Skip to content

Mac-apps toewijzen om te openen in een specifieke bureaubladruimte

22 de juni de 2021
GettyImages 472473240 066134f5787e4651bf10bcc97de87f7a

Het Mac-besturingssysteem bevat standaard één bureaubladruimte, maar gebruikers kunnen meerdere bureaubladruimten instellen die worden aangeduid als Desktop 1, Desktop 2, enzovoort. Alle bureaubladruimten zijn toegankelijk via het Mission Control-pictogram op het Dock. U kunt ervoor kiezen om aan te geven op welke van de desktops (of alle) elke toepassing wordt geopend. Deze functie is handig voor mensen die meerdere ruimtes gebruiken voor specifiek gebruik. Op een desktop die voornamelijk wordt gebruikt om met correspondentie te werken, kan bijvoorbeeld Mail, Contacten en Herinneringen zijn geopend. Misschien zou een ruimte voor het werken met foto’s de thuisbasis zijn voor Photoshop, Aperture of de Foto’s-app van Apple. De manier waarop u uw bureaubladruimten indeelt en gebruikt, is aan u, maar terwijl u met de bureaubladen in Mission Control werkt, komt u waarschijnlijk apps tegen die u in al uw actieve ruimten wilt hebben geopend. U kunt instellen dat apps in alle ruimtes worden geopend, zodat wanneer u tussen desktops schakelt, dezelfde apps op allemaal beschikbaar zijn, naast de apps die u aan specifieke desktops hebt toegewezen. Informatie in dit artikel is van toepassing op de volgende besturingssystemen: macOS Catalina (10.15), macOS Mojave (10.14), macOS High Sierra (10.13), macOS Sierra (10.12), OS X El Capitan (10.11), OS X Yosemite (10.10) , OS X Mavericks (10.9), OS X Mountain Lion (10.8) en OS X Lion (10.7).

Meerdere bureaubladruimten instellen

Om eerst een app aan een ruimte toe te kunnen wijzen, moet u meerdere bureaubladruimten instellen. Dit doe je met Mission Control. Meerdere bureaubladruimten aan uw Mac toevoegen:

 1. Klik op de Missie Controle pictogram in het Dock om de spatiebalk boven aan het Mac-scherm te openen.

 2. Klik op de plusteken helemaal rechts van de balk Spaties om extra bureaubladruimten toe te voegen.

  Spatiebalk bovenaan Mac-scherm

Om tussen meerdere bureaubladen te schakelen, klikt u op de Missie Controle pictogram in het Dock en selecteer het gewenste bureaublad in de Spaces-balk die bovenaan het scherm verschijnt. Nadat u meerdere bureaubladruimten hebt ingesteld, kunt u een toepassing toewijzen om op een of al uw bureaubladen te verschijnen wanneer deze wordt geopend. Het pictogram moet in het Dock verschijnen voordat u het kunt toewijzen, maar het hoeft niet in het Dock te blijven nadat het is toegewezen. U kunt een toegewezen toepassing uit het Dock verwijderen en deze wordt nog steeds geopend in de bureaubladruimte of -ruimten waaraan u deze toewijst, ongeacht hoe u de toepassing start.

Start een applicatie in alle bureaubladruimten

Als u wilt dat een toepassing op al uw bureaubladruimten verschijnt wanneer u deze opent:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het Dock-pictogram van de toepassing die u beschikbaar wilt hebben op elke bureaubladruimte die u gebruikt.

 2. Selecteer in het pop-upmenu Opties.

  Pictogram op Mac Dock met menu

 3. Kiezen Alle desktops in het submenu.

  Het submenu Opties in het Mac Dock

De volgende keer dat u de toepassing start, wordt deze in al uw bureaubladruimten geopend. Als u later van gedachten verandert en de gekozen toepassing uit alle bureaubladruimten wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op het Dock-pictogram voor de app en selecteert u Opties > Geen om het te verwijderen. De volgende keer dat u de toepassing start, wordt deze alleen geopend in de momenteel actieve bureaubladruimte.

Een app toewijzen aan een specifieke bureaubladruimte

Als u een toepassing wilt toewijzen aan een specifieke bureaubladruimte in plaats van aan alle:

 1. Ga naar de bureaubladruimte waar u de toepassing wilt laten verschijnen. Als dit niet het huidige bureaublad is dat u gebruikt, opent u Missie Controle en klik op de gewenste bureaubladruimte in de Spaces-balk boven aan het scherm.

 2. Klik met de rechtermuisknop op de Dock-pictogram van de toepassing die u aan de huidige bureaubladruimte wilt toewijzen.

 3. Selecteer in het pop-upmenu Opties.

  Het Doc-menu voor een Mac-app

 4. Klik Dit bureaublad in het submenu.

  Dit bureaublad selecteren in het Doc-menu op Mac

Door apps toe te wijzen aan specifieke ruimtes of aan alle ruimtes, kun je een opgeruimd bureaublad houden en een betere workflow creëren.