Skip to content

Kleine computersysteeminterface (SCSI)

15 de september de 2021
scsi adaptec pcie expansion card 56a6faab3df78cf772913ee9

SCSI is een ooit populair type verbinding voor opslag en andere apparaten op een pc. De term verwijst naar de kabels en poorten die worden gebruikt om bepaalde typen harde schijven, optische stations, scanners en andere randapparatuur op een computer aan te sluiten. De SCSI-standaard is niet langer gebruikelijk in hardwareapparaten voor consumenten, maar je zult hem nog steeds vinden in sommige zakelijke en enterprise-serveromgevingen. Meer recente versies omvatten: USB aangesloten SCSI (UAS) en Serieel aangesloten SCSI (SAAS). De meeste computerfabrikanten zijn volledig gestopt met het gebruik van SCSI aan boord en gebruiken veel populairdere standaarden zoals USB en FireWire om externe apparaten op computers aan te sluiten. USB is veel sneller met een maximale inkomende snelheid van bijna 40 Gbps.

Adaptec SCSI-hostadapter.

SCSI is gebaseerd op een oudere interface genaamd Shugart Associates-systeeminterface (SASI), dat later uitgroeide tot Interface voor kleine computersystemen, afgekort als SCSI en uitgesproken als ‘scuzzy’.

Hoe werkt SCSI?

SCSI-interfaces die intern in computers worden gebruikt om verschillende soorten hardwareapparaten rechtstreeks op een moederbord of opslagcontrollerkaart aan te sluiten. Bij intern gebruik worden apparaten aangesloten via een lintkabel. Externe verbindingen zijn ook gebruikelijk en worden meestal via een externe poort op een opslagcontrollerkaart met een kabel aangesloten. In de controller bevindt zich een geheugenchip die het SCSI BIOS bevat, een stukje geïntegreerde software dat wordt gebruikt om de aangesloten apparaten te besturen.

Wat zijn de verschillende SCSI-technologieën?

Er zijn verschillende SCSI-technologieën die verschillende kabellengtes, snelheden en een aantal apparaten ondersteunen die op één kabel kunnen worden aangesloten. Ze worden soms aangeduid met hun busbandbreedte in MBps. De eerste versie van SCSI, die in 1986 debuteerde, ondersteunde acht apparaten met een maximale overdrachtssnelheid van 5 MBps. Later kwamen er snellere versies met snelheden van 320 MBps en ondersteuning voor 16 apparaten. Hier zijn enkele van de andere SCSI-interfaces die hebben bestaan:

  • Snelle SCSI: 10 Mbps; verbindt acht apparaten
  • Snelle brede SCSI: 20 Mbps; verbindt 16 apparaten
  • Ultrabrede SCSI: 40 Mbps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra3 SCSI: 160 Mbps; verbindt 16 apparaten
  • Ultra-640 SCSI: 640 Mbps; verbindt 16 apparaten