Skip to content

Installatiehandleidingen voor OS X Mountain Lion

19 de juli de 2021
GettyImages 564698287 0484a8da84944aba8b36c5fcd7d915cc

OS X Mountain Lion (10.8) ondersteunt verschillende installatie-opties. Het is misschien niet duidelijk wanneer u het installatieprogramma van Mountain Lion start, maar u kunt een schone installatie of een upgrade-installatie van het besturingssysteem uitvoeren. Je kunt Mountain Lion ook op een reeks apparaten installeren, waaronder je opstartschijf, een interne partitie of volume, of bijna elke externe schijf die je hebt. Een andere optie is om opstartbare kopieën van het installatieprogramma te maken die op een dvd, USB-flashstation of een ander opslagapparaat kunnen worden uitgevoerd. Met deze keuze kunt u een versie bij de hand houden voor het geval u het besturingssysteem opnieuw moet installeren.

Minimumvereisten voor OS X Mountain Lion

OS X Mountain Lion heeft een aantal speciale behoeften waardoor het niet op sommige oudere Intel Macs kan worden uitgevoerd. Zelfs sommige Macs die OS X Lion kunnen draaien, voldoen mogelijk niet aan de minimumvereiste voor Mountain Lion. Dit zijn de apparaten die kunnen upgraden naar Mountain Lion:

 • iMac: medio 2007-2020
 • MacBook: eind 2008 aluminium, begin 2009 of nieuwer
 • MacBook Pro: midden/eind 2007 of nieuwer
 • MacBook Air: eind 2008 of nieuwer
 • Mac mini: begin 2009 of nieuwer
 • Mac Pro: begin 2008 of nieuwer
 • Xserve: begin 2009

Het hebben van het juiste apparaat is echter niet genoeg. Uw machine heeft ook enkele minimale vereisten waaraan deze moet voldoen:

 • Een Mac met OS X Snow Leopard (10.6.8) of OS X Lion (10.7)
 • Minimaal 2 GB RAM
 • 8 GB beschikbare ruimte

Voorbereiding: controleer de doelschijf op fouten

Welke installatiemethode u ook van plan bent te gebruiken met OS X Mountain Lion, zorg er eerst voor dat de doelschijf gezond is, geen fouten bevat en waarschijnlijk niet snel defect zal raken. Ga als volgt te werk om uw opstartschijf snel te controleren:

 1. Open Schijfhulpprogramma van de Gereedschap map in Toepassingen.

  Schijfhulpprogramma op een Mac

 2. Klik op uw schijf in het linkerdeelvenster.

  Een schijf in Schijfhulpprogramma

 3. Klik Spoedeisende hulp.

  EHBO selecteren.

 4. Selecteer Rennen in het venster dat verschijnt.

  Uitvoeren selecteren.

 5. Er kan een bericht verschijnen dat uw schijf wordt vergrendeld terwijl Schijfhulpprogramma deze controleert. Lees de waarschuwing en klik op Doorgaan met.

  Doorgaan te selecteren.

 6. EHBO loopt en rapporteert eventuele problemen die het vindt.

Maak een back-up van uw Mac voordat u een upgrade uitvoert

Mensen die haast hebben met het updaten naar een nieuw besturingssysteem, vergeten vaak eerst een back-up te maken. Maak een back-up van uw gegevens en apps voordat u begint met de installatie van OS X Mountain Lion. Het maakt niet uit welke back-upmethode u kiest. Enkele populaire opties zijn Time Machine, uw favoriete back-uptoepassing van derden of een kloon van uw opstartschijf en al zijn gegevens. Het belangrijkste is om een ​​actuele back-up te hebben voor het geval er iets misgaat tijdens of na de installatie. Het is beter om de installatie een paar minuten uit te stellen om een ​​back-up te maken dan uw gegevens opnieuw te maken omdat de stroom uitvalt tijdens het installatieproces.

Een schone installatie van OS X Mountain Lion uitvoeren op een opstartschijf

Een schone installatie van OS X Mountain Lion resulteert in een schone Mac zonder oude gebruikersgegevens of apps – gewoon een nieuwe start. U kunt het besturingssysteem ook installeren op een niet-opstartstation. In tegenstelling tot dit proces, waarbij u eerst opstartmedia moet maken, zijn er geen speciale technieken vereist voor een schone installatie op een niet-opstartstation. Omdat het doel de opstartschijf is, moet u eerst de schijf wissen, waardoor het installatieprogramma van OS X Mountain Lion wordt gewist. Om deze catch-22 te vermijden, maakt u een opstartbare kopie van het installatieprogramma en gebruikt u dit om het besturingssysteem op de lege schijf te installeren.

Een opstartbare installatiekopie maken

Deze optionele stap maakt een opstartbare kopie van het Mountain Lion-installatieprogramma. Hiermee kunt u een schone installatie van Mountain Lion op de opstartschijf van uw Mac uitvoeren, evenals opstarten vanaf Schijfhulpprogramma en andere noodhulpprogramma’s. U kunt een opstartbare kopie van Mountain Lion maken op elk opstartbaar medium, inclusief dvd’s, USB-flashstations en externe volumes.