Skip to content

Kun je meerdere versterkers aansluiten of ben je beperkt tot slechts één?

9 de september de 2021
wire two amps 57391cbc3df78c6bb02ef402

Bedrading in één versterker kan al ingewikkeld genoeg zijn, vooral als je te maken hebt met een fabrieksautoradio, en de situatie wordt alleen maar ingewikkelder als je meerdere versterkers aan de vergelijking toevoegt. Je kunt twee versterkers, of zelfs meerdere versterkers, in één autoradiosysteem aansluiten, maar het vergt wat extra planning. De belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u twee of meer versterkers aansluit, zijn hoe u omgaat met de stroomkabel, het aarden van elke versterker en of het externe inschakelsignaal van uw hoofdunit sterk genoeg is om te splitsen tussen meerdere versterkers.

Kun je meerdere versterkers in één autoradiosysteem hebben?

Het korte antwoord is dat je elk aantal of elke combinatie van eindversterkers in een autoradio-opstelling kunt gebruiken, zolang je ze maar goed aansluit. De belangrijkste voorwaarde is dat het laadsysteem in de eerste plaats voldoende sap moet kunnen leveren. Als u te veel versterkers toevoegt en ze te veel stroom trekken, moet u mogelijk uw dynamo upgraden of een verstevigingskap installeren. Of het beter is om één meerkanaalsversterker of meerdere versterkers te gebruiken om uw verschillende luidsprekers van stroom te voorzien, hangt af van factoren zoals de hoeveelheid beschikbare ruimte, de resultaten die u zoekt, de versterkerklassen die u gebruikt en persoonlijke voorkeur . De meest voorkomende reden om meerdere versterkers aan te sluiten, is om er een te hebben voor uw hoofdluidsprekers en een tweede versterker voor een subwoofer. Als u besluit om met meerdere versterkers te gaan, is het proces van bedrading met meerdere versterkers vergelijkbaar met opstellingen met één versterker. Je hebt een aantal opties, maar het is belangrijk om in ieder geval rekening te houden met het verhoogde stroomverbruik.

Bedrading voor meerdere versterkers

Ongeacht het aantal eindversterkers dat u in uw autoradiosysteem gebruikt, is het belangrijk dat u zich houdt aan de best practices voor bedrading. In termen van versterkerbedrading betekent dit dat u uw stroom rechtstreeks uit de batterij haalt. Met dat in gedachten heb je de mogelijkheid om afzonderlijke stroomkabels voor elke versterker te gebruiken, of een enkele kabel die ze allemaal voedt. Afhankelijk van uw specifieke opstelling, kan een van deze opties het beste werken. In de meeste gevallen is een enkele stroomkabel de meest elegante oplossing. Als u besluit om voor die optie te gaan, is het een goed idee om de dikste stroomkabel te gebruiken die geschikt is voor uw toepassing. Vanwege het feit dat uw stroomkabel de stroomafname van al uw versterkers tegelijk moet verwerken, moet deze aanzienlijk groter zijn dan vereist door de specificaties van uw individuele versterkers. Als bijvoorbeeld een 8-gauge kabel voldoende is voor uw versterkers, wilt u misschien een 4-gauge kabel gebruiken om naar de batterij te lopen. De beste manier om meerdere versterkers op een enkele voedingskabel aan te sluiten, is door een stroomverdeelblok te gebruiken. Dat stelt je in staat om voor het grootste deel van de run een enkele kabel te gebruiken, inclusief het cruciale deel dat door de firewall gaat, en vervolgens kortere individuele kabels te gebruiken om daadwerkelijk verbinding te maken met elke versterker. Een verdeelblok kan ook worden gezekerd, wat handig is als uw versterkers geen ingebouwde zekeringen hebben.

Aardingsbedrading versterker

In plaats van uw versterkers afzonderlijk te aarden, moet u ook een verdeelblok gebruiken om de aardverbinding te verzorgen. In spiegelbeeld van het stroomverdeelblok moeten de afzonderlijke versterkers worden aangesloten op het grondverdeelblok, dat op zijn beurt moet worden aangesloten op een goede chassisaarde. U kunt hetzelfde aardingsblok gebruiken voor uw andere audiocomponenten, wat ook een goede manier is om problemen met de aardlus te voorkomen.

Bedrading voor inschakelen op afstand met meerdere versterkers

In sommige gevallen kan het zijn dat een enkele externe inschakelkabel niet in staat is om de stroomafname te verwerken die door meerdere versterkers wordt gevraagd. Een manier om dit probleem te omzeilen, is door de inschakelkabels van uw versterkers aan te sluiten op een relais, dat wordt geactiveerd door uw hoofdeenheid.

In plaats van stroom te ontvangen van de head-unit, moet het relais worden aangesloten op een andere bron van batterijspanning – hetzij vanuit de zekeringkast of rechtstreeks van de batterij. Dat zal het inschakelsignaal van de head-unit effectief isoleren van de meerdere versterkers, waardoor u hopelijk problemen met huidige overbelasting kunt voorkomen.

Versterkerbedrading: hoofdunit en luidsprekers

De manier waarop u uw head-unit op uw versterker aansluit, hangt af van de uitgangen op uw head-unit. Als uw head-unit meerdere voorversterkeruitgangen heeft, kunt u elke set uitgangen rechtstreeks op een van uw versterkers aansluiten. Als uw head-unit niet meerdere voorversterkeruitgangen heeft, moet u uw versterkers controleren. In sommige gevallen bevat de interne versterkerbedrading een voorversterker-pass-through-functionaliteit, waarmee u meerdere versterkers op elkaar kunt aansluiten. In dat geval sluit je de pass-through-uitgangen van je eerste versterker aan op de voorversterker-ingangen van je tweede versterker, enzovoort. Als uw head-unit niet meerdere voorversterkeruitgangen heeft en uw versterkers geen pass-through-functionaliteit hebben, moet u Y-adapters gebruiken om het signaal tussen uw versterkers te splitsen. De bedradingssituatie van de versterker kan iets gecompliceerder zijn als uw head-unit helemaal geen voorversterkeruitgangen heeft. In dat geval gebruik je luidsprekerkabel om je hoofdunit op je versterkers aan te sluiten, en je hebt ofwel eindversterkers nodig met luidsprekerniveau-ingangen of een lijnuitgangsconverter om je te voorzien van lijnniveau-ingangen voor je versterkers.