Skip to content

Kunt u geen e-mail verzenden in Apple Mail? Hier is hoe het te repareren

2 de juli de 2021
GettyImages 533705542 5b4294c946e0fb0037b65504

Wat te weten

 • Controleer uw instellingen voor uitgaande e-mail: Open Apple Mail en selecteer Voorkeuren > rekeningen > Jouw rekening > Account Informatie.
 • Selecteer in het gedeelte Server voor uitgaande e-mail (SMTP) SMTP-serverlijst bewerken > Serverinstellingen. Zorg ervoor dat alle informatie die hier wordt vermeld correct is.
 • De boosdoener kan ook het Apple Mail-voorkeurenbestand zijn. Corrigeer problemen met bestandsrechten in OS X Yosemite en eerder met onze gids.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dit kunt oplossen als u geen e-mail kunt verzenden in Apple Mail. Een gedimde knop Verzenden betekent dat er geen correct geconfigureerde server voor uitgaande e-mail (SMTP) is gekoppeld aan het e-mailaccount. Dit resultaat kan verschillende redenen hebben, maar de twee meest waarschijnlijke boosdoeners zijn gewijzigde e-mailinstellingen die moeten worden bijgewerkt of een verouderd of beschadigd Mail-voorkeurenbestand.

Uw instellingen voor uitgaande e-mail configureren

Af en toe kan uw e-mailservice wijzigingen aanbrengen in de e-mailservers, inclusief de server die uw uitgaande e-mail ontvangt. Dit soort e-mailservers zijn frequente doelen van malware die is ontworpen om ze in zombie-spamservers te veranderen. Vanwege de altijd aanwezige gevaren, upgraden e-mailservices af en toe hun serversoftware, wat op zijn beurt kan vereisen dat u de instellingen van de uitgaande mailserver in uw e-mailclient wijzigt, in dit geval Mail. Voordat u wijzigingen aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat u een kopie hebt van de instellingen die uw e-mailservice vereist. In de meeste gevallen heeft uw e-mailservice gedetailleerde instructies voor verschillende e-mailclients, waaronder Apple Mail. Als deze instructies beschikbaar zijn, zorg er dan voor dat u ze volgt. Als uw e-mailservice alleen algemene instructies geeft, kan dit overzicht over het configureren van uw serverinstellingen voor uitgaande e-mail nuttig zijn.

 1. Lancering Apple Mail en selecteer Voorkeuren uit het Mail-menu.

 2. Klik in het venster E-mailvoorkeuren dat wordt geopend op de rekeningen knop.

  Accounts-knop in de app-voorkeuren van Mail

 3. Selecteer in de lijst het e-mailaccount dat u problemen geeft.

  Gmail-accountinstellingen in de app-voorkeuren van Mail

 4. Klik op de Account Informatie tabblad of de Serverinstellingen tabblad. Het tabblad dat u selecteert, hangt af van de versie van Mail die u gebruikt. U zoekt naar het paneel met instellingen voor inkomende en uitgaande e-mail.

  Knop Serverinstellingen in venster Mail-app Accounts

 5. Selecteer in het gedeelte Server voor uitgaande e-mail (SMTP) SMTP-serverlijst bewerken uit het vervolgkeuzemenu met het label ofwel Server voor uitgaande e-mail (SMTP) of Account, wederom afhankelijk van de versie van Mail die u gebruikt.

  Menu-item SMTP-serverlijst bewerken in app-voorkeuren van Mail

 6. Er wordt een lijst weergegeven met alle SMTP-servers die zijn ingesteld voor uw verschillende e-mailaccounts. Het e-mailaccount dat u hierboven hebt geselecteerd, moet worden gemarkeerd in de lijst.

