Skip to content

Krijg internet in uw auto met een mobiele hotspot

13 de juli de 2021
boy with tablet in minivan teenaged sister driving 580521807 5b9d510b46e0fb0024515512

Hoewel er meer dan één manier is om internet in uw auto te krijgen, is het kopen van een speciaal hotspot-apparaat de gemakkelijkste en meest betrouwbare optie die beschikbaar is. Hoewel deze hotspot-apparaten niet specifiek zijn ontworpen voor gebruik in de auto, betekent hun inherente draagbaarheid dat deze gadgets net zo gemakkelijk in uw auto kunnen worden gebruikt als waar dan ook. En aangezien u deze apparaten meestal kunt aansluiten op een 12-volt accessoire-uitgang voor stroom, hoeft u zich geen zorgen te maken dat de batterij leeg raakt. In sommige gevallen heeft u misschien niet eens speciale hardware nodig om vanaf een mobiele hotspot internet in uw auto te krijgen. Dat lijkt misschien contra-intuïtief, maar feit is dat de meeste moderne smartphones in staat zijn om ad-hoc draadloze netwerken te creëren en als hotspots te functioneren. De beschikbaarheid van deze functie verschilt van provider tot provider, dus het kan wel of niet echt een optie zijn. Als u op zoek bent naar een nieuwe auto of een nieuwere gebruikte auto, heeft u ook de mogelijkheid om er een te zoeken met OEM-internetverbinding. Deze voertuigen hebben eigenlijk ingebouwde hotspot-hardware, hoewel een apart data-abonnement nodig is om ze daadwerkelijk te laten werken.

Wat is een hotspot?

Van oudsher zijn hotspots niet-private wifi-netwerken. Er is geen echt verschil tussen een thuis- of zakelijk wifi-netwerk en een hotspot, behalve dat hotspots door het publiek worden gebruikt. Sommige hotspots zijn gratis en voor andere moet een gebruiker actie ondernemen voordat hij toegang krijgt tot het netwerk. Sommige bedrijven bieden toegang tot hun hotspots als u een aankoop doet, en andere hotspots zijn toegankelijk door een vergoeding te betalen aan het bedrijf dat ze beheert. Mobiele hotspots zijn in principe hetzelfde, maar ze zijn per definitie mobiel. Het belangrijkste verschil tussen een mobiele hotspot en een traditionele hotspot is dat mobiele hotspots doorgaans beveiligd zijn, aangezien het vrij snel delen van een mobiel data-abonnement met het grote publiek extreem duur zou worden. Bij sommige hotspots kan iedereen in de buurt echter verbinding maken, hun eigen inloggegevens gebruiken en voor hun eigen gegevens betalen. Dit soort mobiele hotspot-apparaten zijn verkrijgbaar bij grote mobiele serviceproviders zoals Verizon en AT&T, maar er zijn ook opties beschikbaar bij bedrijven die zich volledig op mobiel internet richten. Elk biedt zijn eigen voor- en nadelen in termen van functies en netwerkbeschikbaarheid, maar ze hebben allemaal dezelfde basisfunctie. Sommige mobiele telefoons kunnen dezelfde functie uitvoeren door een ad-hoc Wi-Fi-netwerk te creëren, in een proces dat bekend staat als tethering, dat ook kan worden uitgevoerd door sommige laptops en tablets met ingebouwde mobiele dataverbindingen. Providers hebben in de loop der jaren heen en weer gediscussieerd over het al dan niet toestaan ​​van tethering, of dat ze een extra vergoeding vragen, dus het is belangrijk om de details van een mobiel internetcontract te bekijken voordat u het ondertekent.

Waarom zou iemand internet in zijn auto nodig hebben?

Aangezien mobiele hotspots internettoegang kunnen bieden aan bijna elk Wi-Fi-apparaat, zijn er een aantal nuttige toepassingen voor de technologie. Enkele manieren om een ​​mobiele hotspot te gebruiken zijn:

  • Toegang tot e-mail en werkdocumenten
  • Naar internetradio luisteren
  • Internetvideo kijken
  • Verkeers- en weerberichten ontvangen

Het idee om vanaf de weg toegang tot internet te krijgen, lijkt in eerste instantie misschien frivool, en het is niet echt nodig tijdens korte uitstapjes, maar het heeft echt nut tijdens lange woon-werkverkeer en autoritten. Net als dvd-spelers in de auto, videogames en andere entertainmentsystemen, draait het bij mobiele hotspots eigenlijk meer om de passagiers dan om de bestuurder, en er zijn bijna eindeloze manieren om internet in uw auto te gebruiken.

Wat zijn de verschillende opties voor mobiele hotspots?

Tot voor kort waren de mogelijkheden om internet in je auto te krijgen vrij beperkt. Vandaag kunt u kiezen uit opties zoals:

  • OEM-hotspots
  • Toegewijde apparaten
  • Telefoons
  • Laptops

OEM-initiatieven

Verschillende OEM’s bieden hotspot-functionaliteit, hoewel de details van geval tot geval verschillen. BMW heeft een stuk hardware waarmee een wifi-netwerk kan worden gemaakt, maar je moet je eigen simkaart toevoegen. Dit geeft je een beetje flexibiliteit en je kunt de hotspot zelfs meenemen als je uit het voertuig stapt. Bij andere OEM’s, zoals Ford, kunt u uw eigen apparaat met internetverbinding aansluiten op hun systeem, dat vervolgens een wifi-netwerk voor u creëert. Dit biedt ook veel flexibiliteit, hoewel u een compatibel apparaat en serviceplan moet hebben voordat het werkt. Dat giswerk wordt weggenomen door andere OEM’s, zoals Mercedes, die samenwerken met mobiele internetproviders om uitgebreide hotspot-oplossingen te bieden.

DIY Wi-Fi-connectiviteit onderweg

Natuurlijk hoeft u niet te vertrouwen op OEM-systemen om internettoegang in uw auto te krijgen. Apparaten zoals de MiFi van Verizon werken net zo goed onderweg als thuis, en de meeste aanbieders van mobiele telefoons bieden vergelijkbare apparaten aan. Er zijn ook mobiele internetproviders die persoonlijke hotspots aanbieden die in een voertuig functioneren als de lokale cellulaire signaalsterkte sterk genoeg is. Tethering is ook een optie die beschikbaar is voor de meeste mensen met smartphones. Sommige serviceproviders ondersteunen de praktijk niet officieel en anderen brengen kosten in rekening als u de functionaliteit wilt ontgrendelen. Anderen, zoals Verizon, zijn gedwongen om gratis tethering aan te bieden voor bepaalde plannen. Dus hoewel het met een beetje tijd en onderzoek mogelijk is om tethering op veel telefoons in te schakelen, is het een goed idee om eerst naar het beleid van uw serviceprovider te kijken. Ga gewoon niet over uw datalimiet heen om de nieuwste Netflix-series te bingewatchen als u vastzit in het verkeer. Laptops met mobiele internettoegang zijn niet zo mobiel als speciale hotspot-apparaten en mobiele telefoons, maar ze kunnen vaak worden gebruikt om ad-hoc Wi-Fi-netwerken te maken. Een 12-volt adapter of omvormer kan in de stroombehoefte voorzien, hoewel het een goed idee is om te controleren of de dynamo van het voertuig deze taak aankan. Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat de mobiele serviceprovider niet fronst bij het delen van internet, net als bij het tetheren van uw mobiele telefoon.