Skip to content

Locatie in Windows 10: wat u moet weten

31 de juli de 2021
beverage 3013761 1920 80275154f0234750a9083d160231a43c

Omdat tegenwoordig zoveel belang wordt gehecht aan mobiele apparaten, beginnen pc’s functies te lenen van hun kleinere gescreende metgezellen. Een dergelijke functie in Windows 10 zijn ingebouwde locatieservices. Het is waar dat uw laptop of desktop geen GPS-mogelijkheid heeft, en veel (maar niet alle) hebben niet de mogelijkheid om te communiceren met draadloze zendmasten. Desalniettemin kan Windows 10 achterhalen waar u Wi-Fi-positionering gebruikt, evenals het IP-adres (Internet Protocol) van uw apparaat. De resultaten zijn vrij nauwkeurig. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10.

Windows 10-locatie testen

Als je wilt testen hoe goed Windows 10 weet waar je bent, open je de ingebouwde Kaarten-app.

 1. Type Kaarten in het zoekvak naast de Start-knop.

 2. Selecteer Open op de Kaarten-app.

 3. Selecteer Ja als u wordt gevraagd om Maps uw exacte locatie te laten weten.

 4. Zoek naar een locatiemarkering (een kleine ononderbroken cirkel in een grotere cirkel) op de kaart waar hij denkt dat u zich bevindt. Als de kaart niet naar uw locatie vliegt, klikt u op de locatiemarkering in het rechter bedieningspaneel van de kaart om het opnieuw te proberen.

Moet Windows uw locatie weten?

Als we nu zeggen dat Windows 10 uw locatie “kent”, bedoelen we niet echt dat iemand zich in realtime bewust wordt van uw huidige omgeving. Het betekent alleen dat uw pc uw huidige locatie opslaat in een database en deze zal delen met apps die daarom vragen – zolang de app toestemming heeft om deze te hebben. Windows 10 verwijdert uw locatiegeschiedenis na 24 uur, maar deze kan nog steeds voortleven in de cloud, opgeslagen door andere apps en services. Locatie-informatie biedt veel voordelen. Hiermee kun je snel vinden waar je bent in een kaarten-app; een weer-app kan lokale voorspellingen leveren op basis van je locatie, en apps zoals Uber kunnen het gebruiken om een ​​rit naar je locatie te sturen. Hoewel locatie van pas kan komen, is het niet voor alle gebruikers een absolute noodzaak, en Microsoft geeft je voldoende controle om het uit te schakelen. Als u besluit om locatieloos te gaan, houd er dan rekening mee dat u Cortana niet kunt gebruiken, waarvoor uw locatiegeschiedenis moet werken. De ingebouwde Maps-app heeft je locatie niet nodig, maar zonder deze app kan Maps je huidige locatie niet tot op een paar meter afstand weergeven.

Pas uw locatie-instellingen aan

Ga naar Locatie-instellingen om wijzigingen in deze functie aan te brengen.

 1. Selecteer Begin en kies de Instellingen icoon.

 2. Selecteer Privacy in het venster Windows-instellingen.

  Privacypictogram in Windows-instellingen

 3. Selecteer Plaats in het linkerdeelvenster onder App-machtigingen.

  Locatie-optie in app-machtigingen

Windows 10 Locatiebediening

Er zijn twee basislocatiecontroles: één voor alle gebruikers met accounts op uw pc en één specifiek voor uw gebruikersaccount. De instelling voor alle gebruikers op uw pc bevindt zich bovenaan, waar u een grijze knop ziet met de naam Verandering. Het zou kunnen zeggen: Locatie voor dit apparaat is ingeschakeld, wat betekent dat elke gebruiker locatieservices op deze pc kan gebruiken. Selecteer Verandering en de tuimelschakelaar wordt geopend, zodat u kunt voorkomen dat elk gebruikersaccount op de computer locatieservices gebruikt.

De schakelaar voor locatietoegang

Apps toegang geven tot uw locatie op Windows

De volgende knop hieronder Toegang tot locatie toestaan ​​op dit apparaat is Apps toegang geven tot uw locatie. Dit is een instelling per gebruiker om locatieservices in of uit te schakelen. Het gebruik van de optie per gebruiker is een goed idee als een persoon in uw huis locatieservices wil gebruiken en anderen niet. Naast het behandelen van alleen uw basis aan / uit-instellingen voor locatie, kunt u met Windows 10 ook locatiemachtigingen per geschiedenis instellen. Scroll naar beneden op het scherm om apps te kiezen die uw locatie kunnen gebruiken. Hier ziet u schakelaars voor elke app die gebruikmaakt van locatie. Als u Maps toestemming wilt geven om uw locatie te gebruiken, maar niet echt het nut ziet om dit toe te staan ​​voor Twitter, kunt u dat doen.

Lijst met apps die locatie kunnen kiezen met aan/uit-schuifregelaars

Geofencing en locatiegeschiedenis in Windows 10

Onder de lijst met apps zie je ook een paragraaf over geofencing. Dit is een functie waarmee een app uw locatie kan volgen en vervolgens kan reageren wanneer u een vooraf gedefinieerd gebied verlaat. Cortana kan bijvoorbeeld een herinnering bezorgen, zoals het kopen van brood als je het werk verlaat. Er zijn geen geofencing-instellingen: het is een essentieel onderdeel van de reguliere locatie-instellingen. Het enige dat dit gebied doet, is u laten weten of een van uw apps geofencing gebruikt. Als een app de functie gebruikt, staat in dit gedeelte: “Een of meer van uw apps gebruiken momenteel geofencing.” Onder Locatiegeschiedenis, kunt u uw locatiegeschiedenis handmatig wissen door te selecteren Duidelijk. Als u deze instelling niet gebruikt, wist uw apparaat de locatiegeschiedenis na 24 uur automatisch.

Optie om de locatiegeschiedenis te wissen

Windows Locatiemeldingen

Het laatste probleem dat u moet weten, is dat Windows 10 u elke keer waarschuwt wanneer een app uw locatie gebruikt. Het wordt niet weergegeven als een melding die je afleidt. In plaats daarvan ziet u de locatiemarkering helemaal rechts op uw taakbalk verschijnen. Wanneer dat gebeurt, heeft een app je locatie gebruikt.