Skip to content

Maak een opstartbare USB-flashdrive van het OS X Mavericks-installatieprogramma

17 de juli de 2021
FlashDriveMacBookPro 56a5d51b5f9b58b7d0dea11b 5be0579dc9e77c00512f2b6c

OS X Mavericks is de derde versie van OS X die voornamelijk wordt verkocht als download uit de Mac App Store. Dit heeft verschillende voordelen, waarvan de grootste de bijna onmiddellijke levering is. Met slechts een paar klikken kunt u de software downloaden en installeren vanuit de online winkel. Net als bij eerdere downloadbare OS X-installatieprogramma’s, gaat deze ervan uit dat je klaar bent om te gaan; het start de OS X Mavericks-installatie-app zodra de download is voltooid. Dat is allemaal goed en wel voor veel Mac-gebruikers, en ook erg handig, maar we willen graag een fysieke kopie van het installatieprogramma hebben, voor het geval we het besturingssysteem opnieuw moeten installeren of het willen installeren op een andere Mac die we bezitten, zonder opnieuw door het downloadproces. Als u een fysieke back-up van het OS X Mavericks-installatieprogramma wilt hebben, laat onze gids u zien hoe u deze kunt maken.

Twee methoden om een ​​opstartbaar Mavericks-installatieprogramma te maken

Er zijn twee verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om een ​​opstartbaar Mavericks-installatieprogramma te maken. De eerste maakt gebruik van Terminal en een verborgen opdracht die diep in het Mavericks-installatiepakket zit en die een opstartbare kopie van het installatieprogramma kan maken op elk aangekoppeld opstartmedium, zoals een flashstation of externe schijf. Het enige echte nadeel is dat het niet direct werkt om een ​​opstartbare dvd te branden. Het werkt heel goed wanneer een USB-flashstation een gerichte bestemming is. U kunt meer over deze methode te weten komen in de handleiding Een opstartbaar Flash-installatieprogramma maken van OS X of macOS. De tweede manier en degene die we u hier zullen laten zien, is een handmatige methode die de Finder en het Schijfhulpprogramma gebruikt om het opstartbare installatieprogramma te maken.

Wat je nodig hebt

U kunt de fysieke back-up van Mavericks maken op een aantal verschillende soorten media. De twee meest voorkomende zijn waarschijnlijk USB-flashstations en optische media (een dubbellaagse dvd). Maar u bent niet beperkt tot deze twee opties; u kunt elk type opstartbare media gebruiken, inclusief externe schijven die zijn aangesloten via USB 2, USB 3, FireWire 400, FireWire 800 en Thunderbolt. Je kunt ook een interne schijf of partitie gebruiken als er meer dan één interne schijf op je Mac is geïnstalleerd. Voor deze handleiding gaan we ons concentreren op het maken van een opstartbare USB-flashdrive voor het installatieprogramma van OS X Mavericks. Als u liever een interne of externe schijf gebruikt, is het proces vergelijkbaar en zou deze handleiding prima voor u moeten werken. Je zal nodig hebben:

 • Een geldig exemplaar van OS X Mavericks gekocht en gedownload van de Mac App Store. Indien nodig kunt u OS X Mavericks opnieuw downloaden
 • Een USB-flashstation van minimaal 8 GB; een grotere flashdrive is ook prima.

De installatiekopie van OS X Mavericks vinden

Om een ​​opstartbare kopie van het OS X Mavericks-installatieprogramma te maken, moet u het bestand InstallESD.dmg vinden dat verborgen is in het OS X Mavericks-installatieprogramma dat u hebt gedownload van de Mac App Store. Dit afbeeldingsbestand bevat een opstartbaar systeem en de bestanden die nodig zijn om OS X Mavericks te installeren. Aangezien het installatiekopiebestand zich in de OS X Mavericks-installatieapp bevindt, moeten we het bestand eerst uitpakken en naar het bureaublad kopiëren, waar we het vervolgens gemakkelijk kunnen gebruiken.

