Skip to content

Is het illegaal om de iPhone te ontgrendelen?

11 de juli de 2021
LockedPhone Getty JeffreyCoolidge 137068118 56a1c1f45f9b58b7d0c2534f

Wanneer u een iPhone koopt van een telefoonbedrijf zoals AT&T of Verizon, meldt u zich meestal aan om de service van dat telefoonbedrijf te gebruiken (vaak voor twee jaar). Hoewel iPhones met veel telefoonbedrijven kunnen werken, is uw iPhone, wanneer uw oorspronkelijke contract afloopt, vaak nog steeds “vergrendeld” aan het bedrijf waar u hem hebt gekocht. Dat betekent dat het alleen is opgezet om met dat bedrijf te werken. De vraag is: kun je software gebruiken om dat slot te verwijderen en je iPhone op het netwerk van een ander bedrijf te gebruiken? Als u in de Verenigde Staten woont, is het antwoord ja. Het is legaal om je iPhone of een andere mobiele telefoon te ontgrendelen. Klaar om je iPhone te ontgrendelen en naar een ander telefoonbedrijf te verplaatsen? Ontdek hoe u de iPhone ontgrendelt op AT&T, Verizon, Sprint en T-Mobile.

Wat is telefoon ontgrendelen?

Wanneer mensen van telefoonmaatschappij willen veranderen zonder een nieuwe iPhone te hoeven kopen, “ontgrendelen” veel mensen hun iPhone. Ontgrendelen verwijst naar het gebruik van software om de telefoon aan te passen zodat deze met meer dan één telefoonmaatschappij werkt. De meeste telefoonmaatschappijen zullen telefoons onder bepaalde voorwaarden ontgrendelen, bijvoorbeeld nadat een contract is afgelopen of wanneer u de termijnen op uw telefoon hebt afbetaald. Sommige mensen ontgrendelen hun telefoon zelf of betalen serviceproviders om het voor hen te doen. In dit geval verwijzen ‘vergrendeld’ en ‘ontgrendeld’ naar de verbinding van uw telefoon met een telefoonmaatschappij. De term kan echter ook betrekking hebben op de vraag of een iPhone kan worden geactiveerd nadat deze is doorverkocht. Ga voor meer informatie naar Hoe iCloud-vergrendelde iPhones te ontgrendelen.

De Unlocking Consumer Choice and Wireless Competition Act maakt ontgrendelen legaal

Op 1 augustus 2014 ondertekende de Amerikaanse president Barack Obama de “Unlocking Consumer Choice and Wireless Competition Act”. Deze wet vernietigde een eerdere uitspraak over de ontgrendelingskwestie. Het maakte het legaal voor elke gebruiker van een mobiele telefoon of smartphone die aan alle vereisten van hun telefooncontract heeft voldaan om hun telefoon te ontgrendelen en naar een andere provider te verhuizen. Toen die wet van kracht werd, werd de kwestie van ontgrendeling – die ooit een grijs gebied was en later werd verboden – definitief opgelost ten gunste van de mogelijkheid van consumenten om hun apparaten te bedienen.

Een eerdere uitspraak maakte het ontgrendelen illegaal

De Amerikaanse Library of Congress heeft gezag over de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), een wet uit 1998 die is ontworpen om auteursrechtkwesties in het digitale tijdperk te regelen. Dankzij deze bevoegdheid voorziet de Library of Congress in uitzonderingen en interpretaties van de wet. In oktober 2012 besliste de Library of Congress van de Verenigde Staten over de invloed van de DMCA op het ontgrendelen van alle mobiele telefoons, inclusief de iPhone. Die uitspraak werd van kracht op 25 januari 2013. Het zei dat, omdat sommige telefoons die gebruikers direct uit de doos ontgrendeld konden kopen (in plaats van ze met software te ontgrendelen), het ontgrendelen van mobiele telefoons nu een overtreding was van de DMCA en was illegaal. Hoewel dat misschien erg beperkend klinkt, gold dit niet voor alle telefoons. De voorwaarden van de uitspraak betekenden dat deze alleen van toepassing was op:

  • Telefoons gekocht na 25 januari 2013.
  • Telefoons die werden gesubsidieerd door telefoonmaatschappijen.
  • Telefoons in de VS (de DMCA en Library of Congress hebben geen autoriteit in andere landen).

Als je je telefoon vóór 24 januari 2013 hebt gekocht, er de volledige prijs voor hebt betaald, een ontgrendelde telefoon hebt gekocht of buiten de VS woont, is de uitspraak niet op jou van toepassing. Het was nog steeds legaal om je telefoon te ontgrendelen. Bovendien behield de uitspraak het recht van telefoonbedrijven om de telefoons van klanten op verzoek te ontgrendelen, hoewel de bedrijven niet verplicht waren dit te doen. De uitspraak was van invloed op alle mobiele telefoons die in de VS worden verkocht, inclusief smartphones zoals de iPhone. Maar, zoals hierboven vermeld, is die uitspraak niet langer van toepassing en is ontgrendeling nu volledig legaal.

Hoe zit het met jailbreaken?

Er is een andere term die vaak wordt gebruikt in combinatie met ontgrendeling: jailbreaking. Hoewel ze vaak samen worden besproken, zijn ze niet hetzelfde. In tegenstelling tot ontgrendelen, waarmee je van telefoonmaatschappij kunt wisselen, verwijdert jailbreak de beperkingen op je iPhone die daar door Apple zijn geplaatst. Hiermee kunt u niet-App Store-apps installeren of andere wijzigingen op laag niveau aanbrengen. Dus, wat is het lot van jailbreaken? De Library of Congress heeft eerder bepaald dat jailbreaken legaal is. De wet ondertekend door president Obama in 2014 had geen invloed op jailbreak.

Waar het op neerkomt bij het ontgrendelen van iPhones

Ontgrendelen is legaal in de VS Om een ​​telefoon te kunnen ontgrendelen, moet je een ontgrendelde telefoon kopen of aan alle vereisten van het contract van je telefoonbedrijf voldoen (meestal twee jaar dienst of termijnen betalen voor de prijs van je telefoon ). Zodra u dat echter doet, bent u vrij om uw telefoon naar het bedrijf van uw voorkeur te verplaatsen.