Skip to content

iOS-apparaten en gaming: een kopersgids

23 de juni de 2021
ScreenShot2018 10 09at12.35.57PM 5bbd034ec9e77c0051dbacfa

Ondanks de verkoop van miljoenen eenheden, zijn er nog steeds genoeg mensen die niet gamen op iOS-apparaten, of het nu op een iPhone of iPad is. Misschien ben jij een van hen, en dat is oké! Of je nu op zoek bent naar je eerste iOS-apparaat of gewoon op zoek bent om er nog een aan de collectie toe te voegen, hier zijn de belangrijkste verschillen die je moet weten voordat je besluit welk Apple-apparaat geschikt is voor jou als gamer .

iPod Touch: geen mobiele data vereist

De laagste vermelding op onze totem is misschien wel de beste keuze voor gamers die niet op zoek zijn naar mobiele service. De iPhone touch is in alle opzichten een iPhone die niet kan bellen of internetten zonder toegang tot wifi. Als je dit voor een kind koopt, of al een telefoon hebt die je niet wilt vervangen, is de iPod touch ideaal. Er zijn echter enkele kanttekeningen te plaatsen. De afhankelijkheid van de iPod touch van Wi-Fi betekent dat: veel games werken niet als je het huis verlaat. De meeste gratis te spelen games hebben bijvoorbeeld een internetverbinding nodig om te spelen, zelfs als ze geen sociale componenten hebben. Dit komt omdat de uitgevers afhankelijk zijn van in-app-aankopen om inkomsten te genereren, wat u niet kunt doen als u offline bent. Als je veel reist en gratis games wilt spelen, is de iPod touch misschien niet het apparaat voor jou. Een ander ding om te overwegen is de huidige chipset in de iPod touch. Elk jaar brengt Apple een nieuw model op de iPhone uit met een chip die sneller is dan het model van het voorgaande jaar. Ze brengen echter geen jaarlijkse herhalingen van de iPod Touch uit. De chipset in het huidige model (A10) is dezelfde als in de iPhone 7. Games zijn doorgaans ontworpen om het beste te werken op de nieuwste Apple-chipsets. Voordat je een iPod touch koopt, moet je een beetje googelen om te zien hoe lang het geleden is dat de meest recente iPod Touch werd uitgebracht en of de chipset overeenkomt met de huidige (of zelfs recente) iPhone-chips. Als je de nieuwste games wilt spelen, is dit belangrijker dan wat dan ook.

iPad: gamen, productiviteit en meer met een tablet

ipad pro gaming

De iPad is verkrijgbaar in verschillende configuraties en biedt twee dingen die de iPod touch niet biedt, terwijl hij zich nog steeds richt op het niet-mobiele publiek: een groter schermformaat en een veel hogere frequentie van nieuwe modellen. Vanuit een gaming-oogpunt heeft het grotere scherm zijn voor- en nadelen. Sommige games zijn aanzienlijk verbeterd met meer oppervlakte. Digitale bordspellen en strategiespellen voelen rijker en minder krap aan dan op smartphones. Zelfs games die een geweldige overstap maken naar de iPhone (Hearthstone is een goed voorbeeld) voelen zich nog steeds meer thuis op een tablet dan op een telefoon. Andere games hebben echter last van het omgekeerde. Als je iets zenuwachtigs speelt, zoals een platformgame, lijken virtuele bedieningselementen ontworpen voor spelers die het apparaat comfortabel in hun handen kunnen houden met duimen op het scherm. Op de iPhone en iPod touch is dit een no-brainer. Op de iPad is het niet altijd zo comfortabel als je zou hopen. Natuurlijk zijn er verschillende formaten voor degenen die een iPad overwegen. De iPad Mini is een zeer populaire optie, die een groot deel van de frustratie van zenuwachtige games wegneemt, terwijl het ook de bonus heeft dat het de meest betaalbare keuze van iPads is. De iPad 6e generatie komt het dichtst in de buurt van het “klassieke” iPad-formaat, waardoor dingen gemakkelijker te zien zijn en een geweldige optie is voor strategiespelers. En als geld geen rol speelt, kunt u altijd kiezen voor de iPad Pro, die een enorm 12,9-inch scherm biedt. Als alternatief kunt u de 11-inch iPad Pro pakken, die een kleiner formaat biedt maar niet minder pk’s heeft. Als u overweegt een iPad aan uw bestaande Apple-ecosysteem toe te voegen, zult u blij zijn te horen dat de meeste games die u al op uw iPhone of iPod touch hebt, ook op uw iPad beschikbaar zullen zijn. Toen het apparaat voor het eerst werd gelanceerd, ontwierpen uitgevers vaak afzonderlijke apps voor iPhone en iPad, maar tegenwoordig is bijna alles universeel. Een keer kopen, overal spelen. Onze waarschuwingen draaien wederom om de chipset. Apple heeft vaak wel vijf verschillende iPad-modellen beschikbaar, met daartussen vier verschillende chipsets. Als je de nieuwste games wilt spelen, neig dan naar een sterkere chipset. U kunt misschien wat geld besparen door ons advies te negeren, maar de levensduur van uw iPad als gamingapparaat krimpt met ongeveer 12 maanden met elke oudere chipset die u omarmt.

