Skip to content

Luidsprekers voor buiten installeren onder dakranden en overhangen

12 de juli de 2021
GettyImages 500786203 57b207d43df78cd39c2e13af

Na een tijdje het idee te hebben gehad om buiten thuis van audio te genieten, heb je eindelijk de beslissing genomen om ervoor te gaan. Gefeliciteerd met uw set outdoor-geclassificeerde (dwz weerbestendige) luidsprekers! Tenzij je gewend bent aan dit type luidsprekerinstallatie, kan het een ontmoedigende taak lijken. Gelukkig is het niet zo moeilijk als het klinkt. Met een beetje planning en wat gereedschap heb je in een mum van tijd je favoriete muzieknummers in je achtertuin.

Plaats en monteer de luidsprekers

Lees de instructies van het product voordat u gaten gaat boren of draden gaat leggen! Fabrikanten verstrekken doorgaans relevante informatie samen met een beugelmontageset. Nadat je de handleiding goed hebt gescand, ga je op zoek naar een aantal ideale posities om te overwegen. Het plaatsen van luidsprekers onder dakranden of terrasoverstekken biedt vaak extra bescherming tegen zon, wind en regen. Een ander voordeel is dat u minder kabels hoeft te gebruiken en te vermommen, wat belangrijk is als u de voorkeur geeft aan dat gemengde, naadloze uiterlijk van aangesloten apparatuur. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het verkennen van de beschikbare ruimte. Probeer ervoor te zorgen dat de luidsprekers diep op stevig materiaal (bijv. hout, baksteen, steen, beton) worden gemonteerd en niet alleen op gevelbeplating, goten of dunne gipsplaat. Dit verkleint de kans dat de luidsprekers na verloop van tijd losraken of vallen aanzienlijk. Plaats de luidsprekers hoog (net buiten bereik van de vingers, 8-10 ft) en ongeveer 10 ft uit elkaar. Kantel ze iets naar beneden. Hierdoor wordt het geluid niet alleen gericht op luisteraars (en niet op buren), maar het kan ook helpen bij het wegvloeien van water om te voorkomen dat er zich ophoping op het oppervlak van de luidsprekers ophoopt. Het is een goed idee om, indien mogelijk, de buitenspeakers te testen voordat u ze definitief maakt. Locatie en positionering zijn van belang in termen van beeldprestaties. En het enige dat u hoeft te doen, is de luidsprekers tijdelijk op te zetten en kabels door een open deur naar uw apparatuur binnenin te leiden. Als het perfect klinkt, stijg dan op!

Overweeg een volumeregelkast voordat u gaat boren en draden gaat leggen

Man boort een gat in een muur

Tenzij je het idee leuk vindt om elke keer dat je de muziek buiten harder of zachter wilt zetten, helemaal naar binnen te gaan, wil je zeker een volumeregelaar. Het is belangrijk om eerst deze beslissing te nemen, omdat het kan veranderen waar u gaten kunt boren om de audiodraden te laten lopen. Het kan ook de totale hoeveelheid draad die nodig is bepalen. Een volumeregelaar is eenvoudig te monteren en verbindt de luidsprekers en ontvanger/versterker. Zorg voor voldoende draad van de juiste dikte. Als de geschatte afstand 20 ft of minder is, dan zou 16 meter goed moeten zijn. Anders kunt u overwegen om dikkere meters te gebruiken, vooral als de luidsprekers van het lage impedantietype zijn. En onthoud dat het is totaal afgelegde afstand en niet alleen een rechte lijn van het ene onderdeel naar het andere; alle kleine wendingen en hoeken tellen. Houd ook rekening met een beetje speling. Bij twijfel (of als de nummers te dicht bij elkaar liggen om te bellen), kies je gewoon voor de dikkere draad. Als u handig geplaatste ventilatieopeningen op de zolder heeft, kunt u de draad erdoor duwen en naar het gebied leiden dat zich het dichtst bij de ontvanger/versterker bevindt. Is dit niet het geval, of blijkt het lastiger om via de zolder te gaan dan het waard is, dan kunt u een klein gaatje in de buitenmuur boren. Leid geen draad door ramen of deuren, omdat dit tot schade kan leiden. En wil je het jezelf wat makkelijker maken, kies dan voor een boorplek die aan beide kanten goed bereikbaar is.

Sluit kabels en kitopeningen aan Opening

Man met behulp van een kitpistool buiten

Nu de draden veilig van het ene uiteinde naar het andere zijn genavigeerd, hoeft u alleen nog maar aan te sluiten, te testen en te breeuwen. Dit is een goed moment om te overwegen banaanstekkers te gebruiken voor de buitenspeakers (als er een compatibele verbinding bestaat). Banaanstekkers beperken de hoeveelheid blootliggende draad, zijn vaak betrouwbaarder in termen van prestaties en zijn veel gemakkelijker te beheren dan blote draden. Zodra alles is aangesloten, test u het systeem/de verbindingen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt, vooral als u hebt gekozen voor de volumeregelaar, luidspreker B-schakelaar of een aparte luidsprekerkeuzeschakelaar. Zorg ervoor dat u wat speling in de draad laat om het water weg te leiden van de contactpunten. Als de lengte die naar een luidspreker leidt strak is, kan er water terugstromen in de aansluitingen van de luidspreker en mogelijke schade veroorzaken; het is hetzelfde met gaten geboord in muren. Stel de draden dus zo af dat ze een u-vormige dip creëren. Water zal naar beneden volgen en veilig van de bodem druppelen. Werk het installatieproject af met wat kit op siliconenbasis. U wilt alle boorgaten (beide zijden) afdichten om de isolatie van het huis te behouden en ongewenste insecten en ongedierte buiten te houden.