Skip to content

Maak uw foto’s beter met GIMP-curven

14 de augustus de 2021
gimp 56a324823df78cf7727c007b

Als u graag foto’s maakt met uw digitale camera, maar soms niet de gewenste resultaten behaalt, kan het gebruik van de Curves-functie in GIMP u helpen om mooiere afbeeldingen te maken. De Curves-functie in GIMP kan er behoorlijk intimiderend uitzien, maar is zeer intuïtief in gebruik. Je kunt zelfs nog steeds goede resultaten behalen door gewoon met Curves te spelen zonder een tutorial over wat je aan het doen bent.

Open het dialoogvenster Curven in GIMP

 1. Open een foto waarvan u denkt dat deze een slecht contrast heeft.

 2. Selecteer in Gimp Kleuren > Curven.

  Een screenshot van GIMP met de optie Curves onder het menu Kleuren gemarkeerd

 3. Je zult zien dat er een aantal opties beschikbaar zijn, maar negeer voor deze oefening de Voorinstellingen, zorg ervoor dat de Kanaal vervolgkeuzelijst is ingesteld op Waarde en de Curvetype is Vloeiend. Controleer ook of de Voorbeeld vakje is aangevinkt, anders ziet u het effect van uw aanpassingen niet. Je zou ook moeten zien dat er een histogram wordt weergegeven achter de Curven lijn, maar het is niet belangrijk om dit te begrijpen, omdat we gewoon een eenvoudige ‘S’-curve gaan toepassen. Voordat u aanpassingen aan uw foto’s maakt, kan het raadzaam zijn om een ​​kopie van het origineel te maken of zelfs de achtergrondlaag te dupliceren en deze te bewerken voordat u een JPEG van de aangepaste foto opslaat.

  Een screenshot van GIMP's Curve-venster met de Preview-knop gemarkeerd

 4. Als u tevreden bent met de aanpassingen, selecteert u OK.

Curven aanpassen in GIMP

Een ‘S’-curve is een heel eenvoudige manier om een ​​aanpassing te maken met de Curven kenmerk van GIMP en dit is waarschijnlijk de meest gemaakte Curven aanpassing in elke afbeeldingseditor. Het is een zeer snelle manier om het contrast van een foto te vergroten en heeft ook de neiging om kleuren meer verzadigd te laten lijken. Als u selecteert: Gesplitste weergave, kunt u uw resultaten in het linkerdeelvenster zien terwijl u het origineel in het rechterdeelvenster bekijkt.

 1. In de Curven venster, selecteer en houd de diagonale lijn ergens aan de rechterkant en sleep deze naar boven. Hierdoor worden de lichtere pixels in uw foto lichter.

  Een screenshot van GIMP met het Curves-venster gemarkeerd

 2. Selecteer nu de lijn naar links, houd deze vast en sleep deze naar beneden. Je zou moeten zien dat de donkere pixels in je foto donkerder zijn geworden.

  Een screenshot van GIMP met het Curves-venster gemarkeerd

 3. Je moet ervoor zorgen dat het effect er niet te onnatuurlijk uitziet, hoewel dit van smaak afhangt. Als u tevreden bent met het effect, selecteert u gewoon OK om het effect toe te passen.

Wat is het histogram?

Idealiter beslaat het histogram alleen een gebied in het midden van het venster. Dat betekent dat er geen pixels met zeer donkere of zeer lichte waarden in het beeld zitten. Het betekent ook dat de curve alleen effect heeft als deze zich binnen het gebied bevindt dat door het histogram wordt bestreken.