Skip to content

Inleiding tot LAN’s, WAN’s en andere soorten Area Networks

13 de augustus de 2021
lans wans and other area networks 817376 6e07f1a4121a4e13ac43660ea41ef9b9

Een manier om de verschillende soorten computernetwerkontwerpen te categoriseren is door de reikwijdte of schaal van het netwerk. Om historische redenen verwijst de netwerkindustrie naar bijna elk type ontwerp als een soort gebiedsnetwerk. Netwerktypen verschillen van netwerktopologieën (zoals bus, ring en ster).

Soorten Area Networks

Veelvoorkomende typen gebiedsnetwerken zijn:

 • LAN: Local Area Network
 • WAN: Wide Area Network
 • WLAN: Wireless Local Area Network
 • MENS: Metropolitan Area Network
 • SAN: Storage Area Network, System Area Network, Server Area Network of soms Small Area Network
 • KAN: Campus Area Network, Controller Area Network of soms Cluster Area Network
 • PAN: Persoonlijk gebiedsnetwerk

LAN en WAN zijn de twee belangrijkste en bekendste categorieën van lokale netwerken, terwijl de andere zijn ontstaan ​​met technologische vooruitgang.

LAN: Local Area Network

Een LAN verbindt netwerkapparaten over een relatief korte afstand. Een op een netwerk aangesloten kantoorgebouw, school of huis bevat meestal een enkel LAN, hoewel soms een gebouw een paar kleine LAN’s bevat (misschien één per kamer), en soms omvat een LAN een groep nabijgelegen gebouwen. In TCP/IP-netwerken wordt een LAN vaak, maar niet altijd, geïmplementeerd als een enkel IP-subnet. LAN’s werken niet alleen in een beperkte ruimte, maar zijn doorgaans ook eigendom van, gecontroleerd en beheerd door één persoon of organisatie. Deze netwerken hebben ook de neiging om bepaalde connectiviteitstechnologieën te gebruiken, voornamelijk Ethernet en Token Ring.

WAN: Wide Area Network

Een WAN overspant een grote fysieke afstand. Het internet is het grootste WAN, verspreid over de aarde. Een WAN is een geografisch verspreide verzameling LAN’s. Een netwerkapparaat dat een router wordt genoemd, verbindt LAN’s met een WAN. Bij IP-netwerken behoudt de router zowel een LAN-adres als een WAN-adres. Een WAN verschilt op verschillende belangrijke manieren van een LAN. De meeste WAN’s (zoals internet) zijn geen eigendom van één enkele organisatie. In plaats daarvan bestaan ​​WAN’s onder collectief of gedistribueerd eigendom en beheer. WAN’s gebruiken meestal technologie zoals ATM, Frame Relay en X.25 voor connectiviteit over de langere afstanden.

LAN, WAN en thuisnetwerken

Woningen maken doorgaans gebruik van één LAN en maken verbinding met het internet WAN via een internetserviceprovider (ISP) met behulp van een breedbandmodem. De ISP geeft een WAN IP-adres aan de modem en alle computers in het thuisnetwerk gebruiken LAN IP-adressen (ook wel privé IP-adressen genoemd). Alle computers op een thuis-LAN kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren, maar moeten via een centrale netwerkgateway gaan, meestal een breedbandrouter, om de ISP en daarbuiten te bereiken.

Andere soorten Area Networks

Hoewel LAN en WAN de meest populaire netwerktypen zijn, ziet u mogelijk ook verwijzingen naar deze andere:

 • Wireless Local Area Network: een LAN gebaseerd op draadloze Wi-Fi-netwerktechnologie.
 • Metropolitan Area Network: Een netwerk dat een fysiek gebied beslaat dat groter is dan een LAN, maar kleiner dan een WAN, zoals een stad. Een MAN is doorgaans eigendom van en wordt beheerd door één enkele entiteit, zoals een overheidsinstantie of een groot bedrijf.
 • Campus Area Network: Een netwerk dat meerdere LAN’s omspant, maar kleiner is dan een MAN, zoals op een universiteit of een lokale bedrijfscampus.
 • Persoonlijk gebiedsnetwerk: Een netwerk dat een individu omringt. Er kan een draadloze PAN (WPAN) worden gemaakt tussen Bluetooth-apparaten.
 • Storage Area Network: verbindt servers met apparaten voor gegevensopslag via technologie zoals Fibre Channel.
 • Systeemgebied Netwerk (ook wel Cluster Area Network of CAN genoemd): verbindt krachtige computers met snelle verbindingen in een clusterconfiguratie.
 • Passief optisch lokaal netwerk: Een POLAN bedient glasvezel door gebruik te maken van glasvezelsplitters zodat een enkele optische vezel meerdere apparaten kan bedienen.

Een aantal andere netwerktypen die zich richten op privénetwerken zijn onder meer virtuele privénetwerken (VPN’s) en zakelijke privénetwerken (EPN’s).