Skip to content

Koptelefoon werkt niet op Windows 10? Hier is hoe het te repareren

8 de augustus de 2021
headphones not working on windows 10 1 5c67400a46e0fb0001f0e34d

In Windows 10 waren er problemen met geluid, met name met koptelefoons. Bekijk de onderstaande tips voor probleemoplossing als je geen geluid hoort via je koptelefoon of als je koptelefoon niet wordt gedetecteerd door Windows 10.

Oorzaken voor hoofdtelefoonproblemen in Windows 10

De fysieke aansluitingen van de koptelefoon veroorzaken meestal de meeste geluidsproblemen met Windows 10 en koptelefoons. Koptelefoonaansluitingen worden stoffig, pinnen worden verbogen en draden raken gerafeld. De interne mechanica van sommige koptelefoons, zoals mute-knoppen, kan losraken en problemen veroorzaken. Problemen met software en stuurprogramma’s zijn een andere veelvoorkomende oorzaak, zoals bij elk computerrandapparaat. Verouderde stuurprogramma’s of stuurprogramma’s met fouten, incompatibiliteit en ontbrekende software kunnen resulteren in een even frustrerende ervaring.

Hoofdtelefoonproblemen oplossen in Windows 10

Een groot deel van het oplossen van hoofdtelefoonproblemen in Windows 10 is eerst de oorzaak achterhalen. Als je eenmaal hebt vastgesteld of het een hardware- of softwareprobleem is, duurt het niet lang voordat je weer een werkende hoofdtelefoon hebt.

 1. Controleer de audio-aansluiting. Zoek op de achterkant van uw laptop of desktop naar de audio-uitgang, vaak aangeduid met een hoofdtelefoon- of luidsprekerpictogram, en zorg ervoor dat de hoofdtelefoon is aangesloten. Misschien wilt u ook de hoofdtelefoon loskoppelen en weer aansluiten, aangezien het mogelijk is dat de stekker was niet helemaal ingeduwd. Je voelt het klikken wanneer de stekker volledig is ingestoken. De meeste moderne computers labelen de audio-uitgang in groen.

 2. Controleer de externe luidsprekers. Sommige externe luidsprekers hebben een ingebouwde hoofdtelefoonaansluiting. Het belangrijkste verschil is een aparte stroombron. Veel luidsprekers hebben er een nodig. Zorg ervoor dat de stekker in het stopcontact zit en dat de luidsprekers aan staan, omdat de luidsprekers mogelijk niet genoeg stroom leveren voor de hoofdtelefoon.

 3. Controleer de koptelefoon. Sommige hoofdtelefoons worden geleverd met een inline audiobediening die onafhankelijk werkt van de geluidsbediening van Windows 10. Zorg ervoor dat het volume luid genoeg is zodat u het kunt horen.

 4. Controleer de volumeregelaars. Klik met de rechtermuisknop in de rechterbenedenhoek van het scherm op de spreker pictogram en selecteer vervolgens Volumemixer openen. Zet de schuifregelaar voor je koptelefoon omhoog om het geluid beter te horen.

 5. Schakel de hoofdtelefoon uit. In de volumeregelaars van Windows geeft een rode cirkel met een schuine streep erdoor aan dat iets is gedempt. Selecteer de spreker onder het mixervolume om het dempen van de hoofdtelefoon op te heffen.

 6. Stel het uitvoerapparaat in. De hoofdtelefoon is mogelijk niet uw uitvoerapparaat. Klik met de rechtermuisknop op de spreker pictogram in de rechterbenedenhoek van het bureaublad. Selecteer vervolgens Geluidsinstellingen openen. Selecteer de Kies je uitvoerapparaat vervolgkeuzemenu en kies uw hoofdtelefoon, indien niet geselecteerd. Als je geluid speelt voor een test, zie je de volumeniveaus bewegen.

 7. Stel het individuele app-volume in. Scroll in de geluidsinstellingen van Windows naar beneden en selecteer app-volume en apparaatvoorkeuren. Hier kunt u opnieuw bevestigen waar uw uitvoer op is ingesteld en het volume. U kunt ook individuele geluidsvolumes regelen voor verschillende apps die actief zijn.

 8. Controleer de apparaten voor het afspelen van geluid. Klik met de rechtermuisknop op de luidspreker/geluid pictogram in de rechterbenedenhoek van het bureaublad en selecteer Geluiden > Afspelen om te zien of uw hoofdtelefoon in de lijst staat. Als er geen groen vinkje naast staat, detecteert Windows 10 het mogelijk niet en moet u mogelijk nieuwe stuurprogramma’s installeren.

 9. Controleer het apparaatgebruik van Geluiden. Klik in Geluiden met de rechtermuisknop op uw hoofdtelefoon, selecteer Eigenschappen, En instellen Apparaatgebruik tot Dit apparaat gebruiken (inschakelen).

 10. Pas de geluidsbalansniveaus aan. Selecteer in Geluiden de Niveaus om de volume-instelling voor uw hoofdtelefoon te controleren. Selecteer Evenwicht om de balansniveaus aan te passen.

 11. Geluidsverbeteringen uitschakelen. Sommige geluidskaarten werken niet als een van de verbeteringen is ingeschakeld. Ga in Geluiden naar de Verbeteringen tabblad en selecteer Schakel alle uitbreidingen uit. Selecteer vervolgens Voorbeeld om uw hoofdtelefoon te testen.

 12. Probeer de probleemoplosser van Windows 10. Volg deze stappen om de probleemoplosser uit te voeren:

  1. Klik op het bureaublad met de rechtermuisknop op de spreker/geluidsmixer pictogram en selecteer vervolgens Geluidsproblemen oplossen.
  2. Als u moet selecteren met welk apparaat u problemen wilt oplossen, kiest u uw hoofdtelefoon en selecteert u Volgende.
  3. Selecteer desgevraagd Nee, Open Audioverbeteringen niet.
 13. Werk de geluidsstuurprogramma’s bij. U kunt dat meestal doen vanuit Windows Apparaatbeheer. Soms kunnen verouderde stuurprogramma’s incompatibel worden met een update naar Windows, of het kan zijn dat u een nieuwe functie mist die nodig is om de audio correct af te spelen.

 14. Download stuurprogramma’s van de fabrikant. Als de Device Manager-methode niet werkt, wendt u zich dan tot de fabrikant van uw hoofdtelefoon, geluidskaart of beide. Werk idealiter alles bij wat u kunt, inclusief Windows, om ervoor te zorgen dat alles compatibel is en werkt met de nieuwste functies en bugfixes. Om stuurprogramma’s van uw geluidskaartontwikkelaar te installeren, gaat u naar hun website en downloadt u het nieuwste stuurprogramma voor Windows 10. Zorg ervoor dat u onthoudt waar u de bestanden hebt gedownload, want dit is belangrijk voor het later installeren van de stuurprogramma’s. Als u selecteert: Laat me kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma’s op mijn computer, Windows installeert het huidige stuurprogramma opnieuw, wat zelden geluidsproblemen oplost.