Skip to content

Inkjet versus laserprinters

30 de juli de 2021
PrintersLWNovember2019articleledephoto e60ffbb010da468f98dec3301bdd4f4f

Het kiezen van een printer die het beste bij uw specifieke afdrukbehoeften past, is een belangrijke beslissing, maar het kan een moeilijke keuze zijn omdat er zoveel soorten printers zijn om uit te kiezen. We vergelijken inkjet- en laserprinters, inclusief wat elk printertype te bieden heeft, hun nadelen en de gebruikssituaties waarvoor elke printer het meest geschikt is. Inkjetprinters

 • Kleiner dan laserprinters, het beste voor kleine kamers/kantoren.
 • Gebruikt vloeibare inktcartridges, die duurder zijn om aan te vullen.
 • De afdrukkwaliteit is het beste voor afbeeldingen, foto’s en kleur.
 • Inkjetprinters zijn in eerste instantie budgetvriendelijk. Langdurig gebruik is duur.

Laserprinters

 • Groter dan inkjetprinters en mogelijk meer opslagruimte nodig.
 • Gebruikt toner op poederbasis als inktbron, die goedkoper te vervangen is.
 • De afdrukkwaliteit is over het algemeen het hoogst bij het afdrukken van documenten met veel tekst.
 • In het begin duurder, maar op de lange termijn goedkoper in gebruik.

Hoewel inkjetprinters goedkoper zijn en in staat zijn om een ​​aantal hoogwaardige afbeeldings- en fotoafdrukken te produceren, is het ook mogelijk dat afdrukken eindigen met vlekkerige inkt. Bovendien gaan de inktpatronen die ze gebruiken niet lang mee en zijn ze duur om te vervangen. Ter vergelijking: laserprinters hebben meer opslagruimte nodig en kunnen meer kosten, maar hun tonerinkten gaan meestal langer mee, printen meer en drogen snel, wat vlekken voorkomt. Laserprinters doen het ook vaak goed met tekstdocumenten.

Inkjetprinters: voor- en nadelen

Voordelen:

 • Printer zelf is goedkoper in aanschaf.
 • Verkrijgbaar in compactere maten.
 • Verwerkt uitzonderlijk goed kleuren en grafisch zware afdruktaken.

nadelen

 • Inktcartridges kunnen prijzig zijn en gaan niet zo lang mee als toner.
 • Vloeibare inkt die in inkjets wordt gebruikt, kan na het afdrukken vegen of vegen.
 • De afdrukkwaliteit voor tekstdocumenten is minder scherp en duidelijk.

Een inkjetprinter is een printer die afbeeldingen en tekst op papier print door vloeibare inktdruppels uit te spuiten via een printkop die meerdere keren over het papier gaat. Ze zijn in het begin meestal erg budgetvriendelijk, omdat ze tussen de $ 40 en enkele honderden dollars kunnen kosten. De langetermijnkosten van inkjetprinters kunnen echter erg duur zijn, aangezien cartridges met vloeibare inkt prijzig zijn en niet erg lang meegaan of zoveel pagina’s afdrukken als de toner van een laserprinter zou produceren. Bovendien, hoewel het gebruik van vloeibare inkt inkjetprinters in staat stelt om hoogwaardige afdrukken van kleurrijke afbeeldingen en foto’s te produceren, is diezelfde inkt ook gevoelig voor vlekken en vegen omdat het langer duurt om te drogen. Inkjetprinters kunnen ook worden gebruikt om tekstdocumenten af ​​te drukken, maar de belettering zal niet zo scherp zijn. Dat gezegd hebbende, als uw kantoor of huis beperkte ruimte heeft voor een printer, kan een inkjetprinter een geweldige oplossing zijn, omdat ze meestal verkrijgbaar zijn in compactere, ruimtebesparende formaten.

Laserprinters: voor- en nadelen

Foto van een witte laserprinter met wit kopieerpapier erin.

Voordelen:

 • Kan tekst-zware documentafdruktaken goed aan.
 • Toner is duur, maar gaat veel langer mee en drukt meer af.
 • Gebruikte inkt droogt snel en vlekt niet.

nadelen

 • Printer zelf is duurder in aanschaf.
 • Heeft de neiging groot en omvangrijk te zijn, met weinig tot geen compacte formaatopties.
 • Kan niet zo goed printen in kleur/grafische vorm als inkjet aan.

Een laserprinter gebruikt een combinatie van statische elektriciteit, verwarmde rollers en tonerinkt op poederbasis om afbeeldingen en tekst op papier af te drukken. In wezen smelten de verwarmde rollen de plastic poederachtige tonerinkt op papier. Laserprinters kosten meestal meer vooraf en zelfs low-end, instapmodellen kosten meestal nog steeds minstens $ 100. Laserprinters hebben de neiging om het heel goed te doen met het afdrukken van grote hoeveelheden tekstdocumenten. Hoewel de kwaliteit van hun afdrukken voor afbeeldingen en foto’s niet zo geweldig is als die van een inkjetprinter, hebben laserprinters de neiging om inkjetprinters te overtreffen als het gaat om het afdrukken van teksten, omdat de belettering vaak scherper en schoner is met laserprinters. Het gebruik van tonerinkt helpt ook de aanvankelijke hoge kosten van laserprinters te compenseren, aangezien toner de neiging heeft langer mee te gaan en meer afdrukken te produceren dan vloeibare printerinkt. Toner droogt ook zodra een pagina is afgedrukt, dus er is minder kans op vlekken. Laserprinters zijn echter meestal groot en omvangrijk en zijn misschien niet geschikt voor een klein kantoor of een huis met beperkte ruimte.

Laserprinters versus inkjetprinters: welke past het beste bij uw behoeften?

De vergelijking tussen laserprinters en inkjetprinters is niet echt een vergelijking waarbij het ene type het wint van het andere. Welke je uiteindelijk kiest om voor jezelf te kopen, is behoorlijk afhankelijk van je printbehoeften en budget. Als u weet dat u pagina’s van hoge kwaliteit met veel afbeeldingen en kleuren moet afdrukken en u de langetermijnkosten van inktpatronen voor vloeibare printers goed vindt, wilt u misschien een inkjetprinter aanschaffen. Inkjetprinters kunnen ook handig zijn voor mensen die een betaalbare printer nodig hebben, niet vaak printen en/of weinig opslagruimte hebben thuis of op kantoor. Aan de andere kant, als u weet dat u nogal wat gaat printen, uw afdruktaken grotendeels tekstdocumenten zullen zijn en u geen hogere initiële kosten heeft, dan is een laserprinter wellicht de betere optie.