Skip to content

Instagram Live Rooms is eigenlijk een goede zaak, zeggen experts

29 de juni de 2021
154457884 179762646957319 2648717728653332049 n 69058fafee654e26af5741ce57c6cd2b

Belangrijkste leerpunten

  • Instagram lanceert Live Rooms, een update van zijn live videoservice.
  • Maximaal vier gebruikers kunnen lid worden van een enkele ruimte en deelnemen aan rondetafelgesprekken, panels en meer.
  • Hoewel het vergelijkbare functies biedt als apps zoals Clubhouse, is Live Rooms veel meer dan alleen een poging om te concurreren met andere sociale apps, zeggen experts.

De Live Rooms van Instagram is niet alleen een knock-off van Clubhouse, leggen experts uit, het zal de samenwerking naar een nieuw niveau helpen tillen. Instagram kondigde eerder deze week Live Rooms aan en voegde de mogelijkheid toe om maximaal vier mensen binnen te halen voor een live videostream. Sinds de aankondiging heeft de functie veel vergelijkingen getrokken met Clubhouse, een exclusieve audiopodcast-app die vergelijkbare services biedt. Ondanks dat ze in dezelfde ruimte wonen, zeggen experts dat Instagram Live meer is dan alleen een goedkope poging om het succes van andere apps te repliceren. “Deze update is geweldig in die zin dat het de enorme kracht van het Instagram-publiek combineert met de aantrekkingskracht van liveshows”, vertelde Thibaud Clément, mede-oprichter en CEO van Loomly, via e-mail aan Lifewive. “Als we naar Clubhouse kijken, presenteert het een bijna ‘audiopodcast over steroïden’-ervaring; ik beschouw de nieuwste update van Instagram Live als een soortgelijk gevoel voor videopodcasts.”

Succes uitbreiden

Oorspronkelijk gelanceerd in 2016, biedt Instagram Live gebruikers al een aantal jaren de mogelijkheid om live te gaan met hun volgers. Echter, net als veel andere video-oproep-applicaties – Zoom, Google Hangouts, enz. – heeft Instagram Live een enorme boost in activiteit gezien naarmate de COVID-19-vergrendelingen langer werden. “Dit biedt gebruikers ook de mogelijkheid om op grote schaal niche-live-inhoud te vinden en te consumeren, wat ongekend is.” In april 2020 meldde Business Insider dat het gebruik van Instagram Live met meer dan 70% was gestegen in de maand maart, toen de lockdowns over de hele wereld voor het eerst opdoken. Velen wendden zich tot de dienst als een manier om te ontsnappen aan de eenzaamheid en isolatie die de lockdown met zich meebracht. Hierdoor konden gebruikers contact maken met anderen, en al snel begonnen we een verscheidenheid aan verschillende liveshows op Instagram te zien verschijnen. Terwijl die afsluitingen zijn voortgezet en sociale richtlijnen hebben gedicteerd dat grote, fysieke bijeenkomsten voortdurend moeten worden vermeden, is Live een manier blijven bieden voor meer gebruikers om met elkaar te communiceren. “Het is een soort radioshow of podcast”, zegt Elena Duque, mentor en influencer op sociale media, via e-mail.

Meer dan concurrentie

Telkens wanneer een grote app voor sociale media een dergelijke update uitvoert, zien we veel gebruikers opmerkingen maken over hoe het werkt lijkt op een andere applicatie, of hoe het is geen functie die ze wilden. Hoewel het niet ongebruikelijk is voor bedrijven als Instagram, Facebook of Twitter om populaire ideeën van andere sociale-media-apps te kopiëren en er hun eigen draai aan te geven, is dat niet altijd de drijvende factor achter updates.

Het is gemakkelijk om de vergelijking te maken tussen Clubhouse en Instagram Live Rooms, maar Live Rooms is iets dat sinds de grote golf vorig jaar op de bucketlists van Instagram-makers staat, volgens Brian Kofi Hollingsworth, een merkadviseur die gespecialiseerd is in sociale media. Hollingsworth stuurde een Tweet op 2 maart, onder vermelding van: “Ze hebben [Instagram] sinds de piek vorig jaar live aan het upgraden.” Hij merkte zelfs op dat Instagram deze functie sinds 2020 in India test.

Clubhouse werd gelanceerd in april 2020, en hoewel het al vroeg enig succes kende, duurde het tot grote namen zoals Elon Musk eerder dit jaar publiekelijk op het platform kwamen dat het de groei begon te zien die het tot zo’n vergelijkbare applicatie heeft gemaakt.

Naar boven schalen

Volgens Instagram zelf is Live Rooms een update van een functie die velen al gebruikten. Het is een antwoord op het verzoek van de gemeenschap en een antwoord dat velen graag willen gebruiken. Hoewel het heel goed mogelijk is dat Live Rooms wordt gepusht als gevolg van het succes van Clubhouse – een poging om in dat publiek te graven – is het ook geen functie die uit het niets verschijnt. “We zien dat sociale media meer aspecten van ons leven doordringen; het is bijvoorbeeld in feite het winkelcentrum van de 21e eeuw geworden door sociale handel,” vertelde Clément ons. “Dit biedt gebruikers ook de mogelijkheid om op grote schaal niche-live-inhoud te vinden en te consumeren, wat ongekend is.”