Skip to content

Inleiding tot draadloze huisautomatisering

30 de juli de 2021
GettyImages 645425411 57b5154e5f9b58b5c257bb41

In het verleden werd domotica in grote woningen en bedrijfspanden geconfronteerd met afstandsbarrières omdat het netwerk beperkt was in de afstand die de signalen konden afleggen. Verschillen in elektrische bedrading, fasen genoemd, vereisten dat u fasekoppelaars moest gebruiken om de signalen van het ene elektrische circuit naar het andere te overbruggen. Grote huizen met langere bedradingsafstanden ondervonden zwakke signalen en sporadische prestaties. Soms leek het alsof je een graad in elektrotechniek nodig had om het allemaal te laten werken. Domotica-enthousiastelingen meldden al lang aan systeemontwerpers dat ze meer functies wilden. Natuurlijk was het geweldig om de lichten aan te doen met een afstandsbediening aan de andere kant van de kamer, maar hoe zit het met het uitschakelen van de tv boven in de kinderkamer als het tijd is om te gaan slapen?

Draadloos voorkomt problemen met elektrische bedrading

Mensen met grote huizen of problemen met de stroomkabels vonden dat draadloos een nieuwe oplossing is voor het bouwen en uitbreiden van hun domoticasystemen. Met het gebruik van draadloze apparaten behoren problemen met elektrische bedrading tot het verleden:

  • Bij gebruik van radiofrequentie (RF) draadloze systemen zijn bedradingsverschillen niet van toepassing.
  • Met het gebruik van hybride systemen (waaronder RF- en powerline-bedrading), worden de verschillende systemen moeiteloos door het aansluiten van een “dual device” RF- en powerline-interface in elk circuit. De installatie is net zo eenvoudig als het juiste apparaat in het juiste stopcontact steken.

Draadloos vergroot netwerkbereik

Draadloos overwint ook afstandsbarrières. Powerline-systemen zoals X10 zijn notoir gevoelig voor signaalverlies en interferentie van buitenaf. Simpel gezegd, hoe verder het signaal reist, hoe groter de kans dat het verslechtert. Ingenieurs herkenden bij het ontwerpen van de nieuwe draadloze specificaties dat door van elk actief apparaat een repeater te maken, de afstandsbarrière werd doorbroken. Elk actief draadloos domotica-apparaat herhaalt elk signaal dat het hoort. Hoewel de methoden om dit te bereiken per fabrikant verschillen – INSTEON, Connectivity Standards Alliance (verantwoordelijk voor het technologiemerk Zigbee) of Z-Wave – is het resultaat grotere afstanden die het signaal kan afleggen. Het signaalbereik is echter niet oneindig; draadloze apparaten zijn ontworpen om signalen over maximaal drie apparaten te herhalen voordat het signaal wegvalt.

Voorbij het huis

Vanwege hun fysieke omvang konden de meeste commerciële gebouwen niet profiteren van automatiseringstechnologieën totdat draadloos op het toneel verscheen. Met draadloos werden nieuwe toepassingen in winkels voor assistentiewoningen, hotels en kantooromgevingen een realiteit. Net als thuis overbrugt het gebruik van actieve draadloze apparaten elektrische bedradingsverschillen in commerciële gebouwen eenvoudig, en met ingebouwde repeatermogelijkheden verhogen draadloze automatiseringsapparaten de systeembetrouwbaarheid over langere afstanden.