Skip to content

Jij en je EV verdienen veiligere banden voor ijzig weer

11 de april de 2022
DSC 8009 c5191c3e52f04dd3bd13008c40164fd3

Ik heb eerder achter het stuur van de Acura NSX gezeten. Het is een prachtige hybride supercar die spectaculair rijdt. Dit is echter de eerste keer dat ik ermee op tien centimeter ijs rijd. Afgelopen week had ik de gelegenheid om de nieuwste winter- en all-season banden van Bridgestone te testen tijdens de Winter Driving Experience nabij Steamboat Springs, Colorado. Hoewel ik jarenlang vrienden en familie heb geïnformeerd dat een paar goede winterbanden veel beter zijn dan vierwielaandrijving, was dit niet alleen een kans om dat in actie te zien, maar ook een kans om te voelen hoe ver de bandentechnologie was gevorderd.

En hoewel de lente nu misschien voor de deur staat, als we iets hebben geleerd van HBO’s tv-serie over draken, onthoofdingen en incest, komt de winter eraan.

Supercar op het ijs

De NSX waarin ik reed stond niet op winterbanden; het rolde op alle seizoenen – een band die een soort manusje van alles is. Het biedt goede handling bij droog weer, maar kan ook korte metten maken met regen, sneeuw en ijs, zolang de bestuurder de omstandigheden begrijpt. Op de supercar slaagde ik er nog steeds in om met mij achter het stuur wat in wezen een autocross-parcours was, te omzeilen, ook al haalde ik een kegel tevoorschijn. Ik remde te laat en draaide te snel. Maar ik ben nooit zomaar uit de hand gelopen, wat misschien 10 jaar geleden in alle seizoenen het geval zou zijn geweest. Ik heb jarenlang in de sneeuw naar Lake Tahoe gereden met alle seizoenen op mijn WRX met vierwielaandrijving. Ze werkten heel goed, maar ik wist dat ik voorzichtig moest zijn. Als ik die auto nog had (RIP-boxermotor die op een dag ontplofte) en op de nieuwste serie all-seasons zou rijden, zou ik me veel zelfverzekerder voelen.

EV-banden

Dat brengt ons bij EV’s. De meeste zijn uitgerust met high-efficiency banden. Ze hebben een lage rolweerstand en profiteren over het algemeen van de actieradius die de autofabrikanten hebben behaald via EPA-tests. De handel is echter dat ze niet precies zijn gebouwd om sneeuw en ijs aan te pakken.

Een close-up van een Bridgestone-band tred.

Ik heb meer dan een paar EV’s gekregen (inclusief mijn Kona Electric) om de wielen op zelfs licht gladde wegen te laten draaien tijdens acceleratie. Natuurlijk is het best leuk, maar het herinnert me er ook aan dat als het sneeuwde, ik echt gas moest geven, remmen en sturen om op mijn bestemming te komen. Veel EV’s hebben het extra voordeel van uitstekende koppelvectoring. Dat is wanneer de rotatie van elke band door het voertuig wordt beheerd om de maximale hoeveelheid tractie te geven. Als een band slipt, kan de bestelwagen, vrachtwagen of SUV de vermogensafgifte aan dat wiel verminderen en het vermogen naar een ander wiel met betere grip vergroten. Dat is geweldig, maar als geen van de banden een goede grip kan krijgen, dan heb je een probleem.

Achter elkaar rijden

Winterbanden zijn misschien wel de beste keuze voor degenen die te maken hebben met maandenlange gladde en besneeuwde wegen, en ik kan je zeggen, die zijn veel beter dan ik me herinner. Bridgestone rustte Acura MDX SUV’s uit met zijn Blizzak (echte naam) winterbanden en zijn all-seasons als een kans om beide setups op hetzelfde type voertuig te testen. Net als de NSX presteerde de MDX met all-seasons verrassend goed. Maar toen reed ik het voertuig met de Blizzaks. Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat ik 30 mijl per uur een bevroren heuvel af moest rijden, dan op de rem moest trappen, de remmen moest loslaten, dan snel naar rechts moest draaien, snel naar links en dan weer moest remmen. Opgegroeid met rijden in de sneeuw en een paar jaar besteden aan het aanpakken van Tahoe’s wegen tijdens het weekend in mijn hoofd, dit is allemaal een recept voor een ramp. Maar ik deed het, en het was prima. Wacht, het was beter dan prima. Het was ongelooflijk indrukwekkend. De hele dag lieten de instructeurs me dingen doen in de Acura MDX uitgerust met Blizaks waarvan ik zeker wist dat ze me de sneeuwbank in zouden glijden.

