Skip to content

Instellingen voor beeldkwaliteit van kleine fotocamera

27 de juli de 2021
GettyImages 1073873710 a6d184c881654bcca35059aae584415e

Wanneer u de instellingen van uw camera aanpast om de best mogelijke beelden te verkrijgen, is een ding dat u misschien over het hoofd ziet het instellen van de beeldkwaliteit en het beeldformaat op het best mogelijke niveau. Meestal is fotograferen met een maximale resolutie de beste optie, maar soms is een kleine bestandsgrootte van een fotocamera het beste voor een bepaalde opnamesituatie.

Het bepalen van de beste instellingen is niet altijd eenvoudig. Als uw geheugenkaart bijvoorbeeld vol begint te raken, wilt u misschien met kleine beeldformaten of kwaliteit fotograferen om zoveel mogelijk opslagruimte te besparen. Als je weet dat je een bepaalde set foto’s alleen in een e-mail of op een sociaal netwerk gaat gebruiken, kun je met een lagere resolutie en een lagere beeldkwaliteit fotograferen, zodat het uploaden van de foto’s niet zo lang duurt. Hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden om de juiste instellingen te vinden voor uw fotografiebehoeften in een bepaalde opnamesituatie.

Elke megapixel is niet gelijk gemaakt

DSLR-camera’s en geavanceerde camera’s met vaste lens gebruiken doorgaans een veel grotere beeldsensor dan point-and-shoot-camera’s, waardoor ze een veel betere beeldkwaliteit kunnen creëren met hetzelfde aantal megapixels. Een DSLR-camera instellen om een ​​afbeelding van 10 megapixels te maken, zou dus een veel beter resultaat moeten opleveren dan de camera in te stellen om een ​​afbeelding van 10 megapixels te maken.

Gebruik de Info-knop in uw voordeel

Om de huidige instellingen voor de beeldkwaliteit voor uw camera te zien, drukt u op de Info knop. U zou de huidige instellingen op het LCD-scherm moeten zien. Als uw camera geen Info-knop heeft, moet u in plaats daarvan mogelijk door de menu’s werken om de instellingen voor de beeldkwaliteit te vinden. Bij nieuwere camera’s zie je echter vaker het aantal megapixels in de hoek van het LCD-scherm.

Overweeg RAW-beeldkwaliteitsbestanden

De meeste DSLR-camera’s kunnen in RAW- of JPEG-bestandstypen opnemen. Voor degenen die graag hun foto’s bewerken, heeft het RAW-bestandsformaat de voorkeur omdat er geen compressie optreedt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat RAW-bestanden behoorlijk wat meer opslagruimte in beslag nemen dan JPEG-bestanden. Ook kunnen sommige soorten software RAW-bestanden niet zo gemakkelijk weergeven als JPEG-bestanden.

Gebruik zowel RAW als JPEG samen

Met veel DSLR-camera’s kun je foto’s tegelijkertijd opslaan in zowel JPEG- als RAW-bestandsindelingen, wat handig kan zijn om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke afbeelding krijgt. Nogmaals, dit gebruikt veel extra opslagruimte voor een enkele foto dan alleen fotograferen in JPEG, dus zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt. Voor beginnende fotografen is fotograferen in RAW waarschijnlijk niet nodig, aangezien alleen fotografen die van plan zijn beeldbewerkingssoftware op hun foto’s te gaan gebruiken zich bezig zullen houden met fotograferen in RAW-formaat.

JPEG-compressieverhoudingen zijn belangrijk

Bij JPEG’s heb je soms de keuze tussen twee of drie opties. JPEG Fine geeft een compressieverhouding van 4:1 aan; JPEG Normaal gebruikt een compressieverhouding van 8:1; en JPEG Basic gebruikt een compressieverhouding van 16:1. Een lagere compressieverhouding betekent een grotere bestandsgrootte en een betere kwaliteit.

Begrijp het verschil tussen kwaliteit en maat

Houd er rekening mee dat het beeldformaat verschilt van de beeldkwaliteit in de camera-instellingen. Beeldgrootte verwijst naar het werkelijke aantal pixels dat de camera bij elke foto opslaat, terwijl beeldkwaliteit verwijst naar hoe nauwkeurig of hoe groot die pixels zijn. De beeldkwaliteit kan vaak “normaal”, “fijn” of “superfijn” zijn en deze instellingen verwijzen naar de nauwkeurigheid van de pixels. Het selecteren van preciezere pixels resulteert in een beter algemeen beeld, maar ze vereisen meer opslagruimte op een geheugenkaart, wat resulteert in grotere bestandsgroottes.

Groot, medium of klein kiezen

Sommige camera’s op beginnersniveau tonen niet het exacte aantal megapixels in de resolutie van elke foto, maar noemen de foto’s ‘groot’, ‘gemiddeld’ en ‘klein’, wat frustrerend kan zijn. Het selecteren van “groot” als afbeeldingsformaat kan resulteren in een foto met 12 tot 14 megapixels, terwijl het selecteren van “klein” als afbeeldingsformaat kan resulteren in 3 tot 5 megapixels. Sommige camera’s op beginnersniveau vermelden alleen het aantal megapixels als onderdeel van het menu voor beeldgrootte.

Beheer ook de grootte van videobestanden

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat veel van deze zelfde richtlijnen van toepassing zijn bij het opnemen van video. U kunt deze instellingen aanpassen via de menu’s van de camera, zodat u met precies de juiste videokwaliteit kunt fotograferen om aan uw behoeften te voldoen.