Skip to content

LCD-monitoren en kleurengamma’s

24 de juni de 2021
flat screen tv on designer wall xxxl 175433348 5bc8d4ac46e0fb005110f7f4

Kleurgamma verwijst naar de kleurniveaus die mogelijk door een apparaat kunnen worden weergegeven. Er zijn twee soorten kleurengamma’s, additief en subtractief. Additief verwijst naar de kleur die wordt gegenereerd door gekleurd licht te mengen om een ​​uiteindelijke kleur te genereren. Subtractieve kleur mengt kleurstoffen die reflectie van licht voorkomen dat vervolgens een kleur produceert.

Additief versus subtractief

Additief kleurengamma is de stijl die wordt gebruikt door computers, televisies en andere apparaten. Het wordt vaker RGB genoemd op basis van het rode, groene en blauwe licht dat wordt gebruikt om de kleuren te genereren. De benadering van het subtractieve kleurengamma is van toepassing op alle gedrukte media, zoals foto’s, tijdschriften en boeken. Het wordt ook wel CMYK . genoemd op basis van de cyaan, magenta, gele en zwarte pigmenten die bij het afdrukken worden gebruikt.

sRGB, AdobeRGB, NTSC en CIE 1976

Om te kwantificeren hoeveel kleuren een apparaat aankan, gebruikt het een van de gestandaardiseerde kleurengamma’s die een bepaald kleurenbereik definiëren. Het meest voorkomende op RGB gebaseerde kleurengamma is sRGB. Dit is het typische kleurengamma dat wordt gebruikt voor computerschermen, tv’s, camera’s, videorecorders en aanverwante consumentenelektronica. Het is een van de oudste en smalste kleurengamma’s die worden gebruikt voor computer- en consumentenelektronica. AdobeRGB is door Adobe ontwikkeld als een kleurengamma om een ​​breder scala aan kleuren te bieden dan sRGB. Het doel was om professionals een hoger kleurniveau te geven wanneer ze aan afbeeldingen en foto’s werken voordat ze converteren voor afdrukken. Het bredere AdobeRGB-gamma geeft een betere vertaling van kleuren om af te drukken dan sRGB. NTSC is de kleurruimte die is ontwikkeld voor de reeks kleuren die voor het menselijk oog kunnen worden weergegeven. Het is ook de enige vertegenwoordiger van de waargenomen kleuren die mensen kunnen zien en is niet het breedst mogelijke kleurengamma. Velen denken misschien dat dit te maken heeft met de televisiestandaard waarnaar het is vernoemd, maar dat is niet zo. De meeste real-world apparaten tot nu toe kunnen dit kleurniveau in een scherm niet bereiken. De laatste van de kleurengamma’s waarnaar kan worden verwezen in de kleurcapaciteit van LCD-monitoren is de CIE 1976. De CIE-kleurruimten waren een van de eerste manieren om wiskundig specifieke kleuren te definiëren. De 1976-versie hiervan is een specifieke kleurruimte die de prestaties van andere kleurruimten in kaart brengt. Het is over het algemeen vrij smal en daarom gebruiken veel bedrijven het, omdat het meestal een hoger percentage heeft dan de andere. Om de verschillende kleurengamma’s te kwantificeren in termen van het relatieve kleurbereik van smal naar breed zou CIE 1976 < sRGB < AdobeRGB < NTSC zijn. Over het algemeen worden displays vergeleken met de NTSC-kleurstandaard, tenzij anders vermeld.

Wat is het typische kleurengamma van een beeldscherm?

Monitoren worden over het algemeen beoordeeld op het percentage kleuren buiten een kleurengamma dat mogelijk is. Een monitor met een NTSC-classificatie van 100 procent kan dus alle kleuren binnen het NTSC-kleurengamma weergeven. Een scherm met 50 procent van het NTSC-kleurengamma kan slechts de helft van die kleuren weergeven. De gemiddelde computermonitor geeft ongeveer 70 tot 75 procent van het NTSC-kleurengamma weer. Deze mogelijkheid is voor de meeste mensen voldoende, aangezien 72 procent van NTSC ongeveer gelijk is aan 100 procent van het sRGB-kleurengamma. De CRT’s die in de meeste oude buistelevisies en kleurenmonitoren worden gebruikt, produceerden ongeveer 70 procent van het kleurengamma. Om een ​​beeldscherm als een breed kleurengamma te laten zien, moet het minimaal 92 procent van het NTSC-kleurengamma produceren. De achtergrondverlichting van een LCD-monitor is de belangrijkste factor bij het bepalen van het algehele kleurengamma. De meest voorkomende achtergrondverlichting die in een LCD-scherm wordt gebruikt, is een fluorescerend licht met koude kathode. Deze kunnen over het algemeen ongeveer 75 procent van het NTSC-kleurengamma produceren. Verbeterde CCFL-lampen genereren ongeveer 100 procent NTSC. Nieuwere LED-achtergrondverlichting kan meer dan 100 procent genereren. Toch gebruiken de meeste LCD’s een goedkoper LED-systeem dat een lager potentieel kleurengamma produceert dat dichter bij de generieke CCFL ligt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een monitor?

Als de kleur van een LCD-monitor een belangrijk kenmerk voor u is, kijk dan hoeveel kleuren deze kan weergeven. Fabrikantspecificaties die het aantal kleuren vermelden, zijn over het algemeen niet nuttig en meestal onnauwkeurig als het gaat om wat een monitor daadwerkelijk weergeeft versus wat het theoretisch kan weergeven. Hier is een korte lijst van de gemeenschappelijke bereiken voor verschillende weergaveniveaus:

  • Gemiddeld LCD-scherm: 70 tot 75 procent van NTSC.
  • Professioneel LCD-scherm zonder breed gamma: 80 tot 90 procent van NTSC.
  • Wide Gamut CCFL LCD: 92 tot 100 procent van NTSC.
  • Breed gamma LED LCD: Meer dan 100 procent van NTSC.

De meeste schermen ondergaan een basiskleurkalibratie wanneer ze worden verzonden en zijn op een of meer gebieden enigszins afwijkend. Kalibreer uw display met de juiste profielen en aanpassingen met behulp van een kalibratietool om de beste kwaliteit te krijgen.