Skip to content

Is het mogelijk om 3D zonder bril te kijken?

29 de juli de 2021
young couple watching tv in 3d 700870472 5b9fb973c9e77c0057359551

3D-weergaveopties die beschikbaar zijn en in gebruik zijn voor een huis of bioscoop, vereisen het gebruik van een 3D-bril. Toch maken technologieën in verschillende stadia van ontwikkeling het mogelijk om een ​​3D-beeld zonder bril op een tv of ander videoweergaveapparaat te bekijken.

De uitdaging: twee ogen, twee beelden

Het belangrijkste probleem bij het kijken naar 3D op een tv (of videoprojectiescherm) is dat mensen twee ogen hebben, gescheiden door een paar centimeter. We zien 3D in de echte wereld omdat elk oog een iets ander beeld ziet van wat ervoor staat en dat beeld doorgeeft aan de hersenen. De hersenen combineren de twee beelden, waardoor een natuurlijk 3D-beeld correct wordt weergegeven. Omdat traditionele videobeelden die op een tv of projectiescherm worden weergegeven plat zijn (2D), zien beide ogen hetzelfde beeld. Stilstaande en bewegende fotografietrucs kunnen een gevoel van diepte en perspectief geven in het weergegeven beeld. Er zijn echter niet genoeg ruimtelijke aanwijzingen voor de hersenen om nauwkeurig te verwerken wat wordt gezien als een natuurlijk 3D-beeld.

Hoe 3D traditioneel werkt voor tv-kijken

Wat ingenieurs hebben gedaan om het probleem op te lossen van het zien van 3D van een afbeelding die wordt weergegeven op een tv, film of homevideoprojector en scherm, is door twee enigszins verschillende signalen te verzenden die elk op uw linker- of rechteroog zijn gericht. Waar 3D-brillen binnenkomen, is dat de linker- en rechterlenzen een iets ander beeld zien. Je ogen sturen die informatie naar de hersenen. Als gevolg hiervan worden je hersenen voor de gek gehouden door de perceptie van een 3D-beeld te creëren. Dit proces is niet perfect, omdat de informatiesignalen die deze kunstmatige methode gebruiken niet zo gedetailleerd zijn als de signalen die in de natuurlijke wereld worden ontvangen. Als het echter goed wordt gedaan, kan het effect overtuigend zijn. De twee delen van een 3D-signaal die uw ogen bereiken, vereisen het gebruik van een actieve sluiter of een passieve gepolariseerde bril om het resultaat te zien. Wanneer dergelijke afbeeldingen zonder 3D-bril worden bekeken, ziet u twee overlappende afbeeldingen die enigszins onscherp lijken.

Vooruitgang op weg naar 3D zonder bril

Hoewel 3D-kijken met een bril wordt geaccepteerd voor een bioscoopervaring, hebben consumenten die vereiste om thuis naar 3D te kijken nooit helemaal geaccepteerd. Als gevolg hiervan is er een langlopende zoektocht geweest om brilloze 3D naar de consument te brengen. Er zijn verschillende manieren om 3D zonder bril uit te voeren, zoals beschreven door Popular Science, MIT, Dolby Labs en Stream TV Networks. Hieronder ziet u een voorbeeld van Stream TV Networks (Ultra-D) van hoe een tv moet worden geconstrueerd om 3D-beelden weer te geven zonder dat u een bril nodig hebt.

In een 3D-tv zonder bril

Brilvrije 3D-producten

3D-weergave zonder bril wordt beschikbaar op sommige smartphones, tablets en draagbare game-apparaten. Om het 3D-effect te zien, moet u vanuit een bepaalde kijkhoek naar het scherm kijken. Dit is geen groot probleem met kleine weergaveapparaten. Wanneer echter wordt opgeschaald naar tv-formaten met een groot scherm, is het implementeren van 3D-kijken zonder bril moeilijk en duur. 3D zonder bril is gedemonstreerd in een tv-vormfactor met een groot scherm, aangezien Toshiba, Sony, Sharp, Vizio en LG in de loop der jaren op beurzen 3D-prototypes zonder bril hebben getoond. Toshiba bracht korte tijd brilloze 3D-tv’s op de markt in een paar geselecteerde Aziatische markten. 3D-tv’s zonder bril worden echter meer op de markt gebracht voor de zakelijke en institutionele gemeenschap. Deze worden meestal gebruikt in display-advertenties voor digitale bewegwijzering. Deze tv’s worden over het algemeen niet gepromoot bij consumenten in de VS. U kunt echter mogelijk een van de professionele modellen kopen die worden aangeboden door Stream TV Networks/IZON-technologieën. Deze modellen zijn verkrijgbaar in de schermformaten 50 inch en 65 inch en hebben hoge prijskaartjes.

Ultra D Brilvrije 3D TV

Deze hebben een 4K-resolutie (vier keer meer pixels dan 1080p) voor 2D-beelden en volledige 1080p voor elk oog in 3D-modus. Hoewel het 3D-weergave-effect smaller is dan het bekijken van 2D op hetzelfde schermformaat, is het breed genoeg voor twee of drie mensen die op een bank zitten om een ​​acceptabel 3D-resultaat te zien. Niet alle 3D-tv’s of monitoren zonder bril kunnen beelden in 2D weergeven.

Het komt neer op

3D-kijken staat op een interessant kruispunt. Tv-makers hebben 3D-tv’s die een bril nodig hebben, stopgezet voor consumenten. Toch bieden veel videoprojectoren 3D-weergavemogelijkheden omdat ze zowel thuis als in professionele omgevingen worden gebruikt. Dat vereist echter nog steeds kijken met een bril. Aan de andere kant hebben brilloze 3D-sets binnen het algemeen beschikbare LED/LCD-tv-platform waarmee consumenten vertrouwd zijn, grote vooruitgang geboekt. Toch zijn sets duur en omvangrijk in vergelijking met de 2D-tegenhangers. Ook is het gebruik van dergelijke sets meer beperkt tot professionele, zakelijke en institutionele toepassingen. Samenwerkingen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling worden voortgezet. Als gevolg hiervan kan er een 3D-comeback komen als de brilloze optie beschikbaar en betaalbaar wordt. James Cameron, die de aanzet gaf tot het moderne gebruik van 3D voor entertainment, werkt aan technologie die 3D-kijken zonder bril naar de commerciële bioscoop kan brengen. Dit is misschien niet mogelijk met de huidige projectoren en schermen. Grootschalige parallax-barrière en micro-LED-displaytechnologieën kunnen echter de sleutel zijn, dus houd ons in de gaten.