Skip to content

Is X-10 een verouderde technologie?

6 de augustus de 2021
GettyImages 629638269 58b37a5f3df78cdcd809cd41

De grote beslissing voor iedereen die zich voor het eerst in domotica wil wagen, is: “Welke technologie is de beste?” De keuzes kunnen overweldigend lijken. X10, A10, UPB, INSTEON, Z-Wave en ZigBee zijn enkele van de meest populaire technologieën. Een beginnende gebruiker kan geneigd zijn om naar X-10 te leunen omdat deze het langst bestaat. Hoewel het in zijn tijd nuttig was, werd het langzaam vervangen door betrouwbaardere protocollen.

Bekabelde technologie aan het begin

X-10 liep voorop met powerline-communicatie en werd beschouwd als de vader van moderne domotica. Geplaagd door problemen van slechte prestaties, afstandsbeperkingen, stroomfasebeperkingen en sporadische betrouwbaarheid, pakten verschillende fabrikanten de handschoen op en werkten ze aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de communicatie via het elektriciteitsnet. Sommige fabrikanten, zoals de A10 van Advanced Control Technologies, probeerden het X-10-signaal te verbeteren, terwijl anderen hun eigen propriëtaire stroomlijnprotocollen ontwikkelden, zoals het UPB-protocol van Powerline Control Systems.

Draadloze technologie komt naar voren

De eenvoudigste manier om de inherente problemen van powerline-systemen op te lossen, was om draadloos te gaan. Protocollen zoals INSTEON, Z-Wave en ZigBee daagden X-10-systemen uit met een hogere betrouwbaarheid. Naarmate de populariteit van draadloze technologieën toenam, haastten externe fabrikanten zich om zich op de groeiende markt aan te sluiten. X-10 powerline-systemen verdwenen verder naar de achtergrond.

Ook hybride systemen ontwikkeld

Hoewel er nog maar weinig pure X-10-systemen in gebruik zijn, zijn hybride systemen bestaande uit X-10-apparaten die worden gebruikt met draadloze INSTEON-, Z-Wave- of ZigBee-producten nog steeds populair. De reden is simpelweg dat er nog steeds veel X-10-apparaten bestaan ​​en dat er nog maar weinig liefhebbers van domotica zijn die klaar zijn om ze weg te gooien.
Iedereen die de introductie van nieuwe domoticaproducten volgt, merkt al snel dat het grootste deel van de ontwikkeling van nieuwe producten zich op het gebied van draadloze apparaten afspeelt. Het zal niet veel meer jaren duren voordat X-10-apparaten zich bij 8-track-spelers voegen, aangezien de nieuwere draadloze technologieën deze verouderde apparaten vervangen door slijtage en systeemupgrades.