoren. Als de ene zijn werk heel anders doet dan de anderen, mag je ervan uitgaan dat er iets niet klopt met die injector. En hoewel het ingewikkeld lijkt, kan een lektest ook zelf gedaan worden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, is het veilig, aangezien brandstof circuleert op dit punt onder lage druk.

De eerste stap bij het vinden van een injectorprobleem is testen: een toegewijde schoonmaker indien nodig of vul de tank van de auto brandstof met reinigingsadditieven Vergelijkbaar. Deze producten zijn ontworpen om eventuele koolstofophoping in de brandstofleiding af te breken tot deeltjes die klein genoeg zijn om te verbranden. Deze reinigingsmiddelen zijn ook goedkoop en kunnen na verloop van tijd lichte opeenhopingen van residu verwijderen, maar verwacht geen wondermiddel.

1623601686 210 Injectorreiniging wat moet ik weten voordat ik de situatie erger

Natuurlijk is er een risico – hoewel onwaarschijnlijk – dat een injectorreiniger een deel van de bovengenoemde koolstofophoping op de injectorwand zou kunnen verwijderen en dieper in de injectornozzle zou kunnen brengen. een crash en meer ernstige storingen veroorzaken. Maar onthoud dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het u zal overkomen. Hopelijk lost het gebruik van een van deze producten – uiteraard van goede kwaliteit – het probleem op en verbetert ook het brandstofverbruik.

Maar laten we zeggen dat je door wilt gaan naar de tweede fase en haal de injector eruit Voel je je zelfverzekerd en heb je de vaardigheden om aan de rails te trekken? Oké, laten we beginnen met de eerste. Trek aan het brandstofpomprelais terwijl de motor draait. Hierdoor zal de brandstof de resterende brandstof gebruiken die u in de injector hebt gepompt. Het betekent dat het systeem moet worden gevuld en ontlucht voordat het weer kan worden gebruikt, en ook dat er geen druk in de injector mag zijn. Maar neem het niet als vanzelfsprekend aan, wees voorzichtig en neem veiligheidsmaatregelen.

1623601686 880 Injectorreiniging wat moet ik weten voordat ik de situatie erger

Het is belangrijk om in gedachten te houden hoe kwetsbaar de brandstofinjectoren zijn. Dit is een stukje maximale precisie-engineering, zoals iets in het motorblok, dus moet worden behandeld als diamanten. Oude injectoren kunnen ook vast komen te zitten in hun boringen en breken als ze niet op de juiste manier worden verwijderd. Daarnaast is het het beste om een ​​nieuwe set van hogedrukleidingen en verbindingen klaar voor gebruik en vermijd gevaarlijke lekkage. Dat laatste kan ook aardig wat kosten.

Als je de injector er al uit hebt, is de enige manier om hem in zijn oude glorie terug te brengen met een ultrasone reiniger. Met behulp van hoogfrequente trillingen kunnen deze reinigers verontreinigingen uit kleine ruimtes, zoals een injectormondstuk, breken. En hoewel een kleine reiniger voor de meesten ook aanzienlijk toegankelijker is, is het mogelijk dat deze niet over de benodigde stroom beschikken om de hardnekkige vuilafzettingen binnenin te verwijderen.

1623601686 941 Injectorreiniging wat moet ik weten voordat ik de situatie erger

Het is ook belangrijk op te merken dat een doe-het-zelver niet over de benodigde injectortestapparatuur beschikt om de functionaliteit volledig te valideren zonder alles opnieuw aan te sluiten en te testen, wat betekent een moeizaam proces in de tijd en erg duur om te doen. Natuurlijk kunt u een minireiniger / tester krijgen zoals hierboven afgebeeld, maar dat leidt niet tot dezelfde injectorfunctionaliteit als laboratoriumtestapparatuur die door professionals uit de industrie wordt gebruikt.

In feite, tenzij je geweldige noties hebt van de methodologie, soms is het beter om het over te laten aan een professional. Een brandstofinjectiespecialist heeft de middelen om elke injector te testen, aangezien hun reinigingssystemen veel beter zijn en misschien zelfs veel goedkoper zijn dan het kopen van een nieuwe injector. Omdat de meesten van ons graag een goed uitgevoerde klus hebben voor zo min mogelijk geld, en dit is iets dat veel voertuigen hun hele leven overkomt.

1623601686 976 Injectorreiniging wat moet ik weten voordat ik de situatie erger

Ten slotte is het laatste potentiële aspect dat u moet overwegen, dat in moderne auto’s de injectoren zijn verwijderd moeten terugkeren naar de cilinder waaruit ze zijn gestript, omdat ze individueel, specifiek voor elke cilinder, in de hersenen van het voertuig – de ECU – worden gecodeerd. Hopelijk bent u zich bewust geworden van wat een modern brandstofinjectiesysteem is en hoe delicaat het is, en welke weg u ook kiest, ga voor het meest verstandige alternatief op basis van uw kennis.