Skip to content

Kunnen smartphones ooit ethisch en duurzaam zijn?

25 de juli de 2021
modular phone f29d4d4731cb436d852b34fc22d98458

Belangrijkste leerpunten

  • De Fairphone 3 Plus kost € 469,00 of $ 547.
  • Het behaalde een 10/10 iFixit repareerbaarheidsscore.
  • Apple zou zijn telefoons beter repareerbaar kunnen maken, maar ze zouden vrijwel zeker groter zijn.

De Fairphone 3 is zo te repareren dat er zelfs een schroevendraaier in de doos zit. In vergelijking met de iPhone is het uit elkaar halen van een Lego als het uit elkaar halen van Lego. Maar kan dit ethische, duurzame model worden opgeschaald naar iPhone- en Samsung Galaxy-niveaus? Fairphone is een “social enterprise” bedrijf gevestigd in Nederland. De Fairphone 3 (en 3 Plus) zijn de nieuwste smartphones van dit ethische en milieuvriendelijke bedrijf, dat ze beschouwt als “de telefoon die zorgt voor mens en planeet”. De handsets zijn slank, zien er goed uit en zijn voorzien van functies. Ze zijn ook modulair en krijgen een 10/10 repareerbaarheidsscore van iFixit. Maar is dit duurzame model, nou ja, duurzaam?

Slechte telefoons, vuile telefoons

Apple doet er alles aan om de milieu-impact van de iPhone te minimaliseren. Met de iPhone 12 is het zelfs begonnen met het gebruik van gerecycled materiaal om de ontelbare magneten te maken die het nodig heeft voor de iPhone en zijn accessoires. Zelfs de kartonnen verpakking wordt gerecycled en de iPhone 12 bevat geen overbodige oplaadstenen of EarPods in de doos. Maar telefoons in het algemeen zijn een milieu- en ethisch probleem.

Zo moeten de zeldzame-aarde-elementen die nodig zijn voor elektronica worden gedolven, en de omstandigheden in die mijnen zijn historisch gezien verschrikkelijk. In China vergiftigen mijnen lokale planten en dieren en doden ze de mijnwerkers zelf. “Het is prima om grote bedrijven verantwoordelijk te houden als het gaat om ethiek en het milieu, maar we moeten dat ondersteunen met onze eigen acties.” Een andere bron van vervuiling is de fabricage van de telefoons zelf, die enorme CO2-uitstoot veroorzaken. En dan is er nog het afval. Telefoons kunnen voor een groot deel worden gerecycled, maar alleen als de eigenaren ze meenemen om te worden gerecycled. Oude handsets die nog gebruikt zouden kunnen worden, worden in lades bewaard totdat ze echt onbruikbaar zijn, en dode telefoons zullen net zo goed op een vuilstort belanden als in zoiets als Apple’s recyclingprogramma.

De Fairphone

Weet je nog dat je de achterkant van je telefoon kon verwijderen en de batterij kon verwisselen? Die optie is lang geleden verdwenen, in de drive om handsets dunner en lichter te maken (een niet-verwisselbare batterij kan worden gevormd om in de beschikbare ruimte te passen en vereist geen behuizing die open kan). Met de Fairphone kun je niet alleen de behuizing openen en de batterij in een oogwenk verwijderen, hij maakt ook voor veel onderdelen gebruik van uitklapbare, verwisselbare modules. U kunt dus de cameramodule, de luidspreker en vrijwel al het andere vervangen. Ze komen er gewoon uit en je drukt op de nieuwe om te passen. Zelfs deze modules zijn gemakkelijk te openen en erin te komen – je hebt alleen een torx-schroevendraaier nodig.

iFixit de onderdelen van de Fairphone 3 verwijderen met twee kleine schroevendraaiers

Het nadeel van deze modulariteit is een grotere, onhandigere handset, maar zelfs dat is tegenwoordig niet echt een nadeel, met telefoons die groter worden om grotere schermen te kunnen plaatsen. Misschien is het slechtste deel van de Fairphone dat het gewoon niet zo geweldig is. De rand heeft de nieuwste Fairphone 3 Plus beoordeeld en vond deze niet uitzonderlijk. “Het heeft een 1080p LCD-scherm dat niet erg helder wordt met kleuren die er een beetje vervaagd uitzien [and] zijn enkele spreker is gemiddeld”, schrijft De rand’s Jon Porter. “Wat de prestaties betreft, puft de Fairphone 3 Plus. Hij wordt aangedreven door een Snapdragon 632 met 4 GB RAM, wat zich vertaalt in een twee jaar oude chip met een hoeveelheid RAM waar alleen budget-Android-handsets tegenwoordig mee wegkomen. ” Au.

Herstelbaarheid en ons deel doen

Dus, kan een duurzame telefoon ook een goede telefoon zijn? En kan de productie ervan worden opgeschaald naar de honderden miljoenen eenheden die Apple en Samsung nodig hebben? Het antwoord is ja. Maar alleen als wij als klanten onze rol willen spelen. “Maar telefoons in het algemeen zijn een milieu- en ethisch probleem.” Apple is duidelijk toegewijd aan het vergroenen van zijn bedrijf. De iPhone gebruikt al veel gerecyclede onderdelen, verpakkingen worden steeds kleiner en het hele bedrijf is CO2-neutraal, inclusief de winkels. Apple dwingt zelfs zijn leveranciers om mee te doen. Maar Apple zet zich elk jaar evenzeer in voor kleinere, slankere iPhones en voert zelfs een jaarlijks upgradeprogramma uit. Tegelijkertijd wordt de repareerbaarheid door derden steeds slechter. Met de iPhone 12 kun je zelfs geen nieuwe camera-eenheid inruilen zonder de eigen configuratie-app van Apple. “Apple maakt het, door ontwerp of verwaarlozing of beide, extreem moeilijk om een ​​iPhone te repareren zonder hun toestemming”, schrijft ik repareer hetis Kevin Purdy. “Het is ook mogelijk dat Apple van plan is om alle ongeautoriseerde iPhone-camera- en schermreparaties te blokkeren.”

We hebben geen hot-swappable batterijen of schermen nodig. We moeten ze alleen gemakkelijk en goedkoop kunnen vervangen als ze stuk gaan of kapot gaan. Apple heeft duidelijk de mogelijkheid om zijn telefoons beter repareerbaar te maken, en het is mogelijk dat het dit zou kunnen doen zonder de iPhone te omvangrijk te maken. Tegelijkertijd moeten wij kopers helpen. We moeten onze telefoons jarenlang blijven gebruiken, niet elke 12 of 18 maanden “upgraden”. We moeten repareren in plaats van vervangen, en we moeten ofwel oudere handsets doorgeven als dat mogelijk is, of ze recyclen als het einde eindelijk komt. Het is prima om grote bedrijven verantwoordelijk te houden als het gaat om ethiek en het milieu, maar we moeten dat ondersteunen met onze eigen acties.