Skip to content

iPad: de voor- en nadelen

9 de april de 2023
GettyImages 544508203 57fe84325f9b5805c2609fba

De iPad is de populairste tablet ter wereld, en niet voor niets. De introductie in 2010 bepaalde de tabletmarkt. Het was niet de eerste ooit, maar wel de eerste die mensen wilden kopen. Sindsdien is het het vlaggenschip van tablets, maar het is niet perfect. Hier zijn de voor- en nadelen.

Voordelen van het kopen van een iPad

De iPad heeft een aantal voordelen, waaronder:

Toonaangevende technologie

De iPad leidt niet alleen in verkoop, hij leidt ook in technologie. Het was de eerste tablet met een beeldscherm met hoge resolutie en de eerste die een 64-bits processor gebruikte. Elk jaar, wanneer de nieuwe iPad wordt uitgebracht, wordt het een van de snelste tablets ter wereld, en de iPad Pro heeft veel laptops overtroffen in termen van pure verwerkingskracht.

De App Store

De App Store bevat nu meer dan een miljoen apps, en meer dan de helft daarvan is ontworpen met de iPad in gedachten. Een groot voordeel van de iPad ten opzichte van de pc is de prijs van de software. De meeste apps kosten minder dan $ 5 en veel zijn gratis. Dit kan heel leuk zijn vanuit de pc-wereld, waar alles onder de $ 30 de prijs van de verpakking waarschijnlijk niet waard is. Elke app in de App Store wordt beoordeeld door echte mensen bij Apple om er zeker van te zijn dat deze aan een minimale standaard voldoet. Dit is een goede bescherming tegen malware, een probleem dat de Google Play Store teistert.

Speelt leuk met iPhone en Apple TV

Als je al een iPhone of Apple TV hebt, is een groot voordeel van het bezit van een iPad hoe goed ze samen kunnen spelen. Je kunt niet alleen apps delen tussen de iPhone en iPad, wat geweldig is voor universele apps die beide binnen dezelfde app ondersteunen, functies zoals een iCloud-fotobibliotheek gaan goed samen. Apple TV-bezitters zullen ook genieten van AirPlay, waarmee je je iPad draadloos met je HDTV kunt verbinden.

Makkelijk te gebruiken

Hoewel Android grote vooruitgang heeft geboekt op dit gebied, loopt Apple nog steeds voorop door een interface te bieden die gemakkelijk te leren en eenvoudig te gebruiken is. Hoewel Android-tablets meer maatwerk mogelijk maken, maakt de eenvoudige aanpak van Apple de iPad minder overweldigend. Dit betekent niet dat je een iPad kunt pakken en er van de ene op de andere dag een professional mee kunt worden, maar het duurt niet lang voordat de meeste mensen er vertrouwd mee raken.

Accessoires

Een voordeel van marktleider zijn, is dat iedereen een deel van de actie wil. Dit heeft geresulteerd in een levendig ecosysteem van iPad-accessoires die verder gaan dan alleen tablethoezen, draadloze toetsenborden en externe luidsprekers. Met de iRig kun je bijvoorbeeld je gitaar aan de iPad haken en gebruiken als een multi-effectpakket, en met de iCade verander je je iPad in een klassiek arcadesysteem met muntinworp (minus de noodzaak voor kwartjes).

Stabiliteit

De iPad wordt vaak een gesloten systeem genoemd, waarbij Apple zowel de hardware als de software bestuurt. Er zijn enkele nadelen aan een gesloten systeem, maar een voordeel is de stabiliteit die het biedt. Terwijl Android-app-ontwikkelaars tientallen, zelfs honderden tablets en smartphones moeten ondersteunen, ondersteunen Apple- en iPad-app-ontwikkelaars een zeer beperkt aantal tablets die allemaal op dezelfde basishardware zijn gebaseerd. Apple’s app-goedkeuringsproces helpt ook de stabiliteit door de meest flagrante bugs te verwijderen voordat ze worden goedgekeurd.

Nadelen van het kopen van een iPad

Hoewel de iPad veel voordelen heeft, heeft hij ook een aantal nadelen, waaronder:

Kosten

De toegangsprijs tot het ecosysteem van Apple is een beetje hoog, vooral omdat veel Android-tablets nu een goede ervaring bieden voor minder geld. De 7-inch tabletmarkt maakt dit nog duidelijker, met Android-tablets van de huidige generatie die slechts $ 199 kosten. Je kunt zelfs een Android-tablet krijgen voor slechts $ 50 tot $ 60, hoewel je er niet veel meer mee kunt doen dan surfen op internet. Dat is echter OK voor veel mensen. Ter vergelijking: een iPad van de huidige generatie begint bij $ 329 en een iPad Pro begint bij $ 800.

Beperkte aanpassing

Zowel een voordeel als een nadeel, de keerzijde van beperkt maatwerk is dat de tabletervaring niet kan worden gewijzigd op de iPad. Dit betekent geen widgets op het startscherm, maar het betekent ook dat sommige apps gewoon niet beschikbaar zijn voor de iPad. Het goedkeuringsproces van Apple weerhoudt sommige apps ervan om in de App Store te verschijnen die de ervaring echt zouden kunnen helpen, zoals een app die Bluetooth eenvoudig in- en uitschakelt, zodat je je draadloze toetsenbord kunt aansluiten zonder door menu’s te hoeven bladeren.

Minder uitbreidbaarheid

Als je geen opslagruimte meer hebt op de iPad, kan het zijn dat je muziek, films en apps moet opruimen. De iPad ondersteunt geen flashdrives om de opslag uit te breiden en externe harde schijven en/of cloudopslag kunnen niet worden gebruikt om apps op te slaan. Hoewel alle tablets inherent minder uitbreidbaar zijn dan laptops, die op hun beurt minder uitbreidbaar zijn dan desktop-pc’s, is de iPad meestal beperkter dan sommige Android-tablets.