 1. Open een Finder-venster en navigeer naar uw Toepassingen map.
 2. Kijk door uw lijst met applicaties en zoek degene met de naam OS X Mavericks installeren.
 3. Klik met de rechtermuisknop of houd Control ingedrukt en klik op het OS X Mavericks-bestand installeren en selecteer Toon Inhoud van de verpakking uit het pop-upmenu.
 4. Het Finder-venster toont de inhoud van het Install OS X Mavericks-bestand.
 5. Open de Inhoud map.
 6. Open de Gedeelde ondersteuning map.
 7. Klik met de rechtermuisknop of houd Control ingedrukt en klik op het bestand InstallESD.dmg en selecteer vervolgens Kopieer “InstallESD.dmg” uit het pop-upmenu.
 8. Sluit het Finder-venster en keer terug naar het bureaublad van je Mac.
 9. Klik met de rechtermuisknop of houd Control ingedrukt en klik op een leeg gebied van het bureaublad en selecteer Artikel plakken uit het pop-upmenu.
 10. Het bestand InstallESD.dmg wordt naar uw bureaublad gekopieerd. Dit kan even duren omdat het bestand ongeveer 5,3 GB groot is.

Wanneer het proces is voltooid, vindt u een kopie van het bestand InstallESD.dmg op uw bureaublad. We gebruiken dit bestand in de volgende reeks stappen.

Kopieer de Mavericks-installatiebestanden om een ​​opstartbare USB-flashdrive te maken

Schijfhulpprogrammaherstel gebruikt om OS X Mavericks-installatieprogramma te klonen

Nu het bestand InstallESD.dmg naar het bureaublad is gekopieerd, zijn we klaar om een ​​opstartbare versie van het bestand op een USB-flashstation te maken.

Formatteer de USB-flashdrive

Bij de volgende reeks stappen worden alle gegevens op de USB-stick gewist. Maak voordat u doorgaat een back-up van de gegevens op de flashdrive, indien aanwezig.

 1. Steek de USB-stick in een van de USB-poorten van je Mac.
 2. Lancering Schijfhulpprogramma, gevestigd in Toepassingen > Gereedschap.
 3. Gebruik in het geopende venster Schijfhulpprogramma de zijbalk om door de lijst met opslagapparaten te bladeren die op uw Mac zijn aangesloten en zoek de USB-flashdrive. Aan de schijf kunnen een of meer volumenamen zijn gekoppeld. Zoek naar de naam op het hoogste niveau, meestal de naam van de fabrikant van de schijf. De hoofdnaam van onze flashdrive is bijvoorbeeld 30,99 GB SanDisk Ultra Media.
 4. Selecteer de naam op het hoogste niveau van uw USB-flashstation.
 5. Klik op de Partitie tabblad.
 6. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Partitie-indeling 1 partitie.
 7. Klik op de Formaat vervolgkeuzemenu en zorg ervoor dat Mac OS X Uitgebreid (journaled) is geselecteerd.
 8. Klik op de Opties knop.
 9. Selecteer de GUID-partitietabel uit de lijst met beschikbare partitieschema’s en klik vervolgens op de OK knop.
 10. Klik op de Van toepassing zijn knop.
 11. Schijfhulpprogramma zal om bevestiging vragen dat u de USB-flashdrive wilt partitioneren. Onthoud dat hiermee alle inhoud op de flashdrive wordt gewist. Klik op de Partitie knop.
 12. De USB-flashdrive wordt gewist en geformatteerd en vervolgens op het bureaublad van uw Mac geplaatst.

Onthul wat er verborgen is

Het installatieprogramma van OS X Mavericks heeft een paar verborgen bestanden waartoe we toegang moeten hebben om de USB-flashdrive opstartbaar te maken.

 1. Volg de instructies in Verborgen mappen weergeven op uw Mac Terminal gebruiken om de verborgen bestanden zichtbaar te maken.

