Skip to content

Mac-lettertypen beheren met Lettertypeboek

11 de juni de 2021
how to manage mac fonts with font book 2260816 updated 6742af0661e24f939fff425da1f94c76

Lettertypen komen misschien op de tweede plaats na bladwijzers als het gaat om dingen die zich op een computer ophopen tot het punt dat ze uit de hand lopen. Een deel van het probleem met lettertypen is dat er zoveel gratis lettertypen beschikbaar zijn op het web, dat het moeilijk is om de drang te weerstaan ​​om ze te verzamelen. Zelfs als je honderden lettertypen op je computer hebt staan, heb je misschien niet de juiste voor een bepaald project. Hier zijn enkele manieren waarop u Font Book, de fontmanager van de Mac, kunt gebruiken om uw verzameling lettertypen te ordenen. Deze instructies zijn van toepassing op apparaten met OS X 10.5 of hoger.

Hoe bibliotheken met lettertypen te maken

Font Book wordt geleverd met vier standaard lettertypebibliotheken: Alle lettertypen, Engels (of uw voorkeurstaal), Gebruiker en Computer. De eerste twee bibliotheken spreken voor zich en zijn standaard zichtbaar in de Font Book-app. De gebruikersbibliotheek bevat alle lettertypen die zijn geïnstalleerd in de je gebruikersnaam/Bibliotheek/Lettertypen map en alleen voor u toegankelijk. De computerbibliotheek bevat alle lettertypen die zijn geïnstalleerd in de Bibliotheek/Lettertypen map en is toegankelijk voor iedereen die uw computer gebruikt. Deze laatste twee lettertypebibliotheken zijn mogelijk niet aanwezig in Lettertypeboek totdat u extra bibliotheken in Lettertypeboek hebt gemaakt. U kunt extra bibliotheken maken om een ​​groot aantal lettertypen of meerdere verzamelingen te ordenen en vervolgens kleinere groepen opsplitsen als verzamelingen.

 1. Open Lettertypeboek van jouw Toepassingen map.

  map Programma's van macOS met Lettertypeboek gemarkeerd

 2. Klik op de het dossier menu en selecteer Nieuwe bibliotheek. De sneltoets om een ​​nieuwe bibliotheek te maken is Keuze+Opdracht+nee.

  Lettertypeboek met nieuwe bibliotheek onder het menu Bestand gemarkeerd

 3. Voer een naam in voor uw nieuwe bibliotheek en druk op Terugkeer.

  Lettertypeboek met een nieuwe bibliotheek gemarkeerd

 4. Klik in de nieuwe collectie met de rechtermuisknop en selecteer Lettertypen toevoegen.

  Optiemenu in Lettertypeboek met de optie Lettertypen toevoegen gemarkeerd

 5. Navigeren naar Macintosh HD > Bibliotheek > Lettertypen en selecteer de items die u aan uw nieuwe bibliotheek wilt toevoegen. Houd ingedrukt om meerdere aangrenzende lettertypen te selecteren Verschuiving en klik op het begin en einde van het bereik. Houd ingedrukt om items te markeren die niet naast elkaar staan Opdracht en klik op elk lettertype dat u afzonderlijk wilt toevoegen.

  Mac-harde schijf met de map Lettertypen gemarkeerd

 6. Klik Open om de geselecteerde lettertypen aan uw bibliotheek toe te voegen.

  Lettertypeselectie in Lettertypeboek met de knop Openen gemarkeerd

Lettertypen ordenen als verzamelingen

Je hebt waarschijnlijk favoriete lettertypen die je vaak gebruikt. Je hebt misschien ook lettertypen die je alleen voor speciale gelegenheden gebruikt, zoals Halloween, of speciale lettertypen, zoals handschrift of dingbats, die je niet vaak gebruikt. U kunt uw lettertypen in verzamelingen ordenen, zodat u gemakkelijker een specifiek lettertype kunt vinden, zonder dat u elke keer dat u het wilt gebruiken door honderden items hoeft te bladeren. De lettertypeverzamelingen die u in Lettertypeboek maakt, zijn beschikbaar in het lettertypemenu of het lettertypevenster van veel programma’s, zoals Microsoft Word, Apple Mail en Teksteditor. U zult merken dat Font Book al enkele verzamelingen heeft ingesteld in de zijbalk Verzameling, maar het is gemakkelijk om er meer toe te voegen.

 1. Klik op de het dossier menu en selecteer Nieuwe collectie of klik op de plus (+) pictogram in de linkerbenedenhoek van het venster Lettertypeboek. De sneltoets voor een nieuwe verzameling is Opdracht+nee.