  Tabblad Serverinstellingen in app-voorkeuren van Mail

 7. Klik op de Serverinstellingen of Account Informatie tabblad.

Controleer op dit tabblad of de server- of hostnaam correct is ingevoerd. Een voorbeeld is smtp.gmail.com of mail.example.com. Afhankelijk van de versie van Mail die u gebruikt, kunt u mogelijk ook de gebruikersnaam en het wachtwoord die aan dit e-mailaccount zijn gekoppeld, verifiëren of wijzigen. Als de gebruikersnaam en het wachtwoord niet aanwezig zijn, kunt u deze vinden door op de Vooruitgaan tabblad. In de Vooruitgaan tabblad, kunt u de SMTP-serverinstellingen configureren zodat ze overeenkomen met die van uw e-mailservice. Als uw e-mailservice een andere poort dan 25, 465 of 587 gebruikt, kunt u het vereiste poortnummer rechtstreeks in het poortveld invoeren. Voor sommige oudere versies van Mail moet u de Aangepaste poort keuzerondje en voeg het poortnummer toe dat door uw e-mailservice is verstrekt. Anders laat u het keuzerondje ingesteld op Standaardpoorten gebruiken of Accountinstellingen automatisch detecteren en onderhouden, afhankelijk van de versie van Mail die u gebruikt.

 1. Als uw e-mailservice zijn server heeft ingesteld om SSL te gebruiken, plaatst u een vinkje naast Gebruik Secure Sockets Layer (SSL).

 2. Gebruik het vervolgkeuzemenu Verificatie om het verificatietype te selecteren dat uw e-mailservice gebruikt.

 3. Voer tot slot uw gebruikersnaam en wachtwoord in. De gebruikersnaam is vaak alleen uw e-mailadres.

 4. Klik OK.

Probeer de e-mail opnieuw te verzenden. De Sturen knop moet nu worden gemarkeerd.

Apple Mail-voorkeursbestand wordt niet bijgewerkt

Een mogelijke reden voor het probleem is een toestemmingsprobleem waardoor Apple Mail geen gegevens naar het voorkeurenbestand kan schrijven. Dit type toestemmingsprobleem voorkomt dat u updates opslaat in uw e-mailinstellingen. Hoe gebeurde dit? Normaal gesproken vertelt uw e-mailservice u dat u de instellingen voor uw account moet wijzigen. U brengt de wijzigingen aan en alles is in orde – totdat u Mail afsluit. De volgende keer dat u Mail start, zijn de instellingen weer zoals ze waren voordat u de wijzigingen aanbracht. Omdat de Mail-app nu onjuiste instellingen voor uitgaande e-mail heeft, is de knop ‘Verzenden’ gedimd. Om problemen met bestandsmachtigingen in OS X Yosemite en eerder te corrigeren, volgt u de stappen die worden beschreven in de handleiding Schijfhulpprogramma gebruiken om harde schijven en schijfmachtigingen te herstellen. Als u OS X El Capitan of hoger gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over problemen met bestandsrechten, het besturingssysteem corrigeert de toestemming bij elke software-update.

Corrupt e-mailvoorkeurenbestand

De andere mogelijke boosdoener is dat het Mail-voorkeurenbestand corrupt of onleesbaar is geworden. Deze situatie kan ertoe leiden dat Mail niet meer werkt of dat bepaalde functies, zoals het verzenden van e-mail, niet correct werken. Zorg ervoor dat u een actuele back-up van uw Mac hebt voordat u doorgaat, aangezien de volgende methoden om Apple Mail te repareren ertoe kunnen leiden dat e-mailinformatie, inclusief accountgegevens, verloren gaat. Het vinden van het e-mailvoorkeurenbestand kan een uitdaging zijn, omdat sinds OS X Lion de bibliotheekmap van de gebruiker verborgen is. U kunt echter toegang krijgen tot de bibliotheekmap met deze eenvoudige handleiding: OS X verbergt uw bibliotheekmap. Het Apple Mail-voorkeurenbestand bevindt zich op: /Users/user_name/Library/Preferences. Als de gebruikersnaam van uw Mac bijvoorbeeld Tom is, is het pad /Users/Tom/Bibliotheek/Preferences. Het voorkeursbestand heet com.apple.mail.plist. Als u klaar bent met deze stappen, probeert u Mail opnieuw. Mogelijk moet u volgens uw e-mailservice recente wijzigingen in de e-mailinstellingen opnieuw invoeren. Maar deze keer zou u Mail moeten kunnen afsluiten en de instellingen behouden. Als je nog steeds problemen hebt met Mail en het verzenden van berichten, bekijk dan de handleiding Problemen met Apple Mail oplossen – De probleemoplossingstools van Apple Mail gebruiken.