iPhone: een van de slimste telefoons op de markt

iphone 6s gamen

Er is een reden dat iOS-gaming in de volksmond ‘iPhone-gaming’ wordt genoemd. Dit is het vlaggenschip in de line-up van Apple en een verdomd fijne smartphone om games op te spelen. Met jaarlijkse herhalingen kun je er bijna altijd op rekenen dat de iPhone de snelste chipset heeft die er is, en met een mobiele dataverbinding zit je nooit zonder de kans om elke game die de App Store te bieden heeft te spelen. (Er zijn letterlijk honderdduizenden om uit te kiezen.) De vraag wordt dan, welke iPhone is geschikt voor u? De iPhone 12 is de nieuwste concurrent op het gebied en biedt verbeteringen voor gamers ten opzichte van het vorige model, waaronder de eerder genoemde snellere chipset. Uiteindelijk is dit echter niet zo’n grote sprong voor gaming als de iPhone 6S was, die een functie introduceerde die je niet kon vinden op eerdere iPhones: 3D Touch. Hierdoor kunnen spelers op het touchscreen drukken, en de druk die ze uitstralen kan verschillende reacties in een game veroorzaken. In AG Drive kunt u bijvoorbeeld de acceleratie van uw voertuig regelen door harder of lichter te drukken. In Warhammer 40.000: Freeblade kun je druk uitoefenen om tussen wapens te wisselen. Als geld geen rol speelt, is het huidige model van de iPhone altijd de beste keuze voor iOS-gaming. Er zijn nog een paar andere dingen die het vermelden waard zijn voordat u beslist of een iPhone het juiste iOS-apparaat voor u is. Om te profiteren van de “altijd online”-functionaliteit, moet u zich aanmelden voor een maandelijks mobiel abonnement. De apparaten zelf zijn niet goedkoop. En als je als gamer dit doet voor de nieuwste chipset? Het kan zijn dat u deze cyclus jaar na jaar herhaalt. Maar als je al op zoek bent naar een nieuwe smartphone en je houdt van het Apple-ecosysteem, is het moeilijk om hier een nadeel te zien.

Apple TV: entertainment op het grote scherm

Apple TV gamen

De nieuwste versie van Apple TV introduceerde voor het eerst gaming, en hoewel de selectie van games nog steeds groeit, is er veel plezier te beleven aan het aanbod. Het apparaat biedt ondersteuning voor controllers van derden, maar alle games moet speelbaar zijn op de aanraakgevoelige Siri Remote, wat betekent dat je niets extra’s uit de doos hoeft te kopen om ervan te genieten. Als je al goed bent aangesloten op de wereld van Apple, is de Apple TV een “leuk om te hebben” apparaat dat de rest van je digitale levensstijl aanvult. Uiteindelijk mist het echter de diversiteit aan games die de rest van het ecosysteem van Apple zo geweldig maakt. Daarom is het op geen enkele manier een must-have, vooral niet voor beginners.