Skip to content

Inleiding tot audiocomponenten

2 de juli de 2021
GettyImages 182145942IvanWuPI 59270da13df78cbe7ef31ca8

De componenten van een stereo-audiosysteem kunnen verwarrend zijn voor degenen die net beginnen met het samenstellen van een systeem. Wat zijn de verschillen tussen ontvangers en versterkers? Waarom zou je kiezen voor een systeem met afzonderlijke componenten, en wat doen ze allemaal? Hier is een inleiding tot de componenten van audiosystemen, zodat u de rol die elk speelt in uw luisterervaring beter kunt begrijpen.

Ontvangers

De Cambridge Audio CXR120 Home Theatre-ontvanger.

Een ontvanger is een combinatie van drie componenten: een versterker, een controlecentrum en een AM/FM-tuner. Een ontvanger is het centrum van het systeem, waar alle audio- en videocomponenten en luidsprekers worden aangesloten en bestuurd. Een ontvanger versterkt het geluid, ontvangt AM/FM-zenders, selecteert een bron om te luisteren en/of te kijken (cd, dvd, tape, enz.) en past de toonkwaliteit en andere luistervoorkeuren aan. Er zijn veel ontvangers om uit te kiezen, waaronder stereo- en meerkanaals thuisbioscoopontvangers. Uw beslissing moet gebaseerd zijn op hoe u de ontvanger gaat gebruiken. Als u bijvoorbeeld meer naar muziek luistert dan naar films kijkt, wilt u waarschijnlijk geen meerkanaalsontvanger. Een stereo-ontvanger en een cd- of dvd-speler en twee luidsprekers zouden een betere keuze zijn.

Geïntegreerde versterkers

Yamaha A-S1100 Tweekanaals geïntegreerde stereoversterker

Yamaha A-S1100 Tweekanaals geïntegreerde stereoversterker.

Een geïntegreerde versterker is als een ontvanger zonder de AM/FM-tuner. Een standaard geïntegreerde versterker combineert een tweekanaals- of meerkanaalsversterker met een voorversterker (ook wel een regelversterker genoemd) voor het selecteren van audiocomponenten en het bedienen van toonregelingen. Geïntegreerde versterkers gaan vaak gepaard met een aparte AM/FM-tuner.

Afzonderlijke componenten: voorversterkers en eindversterkers

Marantz MM8077 7-kanaals eindversterker

Marantz MM8077 7-kanaals eindversterker.

Veel serieuze audioliefhebbers en zeer kritische luisteraars geven de voorkeur aan afzonderlijke componenten omdat deze de beste audioprestaties leveren en elke component is geoptimaliseerd voor zijn specifieke functie. Bovendien is er, omdat het afzonderlijke componenten zijn, minder kans op interferentie tussen de voorversterker en de hogere stroomtrappen van een eindversterker. Service of reparatie kan ook belangrijk zijn, mocht dit nodig zijn. Als een onderdeel van een a/v-receiver moet worden gerepareerd, moet het hele onderdeel naar een servicecentrum worden gebracht, wat niet geldt voor losse onderdelen. Het is ook eenvoudiger om afzonderlijke componenten te upgraden. Als je de voorversterker/processor leuk vindt, maar meer versterkervermogen wilt, kun je een betere versterker kopen zonder de voorversterker te vervangen.

Voorversterkers of regelversterkers

Een voorversterker wordt ook wel een regelversterker genoemd omdat hier alle componenten op worden aangesloten en aangestuurd. Een voorversterker levert een kleine hoeveelheid versterking, net genoeg om het signaal naar de eindversterker te sturen, die het signaal voldoende versterkt om luidsprekers van stroom te voorzien. Ontvangers zijn uitstekend, maar als u de beste, compromisloze prestaties wilt, overweeg dan afzonderlijke componenten.

Eindversterkers

Een eindversterker levert de elektrische stroom om luidsprekers aan te sturen en ze zijn verkrijgbaar in tweekanaals- of meerdere meerkanaalsconfiguraties. Eindversterkers zijn het laatste onderdeel in de audioketen vóór de luidsprekers en moeten worden afgestemd op de mogelijkheden van de luidsprekers. Over het algemeen moet het uitgangsvermogen van de versterker nauw aansluiten bij het vermogen van de luidsprekers.