Skip to content

Luisteren naar uw cassettecollectie in een auto

13 de juli de 2021
GettyImages 569194675 579401c95f9b58173be4382c

Autoaudio heeft de afgelopen eeuw veel groeipijnen doorgemaakt en veranderd, en we hebben in die tijd een heleboel verschillende technologieën zien komen en gaan. De cassetteband had meer uithoudingsvermogen dan de meeste, met cassettedecks die gedurende het grootste deel van drie decennia als standaarduitrusting werden geleverd, maar de dag is eindelijk aangebroken dat je eigenlijk geen cassettes in nieuwe auto’s kunt afspelen. Althans, dat is wat de autofabrikanten u willen laten denken. Hoewel het waar is dat nieuwe auto’s niet langer worden uitgerust met cassettespelers, zijn er nog steeds haalbare manieren om onderweg naar uw cassettecollectie te luisteren.

Kun je nog steeds naar cassettes luisteren in nieuwe auto’s?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop u naar de muziek op uw cassettebandjes kunt luisteren in een modern autoradiosysteem, maar geen enkele is bijzonder elegant. De weg van de minste weerstand en de gemakkelijkste manier om naar cassettes in uw auto te luisteren, is door een draagbare cassettespeler, zoals een Walkman, op uw hoofdeenheid aan te sluiten. Dit kan worden bereikt via een ingebouwde aux-ingang, of u kunt een FM-modulator of FM-zender installeren. Vreemd genoeg zijn dit dezelfde methoden die worden gebruikt om nieuwere technologie zoals cd-spelers en mp3-spelers aan te sluiten op oudere head-units, maar andersom werken ze net zo goed. Een andere haalbare optie is om uw cassettecollectie te digitaliseren en uw head-unit te upgraden naar een model met ingebouwde opslag of een USB-aansluiting die kan worden gebruikt met een USB-stick. Dit is een arbeidsintensieve manier om te gaan, maar het is goedkoper dan je hele collectie terug te kopen op cd of in digitaal formaat.

Beschikbaarheid Cassette Head Unit (of het ontbreken daarvan)

Hoewel het laatste voertuig uitgerust met een Original Equipment Manufacturer (OEM) cassettedeck jaren geleden van de band rolde, is het formaat niet helemaal nog dood. Het belangrijkste om te onthouden is dat hoewel de OEM’s het cassetteformaat hebben verlaten, er altijd ruimte zal zijn op de aftermarket voor cassettedecks voor auto’s, zolang er mensen zijn die ze willen. Als je bereid bent om je cassetteloze head-unit weg te gooien, is het nog steeds mogelijk om gloednieuwe aftermarket-cassettedecks te vinden, en sommige bevatten zelfs cd-spelers, MP3-weergave en andere moderne functies. Natuurlijk zul je geen head-unit vinden die beide cassettes afspeelt en CD’s als je vastzit in de enkele DIN-vormfactor. Als je head-unit “de magere soort” is, of ongeveer vijf centimeter lang, dan is dat wat je hebt. In dat geval moet je kiezen tussen cassette of cd en vervolgens een aux-ingang gebruiken om de andere aan te sluiten als je dat echt wilt.

Hulpingangen en FM-zenders

Toen cassettedecks nog alomtegenwoordig waren en cd’s net een groot marktaandeel begonnen te winnen, dook er een hele reeks verschillende opties op om achterwaartse compatibiliteit te bieden. Hulpingangen, FM-zenders, cassettebandadapters en andere opties boden allemaal de mogelijkheid om cd’s op cassettedecks af te spelen, en ze werken allemaal – zonder de cassetteadapters natuurlijk – ook andersom. De gemakkelijkste manier om uw cassettes af te spelen in een auto die geen cassettedeck heeft, is een aux-ingang, een functie die niet elke head-unit biedt. Deze ingang ziet eruit als een hoofdtelefoonaansluiting en u kunt deze met een mannelijk-naar-mannelijk TRS-kabel aansluiten op de hoofdtelefoonaansluiting van een draagbare cassettespeler. Als uw bestaande hoofdeenheid er geen heeft, kunt u op zoek gaan naar een vervanging die dat wel heeft. FM-zenders zijn ook vrij eenvoudig te gebruiken, hoewel ze een beetje gevoeliger kunnen zijn. Ze werken bijvoorbeeld niet zo goed in stedelijke gebieden waar de FM-wijzerplaat vol staat met krachtige stations. In die gevallen zul je moeite hebben om een ​​open frequentie te vinden en zul je uiteindelijk interferentie ervaren. Als je head-unit geen aux-ingang heeft, en je krijgt te veel interferentie met een FM-zender, en het kopen van een nieuwe head-unit valt buiten je prijsklasse, dan zal een FM-modulator het lukken. Modulators zijn vergelijkbaar met zenders, maar u kunt er in feite een aux-ingang mee installeren door in de antenne van uw autoradio te tikken.

Uw cassettecollectie digitaliseren

Als je thuis een kwalitatief hoogstaand cassettedeck hebt en wat tijd over hebt, dan wil je misschien nadenken over het digitaliseren van je collectie. Deze methode omvat het aansluiten van uw cassettedeck op uw computer, het opnemen van uw banden en het comprimeren van de bestanden naar MP3’s. Zodra je een verzameling mp3’s op je computer hebt staan, kun je de bestanden overzetten naar een USB-stick, die kan worden aangesloten op de USB-poort van een compatibele hoofdeenheid. Een USB-stick van behoorlijk formaat kan duizenden nummers bevatten, dus het belangrijkste nadeel van deze methode is dat het behoorlijk tijdrovend is. Natuurlijk heeft het digitaliseren van uw cassettecollectie ook een enorm voordeel, omdat cassettes de neiging hebben om te verslijten door het gebruik en het simpele verstrijken van de tijd. Door uw verzameling te digitaliseren voor gebruik in uw auto, kunt u die degradatie bevriezen en vrijwel onbeperkt naar uw muziek blijven luisteren.