Skip to content

Inleiding tot laaggroepen in GIMP

20 de juli de 2021
Gimpcoverphoto b5854a6dd49b473ca98c15da0f888266

In dit artikel maakt u kennis met de functie Laaggroepen in GIMP. Iedereen die met afbeeldingen heeft gewerkt die een groot aantal lagen bevatten, zal begrijpen hoe deze tool complexe samengestelde afbeeldingen veel gemakkelijker maakt om mee te werken. Zelfs als u niet met massa’s lagen in uw GIMP-bestanden werkt, kunt u toch profiteren van inzicht in hoe laaggroepen werken, omdat ze u helpen bij het beter beheren van bestanden, vooral als het gaat om het delen met anderen. Gebruik de Single Window-modus van GIMP om de interface coherenter te maken.

Waarom laaggroepen gebruiken?

Het helpt om lagen te zien als afzonderlijke vellen transparant acetaat, elk met een andere afbeelding erop. Als u deze vellen op elkaar zou stapelen, zouden door de heldere transparante gebieden lagen lager op de stapel kunnen worden gelegd om de indruk te wekken van een enkele samengestelde afbeelding. De lagen kunnen ook gemakkelijk worden verplaatst om verschillende resultaten te produceren. In GIMP zijn de lagen op dezelfde manier virtueel op elkaar gestapeld. Door lagen met transparante gebieden te gebruiken, zullen de onderste lagen doorschijnen, wat resulteert in een samengestelde afbeelding die kan worden geëxporteerd als een plat bestand, zoals een JPEG of PNG. Door de afzonderlijke elementen van de samengestelde afbeelding in afzonderlijke lagen te houden, kunt u terugkeren naar het gelaagde bestand en het gemakkelijk bewerken voordat u een nieuw, afgeplat bestand opslaat. Dit is vooral handig wanneer een klant bijvoorbeeld wil dat u kleine wijzigingen aanbrengt in een ingediende afbeelding, zoals het iets groter maken van een logo.

Laaggroepen gebruiken in het lagenpalet

Volg deze stappen om een ​​nieuwe laaggroep in GIMP te maken.

  1. Selecteer ramen > Dockbare dialoogvensters > Lagen om het palet Lagen te openen als dit niet standaard is geopend.

  2. Maak een nieuwe laaggroep. De laaggroep knop bevindt zich in de onderste balk van de Lagen palet, rechts van de Nieuwe laag knop; het wordt weergegeven door een klein mappictogram. Als je het selecteert, wordt een lege laaggroep toegevoegd aan de lagen palet.

  3. U kunt de nieuwe laaggroep een naam geven door te dubbelklikken op het label en de nieuwe naam in te voeren. Vergeet niet op . te drukken Enter op uw toetsenbord om de nieuwe naam op te slaan.

  4. Sleep lagen naar de nieuwe laaggroep. U zult zien dat de miniatuur van de groep een samenstelling wordt van alle lagen die deze bevat.

Net als bij lagen, kunt u groepen dupliceren door er een te selecteren en te kiezen Duplicaat onderaan de Lagen palet. De zichtbaarheid van een Laaggroep kan worden uitgeschakeld en u kunt de schuifregelaar voor dekking gebruiken om de groep semi-transparant te maken. Merk op dat elke laaggroep een kleine knop ernaast heeft met een plus- of minteken. Deze kunnen worden gebruikt om laaggroepen uit te breiden en te verkleinen; ze worden gebruikt om tussen de twee instellingen te schakelen.