Skip to content

Is de iPad nog steeds populair?

27 de juli de 2021
ipads GettyImages 518299362 57f41f093df78c690fcd20ef 46a3b82b9dc64dda857636736e9d3dd5

Apple stopte na 2018 met het verstrekken van reguliere verkoopcijfers over iPads, maar verbrak eind 2020 het stilzwijgen om te melden dat het bedrijf de afgelopen 10 jaar meer dan 500 miljoen iPads heeft verkocht. Hoewel de tabletmarkt over het algemeen is afgenomen sinds de hoogtijdagen van slechts een paar jaar geleden, loopt de iPad nog steeds voorop op het gebied van verkoop en innovatie.

De feiten

Eind 2018 waren dit de feiten:

  • De 9,67 miljoen iPads die in het vierde kwartaal van 2018 werden verkocht, waren goed voor 34,9 procent van het marktaandeel van tablets, meer dan welke andere fabrikant dan ook. Op de tweede plaats behield Samsung 15,1 procent van de markt, terwijl de derde plaats Huawei 10,3 procent opeiste.
  • In 2018 lieten alleen Apple en Huawei een stijging van de tabletverkoop zien.

Het is eerlijk om te zeggen dat de iPad een van de populairste computerapparaten ter wereld is, en zeker de populairste tablet. Dus wat gebeurde er met de verkoop om al het tumult te veroorzaken? De iPad demonstreerde zijn populariteit met zijn inkomstenrapport over het tweede kwartaal van 2019 – het beste in zes jaar.

De tabletmarkt profiteert van upgradecycli

De iPad was traag om op de upgradecyclus te springen, wat de oorzaak was van een deel van de slechte pers. Omdat de tabletmarkt verzadigd was, had bijna iedereen die een iPad wilde al een iPad. De enige manier om kopers aan te trekken was door ze iets beters aan te bieden. De iPad 2 en de originele iPad mini waren jarenlang populair. Ze hadden een paar dingen gemeen:

  • Ze draaiden allebei op de inmiddels oude Apple A5-processor.
  • Geen van beide heeft een Retina-display, Touch ID of Apple Pay.
  • Ze werken niet met de Apple Pencil of het nieuwe Smart Keyboard.

De mensen hielden echter nog steeds van hen. Waarom? Omdat ze geweldig werkten. Dus waarom zouden ze upgraden? Precies om de zojuist genoemde redenen: Retina-display, Touch (of Face) ID en Apple Pencil-compatibiliteit. Er was echter een grote stap van Apple nodig om de deal over upgrades af te sluiten.

Stap over op 64-bits apps waarvan de helft van de iPads overbodig is geworden

Hoewel mensen dol waren op de iPad 2 en de iPad mini, haalde de upgradecyclus uiteindelijk velen van hen in. Ongeveer de helft van de iPad-modellen kan geen nieuwe apps meer downloaden uit de App Store. Ze kunnen ook geen nieuwe updates ontvangen voor apps die ze al op hun iPad hebben, waardoor veel gebruikers hun iPad moesten upgraden. De reden? Apple heeft de ondersteuning voor 32-bits apps laten vallen. Apple stapte met de iPad Air over naar een 64-bits architectuur. Toch behielden apps in de App Store een tijdje achterwaartse compatibiliteit met oudere iPad-modellen door zowel 32-bits als 64-bits versies te leveren. Apple accepteert echter geen 32-bits apps meer in de App Store. Dit vertaalt zich in geen nieuwe apps of app-upgrades voor eigenaren van de iPad 2, iPad 3, iPad 4 of iPad mini. (De originele iPad is al jaren achterhaald.) Hier leest u meer over oudere iPad-modellen die verouderd raken.

Waarom laat Apple de ondersteuning voor 32-bits apps vallen?

Het laten vallen van de ondersteuning voor 32-bits apps is een goede zaak voor de iPad. Apps die zijn ontworpen voor de iPad Air en latere modellen, waaronder de iPad mini 4 en later, bieden robuustere functies. Deze modellen werken bovenop een 64-bits architectuur, zijn sneller en hebben meer geheugen voor het uitvoeren van apps. Apple trekt een streep in het zand voor functies zoals multitasking, waarvoor ten minste een iPad Air of iPad mini 2 nodig is voor slide-over multitasking en een iPad Air 2 of iPad mini 4 voor multitasking op een gesplitst scherm. Dit vertaalt zich in betere apps voor iedereen, maar het betekent ook dat eigenaren van oudere iPad-modellen de druk voelen om te upgraden. Met verouderde modellen die ongeveer de helft van het marktaandeel van iPads in de echte wereld innemen, vertaalt dit zich in een behoorlijke stijging van de verkoop voor Apple.