Skip to content

Laat tekst opvallen in Photoshop Elements

12 de september de 2021
text stand 5a31b786beba330037b93a88

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u tekst kunt laten opvallen tegen een achtergrond in Photoshop Elements.

Tekst laten opvallen in Photoshop Elements

Ga als volgt te werk om tekst te laten opvallen met Photoshop Elements:

 1. Begin met het openen van de foto waarmee u wilt werken en gebruik de teksttool om overal tekst op de afbeelding toe te voegen.

 2. Open het lagenpalet als dit nog niet wordt weergegeven (Venster > Lagen), dan Ctrl-klik (Command-klik op Mac) op de t miniatuur voor de tekstlaag. Dit maakt een selectiekader rond uw tekst.

 3. Ga naar Selecteren menu > Wijzigen > Uitvouwen en typ een getal van 5-10 pixels. Dit breidt de selectie rond het type uit.

 4. Klik in het lagenpalet op de Een nieuwe laag maken en sleep deze nieuwe, lege laag onder de tekstlaag.

 5. Ga naar Menu Bewerken > Selectie vullen… Stel onder inhoud . in Gebruik maken van: tot Kleuren kies vervolgens de kleur die u achter de tekst wilt hebben. Laat de sectie Overvloeien alleen in dit dialoogvenster en klik op Oke om de selectie met kleur te vullen.

 6. Deselecteren (Ctrl-D in Windows of Commando-D op Mac).

 7. Ga naar Filtermenu > Vervagen > Gaussiaans vervagen, en pas de hoeveelheid straal aan het gewenste effect aan, en klik vervolgens op Oke.

 8. Optioneel: om de tekstachtergrond nog meer te vervagen, gaat u naar de lagenpalet en verminder de dekking van de vervaagde opvullaag (waarschijnlijk nog steeds “Laag 1” genoemd als u deze nooit hebt gewijzigd).

Tekst in Photoshop versus Tekst Photoshop Elements

Onlangs waren we bezig met het maken van een aantal achtergrondafbeeldingen en wilden we het type op sommige foto’s wat beter laten uitkomen door een vervaagde kleurvervaging achter de tekst te plaatsen. Dit is handig als uw tekst over zowel lichte als donkere delen van een foto gaat; het kan in sommige gebieden op de achtergrond verdwijnen. De vervaagde vervaging zorgt ervoor dat de tekst van de achtergrond afwijkt en het gemakkelijker te lezen is, vooral als je ook de achtergrond hebt vervaagd. Dit is gemakkelijk te doen in Photoshop met behulp van het buitenste gloedlaagstijleffect, maar aangezien Photoshop Elements u niet zoveel controle geeft over laageffecten, moet u dit handmatig doen.

Laat tekst opvallen in Photoshop Elements 14

Dingen zijn een beetje anders in deze versie van Photoshop Elements. Het grote verschil is dat de mogelijkheid om tekst naar een selectie te converteren niet meer beschikbaar is. U kunt tekst op een foto beter laten opvallen door er een effen kleur achter te plaatsen die subtiel naar de achtergrond vervaagt. Dit is eigenlijk vrij eenvoudig te bereiken, maar je moet dit project een beetje anders benaderen. U hebt twee tekstlagen nodig met op de onderste laag een Gaussiaans vervagen. Begrijp gewoon dat wanneer u een filter op tekst toepast, de tekst wordt gerasterd – geconverteerd naar pixels – en niet langer bewerkbaar is. Laten we beginnen:

 1. Open de afbeelding die u wilt gebruiken en zorg ervoor dat de kleuren zijn ingesteld op de standaardwaarden met zwart als de Voorgrondkleur. Dit is de kleur van de wazige tekst. Je kiest elke gewenste kleur voor de vervaagde tekst, maar zorg ervoor dat er een sterk contrast is tussen de achtergrondafbeelding en de tekst. Een onscherpte zal vervagen aan de randen en als er geen sterk contrast is, zal de onscherpte zijn werk niet doen.

 2. Selecteer de Tekst tool en voer wat tekst in. Een of twee woorden zijn meestal voldoende. In dit geval gebruikten we een afbeelding van een meer in de schemering, dus hebben we het woord zonsondergang ingevoerd.

 3. Lettertypekeuze voor dit soort dingen is van cruciaal belang. Cursief en Script-lettertypen werken gewoon niet zo goed als u misschien denkt. In dit geval hebben we gekozen voor Myriad Pro Bold Semi Extended. Omdat de afbeelding vrij groot is, hebben we gekozen voor een lettergrootte van 400 punten.

 4. Verplaats de tekst naar een gebied van de afbeelding waar de tekstkleur contrasteert met de onderliggende afbeelding.

 5. Dupliceer in het deelvenster Lagen de tekstlaag en geef de onderste tekstlaag een naam vervagen.

 6. Selecteer de bovenste tekstlaag, selecteer de Teksttool en verander de tekstkleur in de primaire heldere kleur die u wilt gebruiken.

 7. Selecteer de vervagingslaag en kies Filter>Vervagen> Gaussiaans vervagen. Dit opent een waarschuwing die u vertelt dat de laag moet worden geconverteerd naar een slim object of gerasterd. Klik Rasteriseren verder gaan.

 8. Het dialoogvenster Gaussiaans vervagen wordt geopend en u kunt de Straal schuifregelaar om de sterkte van de vervaging aan te passen. Zorg dat je hebt Voorbeeld geselecteerd om te zien hoe de vervaging “werkt” met zowel de voorgrondtekst als de achtergrondafbeelding. Als u tevreden bent, klikt u op Oke.

 9. Optioneel: u kunt de techniek gebruiken die wordt getoond in de eerste benadering van dit project, maar zorg ervoor dat u de selectie en selectie-uitbreiding toepast op de vervagingslaag. Je kunt ook “spelen” met de vervaging met Bewerken> Transformeren> Vrije transformatie om de vervaging te vervormen. Als je dat doet, zorg er dan voor dat je de vervaging weer op zijn plaats onder de tekst plaatst.