Skip to content

Interne gegevens- en stroomkabels opnieuw plaatsen

3 de augustus de 2021
GettyImages 975744026 5b86fbb246e0fb0025f376fb

Er zijn veel stroomkabels en datakabels in uw computer, die stroom leveren aan verschillende componenten en communicatie tussen apparaten mogelijk maken. Het moederbord heeft een of meer stroomaansluitingen, net als apparaten zoals harde schijven, optische schijven en zelfs sommige videokaarten. Al deze apparaten worden op het moederbord aangesloten via data-interfacekabels (meestal IDE-kabels). U kunt zien hoe al deze apparaten met elkaar verbinding maken door een rondleiding op uw pc te volgen. De foto’s bij de stappen in deze handleiding laten zien hoe u de stroom- en gegevenskabels alleen op een harde schijf opnieuw plaatst. De logica is echter hetzelfde als bij de andere kabels en verbindingen in uw computer.

Schakel de pc uit en open de computerbehuizing

Voordat u een interne data- of voedingskabel opnieuw kunt plaatsen, moet u de computer uitschakelen en de behuizing openen. Raadpleeg ons artikel over het openen van een standaard computerbehuizing met schroefbevestiging voor gedetailleerde stappen voor het openen van de behuizing van uw computer. Zoek voor schroefloze behuizingen naar knoppen of hendels aan de zijkanten of achterkant van de computer die worden gebruikt om de behuizing te ontgrendelen.

Externe voedingskabels en hulpstukken verwijderen

Foto van iemand die de netwerkkabel van een computer verwijdert

Voordat u kabels opnieuw kunt plaatsen binnenkant uw computer, moet u elke extern stroomkabels, voor de zekerheid. U moet ook alle andere externe kabels en hulpstukken verwijderen die u in de weg kunnen zitten. Dit is meestal een goede stap om te voltooien bij het openen van de behuizing, maar als je dat nog niet hebt gedaan, is dit het juiste moment.

Apparaat- en moederbordvoedingskabels verwijderen en opnieuw aansluiten

Nadat u de behuizing van uw computer hebt geopend, zoekt u alle voedingskabels in uw computer, koppelt u ze los en sluit u ze vervolgens weer stevig aan. Er kunnen veel verschillende soorten stroomaansluitingen in uw computer zijn, maar ze zullen allemaal klein en relatief plat zijn, afgezien van de grote die op het moederbord is aangesloten. Als je twijfelt over wat een stroomconnector is, volg dan de kabel. Als je het terug kunt traceren naar de voeding, dan is het een stroomconnector. Alle randapparaten in uw computer hebben een stroomaansluiting, inclusief harde schijven, optische stations (zoals cd/dvd/Blu-ray-stations) en diskettestations. Het moederbord zelf zal ook een grote stroomconnector hebben en heel vaak ook een kleine 4, 6 of 8-polige stroomconnector in de buurt van de CPU. De meeste high-end videokaarten hebben ook onafhankelijke voeding nodig en hebben dus stroomaansluitingen. Zolang de stroomconnector van hetzelfde type is, maakt het niet uit welke op welk apparaat wordt aangesloten.

Verwijder de data-interfacekabel van het eerste apparaat

Kies een apparaat om mee te werken (zoals een van uw harde schijven) en koppel de datakabel voorzichtig los van zowel het apparaatuiteinde als het moederborduiteinde. Het is niet nodig om de hele kabel van de computer te verwijderen; haak gewoon beide uiteinden los. U bent van harte welkom om de hele kabel te verwijderen als u van plan bent het kabelbeheer in uw computer te verbeteren, maar het is niet nodig om uw kabels opnieuw aan te sluiten.

Sluit de data-interfacekabel opnieuw aan vanaf het eerste apparaat

Nadat je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald beide einden van de datakabel, sluit u elk uiteinde weer aan, precies zoals u ze hebt gevonden. Probeer niet elke datakabel tegelijkertijd opnieuw aan te sluiten, anders raak je waarschijnlijk in de war over welke kabel waar ging. Als u per ongeluk een apparaat op een andere poort op het moederbord aansluit, is de kans groot dat u de manier waarop het is geconfigureerd, kunt wijzigen, waardoor uw computer mogelijk niet meer goed opstart.

Verwijder de resterende datakabels en sluit ze opnieuw aan

Eén apparaat tegelijk, herhaal stap 4 en stap 5 voor elk overblijvend apparaat met een datakabel in uw computer. Enkele extra apparaten die u mogelijk hebt die datakabels gebruiken, zijn harde schijven, optische stations, geavanceerde videokaarten, geluidskaarten, diskettestations en meer.

Controleer of alle stroom- en datakabels correct opnieuw zijn aangesloten

Bekijk elk apparaat en gebied van het moederbord waarmee u hebt gewerkt nauwkeurig en zorg ervoor dat de juiste stroom- en datakabels zijn aangesloten.

Sluit de computerbehuizing

Foto van iemand die een computerkast sluit

Nu u alle stroom- en datakabels in uw pc hebt teruggeplaatst, moet u uw behuizing sluiten en uw computer weer aansluiten. Zoals we in stap 1 kort hebben besproken, zijn desktopcomputerbehuizingen er in vele vormen. Als u hulp nodig heeft bij het sluiten van de behuizing van uw pc, raadpleeg dan de handleiding van uw computer of behuizing. Als uw computer correct opstartte voordat u de interne kabels terugplaatste, maar niet na het opnieuw plaatsen, volgt u de stappen in deze handleiding opnieuw. U bent waarschijnlijk vergeten een voedingskabel of datakabel weer op de juiste manier aan te sluiten.​ ​Als u de interne voedings- en datakabels opnieuw hebt aangesloten als onderdeel van een probleemoplossingsstap, moet u testen of het probleem door het opnieuw plaatsen is verholpen. Als dat niet het geval is, gaat u verder met de probleemoplossing die u aan het doen was.