Skip to content

Kan Windows goed spelen met Android-apps?

17 de mei de 2023
GettyImages 495108702 d63d4b5bb40e472ba2692a721a7e0f50

Belangrijkste leerpunten

  • Eigenaren van Samsung Galaxy-telefoons kunnen nu Android-apps streamen op Windows 10.
  • Windows 10-gebruikers kunnen multitasken met andere Windows-apps en Android-apps vastmaken aan de taakbalk of het Start-menu.
  • Het uitvoeren van Android-apps op Windows kan nog steeds onhandig zijn, zegt een expert.

Een recente stap van Microsoft om Windows-gebruikers toe te staan ​​Android-apps te streamen, is een ander teken dat de lijn tussen pc’s en mobiele apparaten vervaagt, zeggen experts. Windows 10-gebruikers met ondersteunde Samsung-apparaten kunnen nu Android-apps streamen op hun pc. Dat betekent dat gebruikers dichter bij de dag komen dat mobiele en pc-ervaringen niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Apple en Samsung behoren ook tot de bedrijven die strijden om mobiele en pc-besturingssystemen te combineren. Vooralsnog vraagt ​​technologieconsultant Dave Hatter zich af hoe waardevol het eigenlijk is om apps die zijn ontworpen voor een mobiel apparaat op een pc te draaien. “Zelfs met deze functionaliteit denk ik dat er nog een weg te gaan is”, zei hij in een telefonisch interview. “Niet elke Android-app werkt correct in Windows.” Het gebruik van Android-apps op Windows kan nog steeds onhandig zijn, zei Manish Bhardia, president van het technologieadviesbureau Think Ai, in een telefonisch interview. “Het heeft veel werk nodig op het gebied van bruikbaarheid, maar ze gaan de goede kant op”, zei hij.

Spiegel, spiegel op je telefoon

De nieuwe Android-streamingfunctie van Windows draagt ​​bij aan de bestaande mirroring-mogelijkheid die wordt geboden door de Your Phone-app van Microsoft. Windows-gebruikers kunnen nu kiezen uit een lijst met Android-apps in de app, multitasken met andere Windows-apps en Android-apps vastmaken aan de taakbalk of het Start-menu. Voor het uitvoeren van Android-apps is (voorlopig) een Samsung Galaxy-telefoon vereist en een pc met de Windows 10 oktober 2019-update of later. Het bedrijf zegt dat het binnenkort de mogelijkheid zal toevoegen om meerdere mobiele Android-apps uit te voeren. Ik ben een groot voorstander van het centraal stellen van de gebruiker, en in mijn ervaring leidt het ontwerpen van iets voor alle vormfactoren altijd tot compromissen. De verdere omarming van Android door Windows zal de markt voor Android-apps stimuleren, zeggen waarnemers. “Dit is een groot positief punt voor ontwikkelaars omdat ze hun product nu op meer manieren kunnen verkopen”, zei Ian Runyon, Vice President of Product bij Tangoe, een bedrijf voor technologiekostenbeheer, in een telefonisch interview.

Macs worden meer iPhone-achtig

De stap van Microsoft om goed te spelen met Android maakt deel uit van een trend om de desktop- en mobiele ervaring samen te voegen. Apple laat macOS meer op iOS lijken met de aanstaande Big Sur-update: het biedt veel van dezelfde interface-elementen als iPhones en iPads. Met Big Sur kunnen ontwikkelaars ook gemakkelijker iOS-apps coderen die op de Mac kunnen worden uitgevoerd. “In macOS Big Sur kun je nog krachtigere versies van je apps maken en profiteren van elke pixel op het scherm door ze op native Mac-resolutie uit te voeren”, zegt Apple op zijn website.

macOS Big Sur, onthuld op WWDC20, introduceert een prachtig herontwerp en nieuwe functies in Safari, Berichten en Kaarten.

“Als je zowel Microsoft als Apple bekijkt, heb je twee industriereuzen die allebei kijken naar hoe we deze ongelooflijke basis van mobiele gebruikers van iOS en Android overnemen en ze comfortabel laten voelen in onze desktopbesturingssystemen”, zei Runyon. “Dus, zeker voor hen is er een voordeel om mensen verder ingebed te krijgen in hun ecosysteem, maar ook dat vertrouwdheid geweldig is voor gebruikers.” Het heeft veel werk nodig op het gebied van bruikbaarheid, maar ze gaan de goede kant op. Nog ambitieuzer is Samsung met zijn DeX-software die telefoons probeert om te toveren tot pc’s. Met Dex kunnen gebruikers een muis, toetsenbord en monitor aansluiten en een desktop-gebaseerde UI-versie van de telefoon op het scherm projecteren. Runyon zegt echter dat DeX een waarschuwend verhaal biedt over hoe mobiele en pc-besturingssystemen niet altijd samengaan. “Ik ben een groot voorstander van het centraal stellen van de gebruiker, en in mijn ervaring leidt het ontwerpen van iets voor alle vormfactoren altijd tot compromissen”, voegde hij eraan toe. “Het opzettelijk ontwerpen van ervaringen die zich kunnen aanpassen aan de verschillende hardware is gunstig, maar als je een desktopervaring wilt meenemen en deze op een scherm wilt proppen dat in je zak past, zullen er een hoop compromissen moeten worden gesloten.” Wanneer zien we de ideale samensmelting van desktop en mobiel? Nog niet helemaal, want er zijn nog nogal wat compromissen. Toch komen het besturingssysteem in je zak en dat op je schoot of bureau steeds dichterbij.