Skip to content

Je zou minder kunnen binge als streaming van gedachten verandert

23 de juni de 2021
GettyImages 1288261950 a3d1f018da6e43fca0d11cc7ce66a823

Belangrijkste leerpunten

  • Sommige van de aankomende shows van Netflix worden wekelijks uitgebracht in plaats van allemaal tegelijk.
  • Experts zeggen dat een overdaad aan inhoud en diensten en de behoefte aan platforms om abonnees te behouden, onze kijkgewoonten verandert.
  • Binge-watching heeft nog steeds een plaats in de streamingwereld en zal niet snel verdwijnen.

Netflix brengt meer van zijn originele shows uit volgens een wekelijks kijkschema, en experts zeggen dat dit een teken des tijds is. De meesten van ons hebben een hele serie in slechts één dag bekeken, waarbij we ons afvragen waar de tijd is gebleven. Aan de andere kant hebben we ook allemaal geanticipeerd op onze favoriete tv-show die op het geplande doordeweekse tijdslot wordt uitgezonden. Bingewatchen en wekelijkse shows kijken wanneer ze regelmatig worden uitgezonden, zijn twee heel verschillende manieren waarop we onze shows tegenwoordig consumeren. “We hebben allemaal verschillende kijkgewoonten en er is geen goed of fout antwoord, maar ik heb ook het gevoel dat we het allemaal zoveel drukker hebben dan vroeger”, vertelde Dan Rayburn, hoofdanalist bij het onderzoeksbureau Frost & Sullivan, aan Lifewire over de telefoon. “Nu is er zoveel content-overload, zelfs als je een lijst hebt gemaakt van alles wat je wilt bekijken, zul je niet alles zien.”

De goede oude dagen?

Toen de streamingdienst van Netflix in 2007 debuteerde, vonden abonnees het prettig dat ze de seizoenen van hun favoriete programma’s in één keer konden bekijken. Nu is de streamingdienst begonnen met het implementeren van meer eenmaal per week shows in een regulier kabelformaat. De nieuwste shows die wekelijks worden uitgebracht, zijn onder meer: De cirkel en Te heet om te hanteren, maar andere Netflix-shows zoals The Great British Baking Show en Ritme + Flow zijn ook op deze manier losgelaten. Netflix zegt dat het “experimenteert met het release-formaat” [of the new weekly competition shows] zodat je tijd hebt om elke stap van de competitie te ontleden en te presenteren terwijl deze zich ontvouwt.” “We hebben allemaal verschillende kijkgewoonten, en er is geen goed of fout antwoord, maar ik heb ook het gevoel dat we het allemaal zoveel drukker hebben dan vroeger Maar Netflix is ​​niet het enige streamingplatform dat afwijkt van de trend van bingewatchen.

Disney+ heeft afleveringen uitgebracht van De Mandaloriaan en WandaVision wekelijks in plaats van allemaal tegelijk, en Apple TV+ volgde dezelfde aanpak met De ochtendshow. Als het erop aankomt, zeggen experts dat een grote reden waarom platforms weggaan van binging, is om abonnees te behouden. “Ik denk persoonlijk” [retention] is een deel van de reden dat bedrijven het doen,” zei Rayburn. “Voor populaire series kun je alles bingewatchen en vervolgens het platform annuleren.”

jonge vrouw kijkt in spanning naar tv

Enkele voordelen van wekelijkse releases voor de streamingdiensten zijn onder meer een verhoogde interesse in shows (door je met spanning te laten hangen), evenals een grotere gemeenschapsdiscussie (zoals live-tweeten). “Het wachten op de aflevering van volgende week heeft nog steeds een eigen schoonheid”, vertelde Michelle Davies, mede-oprichter en hoofdredacteur van de Best Ever Guide to Life en een professionele levenscoach, aan Lifewire in een e-mailinterview. “Neem bijvoorbeeld het geroezemoes dat de volgende omgaf Game of Thrones aflevering. De gedeelde spanning die ontstaat als je moet wachten op wat komen gaat, maakt het kijken naar die serie een meer sociale ervaring.”

Hoe zit het met bingewatchen?

Toch geven sommige mensen de voorkeur aan binge-watching en romantiseren ze zelfs het afronden van een hele serie in één keer. “Sommige tv-series zijn zo slim ontworpen om binge-watch waardig te zijn, cliffhangers en zo,” zei Davies. “De voldoening van het ononderbroken kijken naar onze personages die door hun fictieve worstelingen gaan, is zo’n feelgood-activiteit die moeilijk te weerstaan ​​is.”

Er is ook een gevoel van voldoening bij het afmaken van de hele serie van Tijger koning of Bridgerton in één keer dat wekelijkse releases gewoon niet bieden. Uit een onderzoek van Statista bleek dat meer dan 50% van de volwassenen van 45 jaar en jonger aangaven alle afleveringen van een serie op een streamingdienst tegelijk te bekijken, terwijl slechts ongeveer 10% van de volwassenen in deze leeftijdscategorie afleveringen één voor één bekijkt terwijl ze worden wekelijks uitgebracht. Maar op het hoogtepunt van de concurrentie tussen streamingdiensten om je aandacht en abonnement te krijgen, zegt Rayburn dat platforms het moeten mixen met hun opties, of dat nu het toevoegen van wekelijkse releases, live sport of originele inhoud is. Al met al gaat binge-watchen nergens heen, maar je moet misschien een week wachten op enkele van de nieuwere releases op streamingplatforms.