Skip to content

ipconfig – Windows Opdrachtregelhulpprogramma

10 de augustus de 2021
Screenshot2018 09 0717.41.16 5b92bb9e46e0fb0024b89fa4

In Windows, ipconfig is een consoletoepassing die is ontworpen om te worden uitgevoerd vanaf de Windows-opdrachtprompt. Met dit hulpprogramma kunt u de IP-adresgegevens van een Windows-computer ophalen. Het biedt ook enige controle over uw netwerkadapters, IP-adressen (specifiek aan DHCP toegewezen), zelfs uw DNS-cache. Ipconfig heeft het oudere hulpprogramma winipcfg vervangen.

ipconfig gebruiken

Typ vanaf de opdrachtprompt ipconfig om het hulpprogramma uit te voeren met standaardopties. De uitvoer van de standaardopdracht bevat het IP-adres, het netwerkmasker en de gateway voor alle fysieke en virtuele netwerkadapters.

De ipconfig command ondersteunt verschillende opdrachtregelopties. Het commando ipconfig/?

geeft de reeks beschikbare opties weer.

Ipconfig /all

Deze optie geeft dezelfde IP-adresseringsinformatie weer voor elke adapter als de standaardoptie. Bovendien geeft het DNS- en WINS-instellingen voor elke adapter weer, evenals een hele reeks aanvullende informatie.

Ipconfig /release

Deze optie beëindigt alle actieve TCP/IP-verbindingen op alle netwerkadapters en geeft die IP-adressen vrij voor gebruik door andere toepassingen. Ipconfig/release kan worden gebruikt met specifieke Windows-verbindingsnamen. In dit geval heeft de opdracht alleen invloed op de opgegeven verbindingen, niet op alle verbindingen. De opdracht accepteert volledige verbindingsnamen of namen met jokertekens. Voorbeelden: ipconfig /release “Local Area Connection 1”
ipconfig /release *Lokaal*

Ipconfig /renew

Met deze optie worden de TCP/IP-verbindingen op alle netwerkadapters opnieuw tot stand gebracht. Net als bij de release-optie, ipconfig /renew neemt een optionele verbindingsnaamspecificatie op. Zowel /renew als /release opties werken alleen op clients die zijn geconfigureerd voor dynamische (DHCP) adressering.