Skip to content

Luigi Death Stare: The Internet Meme Geïnspireerd door een vijandige blik

17 de augustus de 2021
luigideathstare 56a6ac515f9b58b7d0e43740

De Luigi Death Stare is een internetmeme gebaseerd op de boze uitdrukking van een van de speelbare personages in Mario Kart 8. De meme is geïnspireerd op een korte videoclip uit de game waarin Luigi een blik werpt op een tegenstander die hij passeert terwijl het lied van Chamillionaire “Ridin'” speelt.

Het begin van de Luigi Death Stare

Mario Kart 8-racers hebben uitdrukkingsloze gezichten, maar op de een of andere manier krijgt Luigi’s algemeen strenge uitdrukking een verontrustende boosaardigheid als zijn hoofd langzaam draait om een ​​concurrent voorbij te zien gaan. Dit werd kort na de release van de game ontdekt door een gamer die speelde met MK8’s highlight-reelfunctie, waarmee je races opnieuw kunt spelen en delen. De speler heeft een video geüpload naar YouTube, “Walugi vs. Luigi 1”, een slow-motionclip uit de game waarin Luigi een blik van schijnbare walging aanneemt als hij Waluigi passeert. Toen dezelfde video, op muziek gezet en getiteld “Luigi Ridin’ Dirty – Death Stare in Mario Kart 8”, liet Luigi staren terwijl Chamillionaire zingt: “Ze zien me rollen/Ze haten/Patrollen/ Ze proberen me te vangen ridin’ dirty,” het kietelde het internet grappige bot, wat resulteerde in miljoenen views voor de 24-seconden clip. De Luigi Death Stare was geboren.

De rage

Binnen een paar dagen na de release van Mario Kart 8 werd op Reddit een LuigiDeathStare-forum gemaakt, dat veel meer abonnees kreeg dan het Mario Kart-forum van Reddit. Abonnees droegen links bij naar zowel eenvoudige video’s als geanimeerde gifs uit de game, evenals bewerkte takes en rare starts. De meme was zo populair dat het het nieuws haalde. Dit was een verrassing voor de originele “Walugi vs. Luigi 1”-uploader, die in de beschrijving van de video opmerkt: “Er is op de een of andere manier een meme begonnen. Het spijt me zo.”

De mechanica

Luigi trekt niet echt een boos gezicht. Het fenomeen Death Stare is gewoon een gevolg van de manier waarop personages in het spel hun hoofd en ogen draaien om te staren naar passerende personages die ze zojuist hebben aangevallen of door wie ze zijn aangevallen. Luigi’s uitdrukking kan waarschijnlijk het nauwkeurigst worden omschreven als een uitdrukking van concentratie, maar wanneer de functie voor het oplichten van rollen wordt gebruikt om races in slow motion te spelen, worden deze neutrale uitdrukkingen en soepel draaiende hoofden vijandig en arrogant. Luigi is niet de meest boos uitziende racer in MK8; dat zou Wendy O. Koopa zijn, die altijd een opmerkelijk vijandige uitdrukking op haar gezicht houdt, of ze nu langskomt of gewoon wacht tot de race begint. Misschien werd Luigi het middelpunt van de meme, simpelweg omdat hij gewoonlijk een minzame en ietwat onhandige sidekick voor Mario speelt. Je verwacht dat een Koopa je vuil aankijkt, maar Luigi’s vijandigheid is verrassend. Hij is het zachtaardige personage dat de diep van binnen verborgen woede onthult.