Skip to content

Maak kennis met Lola Han, oprichter en CEO, CultivatePeople

14 de augustus de 2021
han ede3a766549143e8b4a9856b8128b17b

Tech wordt nog steeds gedomineerd door blanke mannen. Lola Han’s bedrijf groeit, maar de weg naar succes is nooit gemakkelijk geweest. Bij de groei van haar bedrijf zei Han dat ze met veel uitdagingen te maken heeft gehad, maar die zijn meestal meer gerelateerd aan haar geslacht dan aan haar etniciteit. In 2017 richtte Han CultiverenMensen, een adviesbureau dat startups en opkomende technologiebedrijven helpt bij het ontwikkelen van betere betalingsstructuren. De belangrijkste missie van het bedrijf is om compensatie pijnloos te maken voor bedrijven en tegelijkertijd de loonverschillen voor snelgroeiende bedrijven op te lossen door machine learning te gebruiken om de banen van werknemers te koppelen aan betrouwbare, wereldwijde marktgegevens. De software van CultivatePeople werd in juli 2020 publiekelijk gelanceerd, maar ondanks al het succes heeft Han nog steeds te maken met mensen die aan haar twijfelen. “Ongeveer een jaar geleden was ik op een happy hour en een man vroeg me wat ik voor de kost doe.

Ik vertelde hem dat ik de CEO en oprichter ben van een tech-startup die ervoor zorgt dat werknemers eerlijk worden betaald,” Han gedeeld in een e-mailinterview. “Later die avond cirkelt hij terug en zegt tegen me: ‘Weet je, eerder, toen je me vertelde dat je een CEO was, dacht ik dat je een CEO van een handtassenbedrijf of zoiets bedoelde’.” Situaties als deze, die zich meer dan eens hebben voorgedaan, hebben Han gemotiveerd om te bewijzen dat mensen ongelijk hebben over haar capaciteiten om een ​​bedrijf te leiden. Als het gaat om het opschalen van een startende oprichter naar een CEO, hecht ze het meeste waarde aan mentorschap en educatieve mogelijkheden.

Waar ze begon

Han is een Amerikaans staatsburger van de eerste generatie, geboren uit Koreaanse ouders die in 1973 vanuit Zuid-Korea naar de VS emigreerden. Hoewel ze is geboren en getogen in Rockville, Maryland, sprak ze geen Engels tot ze naar de kleuterschool ging. Haar ouders werkten hard en spaarden elke cent om een ​​coffeeshop te openen in het centrum van Washington, DC, waar Han tijdens de zomervakanties op de middelbare school zou werken. Hoewel de coffeeshopervaring gunstig was, zag Han zichzelf niet om lattes en cappuccino’s te maken voor de kost. Ze had altijd al het idee om een ​​eigen bedrijf te runnen. Ze waagde de overstap naar technologie nadat ze in 2012 als beloningsmanager had gewerkt voor Ellucian, een leverancier van onderwijstechnologie-oplossingen, waar ze zich uiteindelijk opwerkte tot Senior Director of People Operations. In deze rol leerde Han de gemeenschappelijke afdelingen en functies van een technologiebedrijf. “Toen ik groeide en een niet-technologisch bedrijf opschaalde, had ik het gevoel dat er minder ingewikkeldheden waren om te overwegen en te plannen.”

“Ik wist dat ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf wilde beginnen om startups te helpen, maar ik wist dat ik de daadwerkelijke ervaring moest hebben om bij een startup te werken om geloofwaardig te zijn,” vertelde ze reddingsdraad. Han heeft vrijwel haar hele leven in het DC-gebied gewoond, behalve van 2015-2017 toen ze naar San Francisco verhuisde om echte startup-ervaring op te doen. Gedurende die tijd werkte ze bij Lookout en Zendesk voordat ze naar huis terugkeerde om haar eigen onderneming te starten. Toen ze de behoefte van haar klantenbestand zag om inclusieve beloningssoftware te maken, deed Han precies dat. “Veel van mijn klanten, meestal hoofden van mensen of HR, bleven me vragen of ik aanbevelingen had voor compensatietools of software die compensatie voor hen minder pijnlijk maakten”, vertelde ze. “Er waren er geen op de markt, dus besloot ik er zelf een te bouwen – een tool die betrouwbare wereldwijde marktcompensatiegegevens heeft, maar ook helpt bij het automatiseren van de routinematige beloningsprocessen van bedrijven.”

Hoe ze leidt en plant om te groeien

Han blijft zich overgeven aan trainingsmogelijkheden voor startups, en ze heeft de waarde geleerd van het delegeren van taken aan haar zeskoppige team om taken gelijkmatig te verdelen en burn-out te voorkomen. “Naarmate ik meer leiders aanneem, gaat het in mijn werk meer om het wegnemen van obstakels en het geven van de middelen aan mijn medewerkers”, legt Han uit.

Voorafgaand aan de pandemie had Han haar medewerkers al op afstand laten werken, waarvan de meesten in het DC-gebied woonden. Het hebben van een gevestigde virtuele cultuur hielp haar bedrijf zich veel sneller aan te passen aan de gezondheidscrisis dan anderen. “In de afgelopen jaren heb ik vanuit DC, Hawaii, Californië en zelfs Slovenië gewerkt”, zei ze. “We zijn een gepassioneerd team en omdat we nu snel groeien, vieren we elke nieuwe klant virtueel met veel grappige GIF’s en emoji’s.” Han zei dat het groeien van een op technologie gericht adviesbureau zijn voordelen en uitdagingen heeft. Ze zei dat ze het meest worstelde bij het zoeken naar technische medewerkers (in tegenstelling tot niet-technische professionals) om haar team te komen versterken. Ondanks dit is de groeisnelheid van haar bedrijf snel, dus ze is constant op zoek naar nieuwe teamleden. Tech-startups moeten ervoor zorgen dat hun producten veilig en veilig zijn voor consumenten om online te gebruiken, zei ze, wat een nieuwe dikke laag prioriteiten toevoegt om op te focussen.

Lola Han spreekt op de eerste showcase van Vinetta Project in 2019

“Toen ik groeide en een niet-technologisch bedrijf opschaalde, had ik het gevoel dat er minder ingewikkeldheden waren om te overwegen en te plannen”, zegt Han. “Ik heb het gevoel dat het is [a] hogere snelheid en met meer complexiteit.” Een van de belangrijkste redenen waarom Han besloot terug te keren naar de oostkust voordat ze haar bedrijf startte, is omdat ze dichter bij huis wilde bouwen. door die ervaringen heen duwt met mensen die haar snel afschrijven, zal ze steunen op de kracht van haar geboorteplaatswortels om haar er doorheen te trekken.