Een gele Bridgestone-testauto die op een besneeuwd parcours rijdt om de tractie van de banden te testen.

Toen ik vroeg naar vierwielaandrijving – zowel de MDX als de NSX zijn uitgerust met Acura’s SH-AWD (super handling all-wheel drive) -systeem – hoorde ik hetzelfde van de instructeurs en Bridgestone’s Senior Product Manager, Brad Robinson. Vierwielaandrijving is geweldig voor acceleratie, maar heeft voordelen ten opzichte van voertuigen met achterwielaandrijving en voorwielaandrijving in bochten en remmen. Een instructeur vertelde me over een evenement waarbij de voertuigen met voorwielaandrijving beter presteerden dan de voertuigen met vierwielaandrijving op de ijsbaan, terwijl beide waren uitgerust met winterbanden. Met andere woorden, banden zijn belangrijk in gladde en ijzige omstandigheden. Veel meer dan de meeste mensen misschien beseffen, en de technologie achter hoe ze werken is intrigerend.

Verbindingen en watersnippen

Wat all-season- en winterbanden onderscheidt van andere soorten banden, is de compound en het profiel. Loopvlakverschillen lijken een no-brainer. Maar het is meer betrokken dan alleen maar een stel watersnippen (ook wel groeven en loopvlakken genoemd) op het rubber gooien en het een dag noemen. Robinson vertelde me dat het bedrijf in eerste instantie virtuele modellering gebruikt en vervolgens de banden naar het ijsbaan brengt om ze te testen op grip en bijten op de weg en om ervoor te zorgen dat bestuurders een plezierige, comfortabele rijervaring hebben. “De evolutie is niet alleen om je zelfverzekerde tractie in de winter te geven, maar ook om de band meer als een gewone band te laten werken”, zei Robinson. Het rubber dat de weg raakt, is ook veel complexer dan de meeste bestuurders beseffen. De compound moet tijdens extreem koud weer zacht en meegevend blijven om grip op de weg te houden. Bridgestone gebruikt zijn gepatenteerde multicell-compound die water van het bandoppervlak verwijdert en afstoot wanneer het in contact komt met de weg. Het blijkt dat de meest gladde omstandigheden een paar graden boven en onder 32 graden Fahrenheit zijn. De temperatuur waarbij water bevriest. Dat komt omdat niet-bevroren water in de mix ervoor zorgt dat banden meer over het ijs glijden.

Twee chauffeurs testen Bridgestone-banden op SUV's op een besneeuwde weg.

EV’s in de winter

Voor degenen die met elektronen rollen, zijn er banden op de markt, zowel voor het hele seizoen als voor de winter, die op de meeste EV’s passen. Als u niet zeker weet welke banden u moet kopen, vindt u in de deurstijl van het bestuurdersportier een metalen plaatje met de bandenmaat en het vereiste gewicht. U kunt ook praten met uw plaatselijke vertrouwde bandenwinkel. Robinson geeft wel toe dat er extra uitdagingen zijn bij het maken van winterbanden voor EV’s. “Rolweerstand wordt zeker overwogen. Ik denk dat het belangrijker kan worden naarmate we overstappen op EV’s, omdat ik denk dat het bereik iets relevanter is voor mensen,” merkte hij op. Bridgestone werkt samen met OEM’s aan banden voor EV’s, zodat het inzicht heeft in hoe voertuigen omgaan met de weg en wat autofabrikanten van bestuurders verwachten achter het stuur. Er zijn ook overwegingen over gewicht, regeneratief remmen en koppel. Gelukkig worden veel voertuigen op de weg geleverd met tractiecontrole-instellingen voor gladde situaties. Combineer dat met een goede set winter- of all-season banden, en EV’s zijn klaar voor bijna alles wat de elementen hen te bieden hebben. Zelfs rijden op een winderige, heuvelachtige baan gebouwd op tien centimeter ijs.

Meer weten over EV’s? We hebben een hele sectie gewijd aan elektrische voertuigen!