Monteer het installatieprogramma

 1. Dubbelklik op de InstalleerESD.dmg-bestand die u eerder naar het bureaublad hebt gekopieerd.
 2. Het OS X Install ESD-bestand wordt op uw Mac gemount en er wordt een Finder-venster geopend waarin de inhoud van het bestand wordt weergegeven. Sommige bestandsnamen worden vaag weergegeven; dit zijn de verborgen bestanden die nu zichtbaar zijn.
 3. Schik het venster OS X Install ESD en het venster Schijfhulpprogramma zo dat u ze allebei gemakkelijk kunt zien.
 4. Selecteer in het venster Schijfhulpprogramma de naam van de USB-flashdrive in de zijbalk.
 5. Klik op het tabblad Herstellen.
 6. Sleept de BaseSystem.dmg-bestand van het venster OS X Install ESD naar de Bron veld in het venster Schijfhulpprogramma.
 7. Selecteer de Volume USB-flashstation naam (naamloos 1) in de zijbalk van Schijfhulpprogramma en sleep deze naar de Bestemming veld.
 8. Als uw versie van Schijfhulpprogramma een vak bevat met het label Bestemming wissen, zorg ervoor dat het vakje is aangevinkt.
 9. Klik Herstellen.
 10. Schijfhulpprogramma zal om bevestiging vragen dat u het doelvolume wilt wissen en het wilt vervangen door de inhoud van BaseSystem.dmg. Klik wissen verder gaan.
 11. Geef indien nodig uw beheerderswachtwoord op.
 12. Schijfhulpprogramma start het kopieerproces. Wanneer Schijfhulpprogramma het kopieerproces voltooit, wordt de USB-flashdrive op het bureaublad gemount; de naam van de schijf is OS X Base System.
 13. U kunt Schijfhulpprogramma afsluiten.

Kopieer de map Pakketten

Tot nu toe hebben we een opstartbare USB-flashdrive gemaakt die net genoeg systeem bevat om je Mac te laten opstarten. En dat is ongeveer alles wat het zal doen totdat we de map Packages van het bestand InstallESD.dmg toevoegen aan het OS X-basissysteem dat u zojuist op uw flashstation hebt gemaakt. De map Pakketten bevat een reeks pakketten (.pkg) waarmee verschillende delen van OS X Mavericks worden geïnstalleerd.

 1. Schijfhulpprogramma zou uw flashstation moeten hebben gemount en een Finder-venster met het label OS X Base System moeten openen. Als het Finder-venster niet is geopend, zoekt u het OS X-basissysteempictogram op het bureaublad en dubbelklikt u erop.
 2. Open in het OS X-basissysteemvenster de Systeem map.
 3. Open in de systeemmap de Installatie map.
 4. In de installatiemap zie je een alias met de naam Pakketjes. Klik met de rechtermuisknop op de alias Pakketten en selecteer Verplaatsen naar prullenbak uit het pop-upmenu.
 5. Laat het OS X Base System/System/Installation Finder-venster open; we zullen het in de volgende paar stappen gebruiken.
 6. Zoek het Finder-venster genaamd OS X Installeer ESD. Dit venster zou geopend moeten zijn vanuit een vorige stap. Als dat niet het geval is, dubbelklikt u op het bestand InstallESD.dmg op het bureaublad.
 7. Klik in het venster OS X Install ESD met de rechtermuisknop op de Pakketjes map en selecteer Kopieer “Pakketten” uit het pop-upmenu.
 8. Verplaats uw cursor in het installatievenster naar een leeg gebied (zorg ervoor dat u geen item selecteert dat al in het installatievenster staat). Klik met de rechtermuisknop in het lege gebied en selecteer Artikel plakken uit het pop-upmenu.
 9. Het kopieerproces zal enige tijd in beslag nemen. Zodra het is voltooid, kunt u alle Finder-vensters sluiten en de OS X Install ESD-afbeelding en de OS X Base System-flashdrive uitwerpen.

Je hebt nu een opstartbare USB-stick die je kunt gebruiken om OS X Mavericks te installeren op elke Mac die je bezit.

Verbergen wat niet mag worden gezien

De laatste stap is om Terminal te gebruiken om de speciale systeembestanden te verbergen die normaal niet zichtbaar zouden moeten zijn. Volg de instructies in Verborgen mappen op uw Mac weergeven met Terminal om deze bestanden weer onzichtbaar te maken.