  Lettertypeboek met de nieuwe collectie en plusteken gemarkeerd

 2. Typ een naam voor de collectie en druk op Terugkeer.

  Lettertypeboek met een nieuwe collectie gemarkeerd

 3. Klik op de Alle lettertypen vermelding bovenaan de Verzameling zijbalk.

  Lettertypeboek met de bibliotheek Alle lettertypen gemarkeerd

 4. Klik en sleep de gewenste lettertypen uit de Lettertype column naar de nieuwe collectie.

 5. Herhaal het proces om extra collecties te maken en te vullen.

Een slimme verzameling maken Smart

Net als de Smart Playlist-functie in iTunes, heeft Font Book een functie die automatisch een verzameling vult op basis van criteria die u instelt. Hier leest u hoe u een slimme verzameling maakt.

 1. Open de het dossier menu en klik op Nieuwe slimme collectie.

  Lettertypenboek met de optie Nieuwe slimme verzameling gemarkeerd

 2. Typ een naam voor de collectie in het tekstvak.

  Een nieuwe slimme verzameling in Lettertypeboek met het tekstvak gemarkeerd

 3. Stel voorwaarden in voor Font Book om lettertypen aan deze collectie toe te voegen. Uw opties zijn:

  • Achternaam: de naam van het lettertype (bijv. Helvetica, Palatino).
  • Stijl naam: de versie van de familie (bijv. Condensed).
  • PostScript-naam: een variatie op de volledige naam van een lettertype die u kunt vinden door een lettertype te selecteren en op te drukken Opdracht+ik. Een voorbeeld van een PostScript-naam is “NuevaStd-Cond”, wat een afkorting is van “Nueva Std Condensed”.
  • Soort: het bestandstype van het lettertype. Voorbeelden zijn TrueType, OpenType en PostScript. Een enkel lettertype kan onder meerdere soorten vallen.
  • Talen: de talen die een lettertype ondersteunt.
  • Ontwerpstijl: vergelijkbaar met stijlnaam maar met meer specifieke opties (bijv. schreefloos).

  Slimme verzameling in Lettertypeboek met de criteria gemarkeerd

 4. Om meer voorwaarden toe te voegen, klikt u op de plusteken. Voorwaarden kunnen additief zijn (bijv. “bevat”) of subtractief (bijv. “bevat niet”). Als u meer toevoegt, krijgt u minder lettertypen in uw slimme verzameling.,

  Slimme verzameling in Lettertypeboek met het plusteken gemarkeerd

 5. Klik OK om de slimme collectie te maken.

  Slimme verzameling in Lettertypeboek met de OK-knop gemarkeerd

 6. Om de voorwaarden voor een slimme verzameling te bewerken, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u Slimme verzameling bewerken. U kunt dit menu ook gebruiken om uw collectie te hernoemen, uit te schakelen, te verwijderen of een nieuwe aan te maken.

  Lettertypeboek op een Mac met de optie Slimme verzameling bewerken gemarkeerd

Lettertypen in- en uitschakelen

Als u een groot aantal lettertypen hebt geïnstalleerd, kan de lijst met lettertypen in sommige toepassingen behoorlijk lang en onpraktisch worden. Als u een verwoed verzamelaar van lettertypen bent, is het idee om lettertypen te verwijderen misschien niet aantrekkelijk, maar er is een compromis. U kunt Lettertypeboek gebruiken om lettertypen uit te schakelen, zodat ze niet in lettertypelijsten worden weergegeven, maar ze toch geïnstalleerd te houden, zodat u ze kunt inschakelen en gebruiken wanneer u maar wilt. De kans is groot dat je maar een relatief klein aantal lettertypen gebruikt, maar het is handig om ze bij de hand te hebben, voor het geval dat. Om een ​​lettertype uit te schakelen (uit te schakelen), start u Lettertypeboek, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en selecteert u Uitschakelen uit de menukaart. Om het geheel te verwijderen, kies Verwijderen. U kunt meerdere lettertypen tegelijk uitschakelen door de lettertypen te selecteren en vervolgens te selecteren Lettertypen uitschakelen van de Bewerk menu.

Lettertypeboek met de opties Uitschakelen en Verwijderen gemarkeerd

U kunt ook een hele verzameling lettertypen uitschakelen, wat nog een reden is om uw lettertypen in verzamelingen te organiseren. U kunt bijvoorbeeld lettertypeverzamelingen voor Halloween en Kerstmis maken, deze tijdens de feestdagen inschakelen en ze vervolgens de rest van het jaar uitschakelen. Of u kunt een verzameling script-/handschriftlettertypen maken die u inschakelt wanneer u deze voor een speciaal project nodig hebt, en vervolgens weer uitschakelt. Naast het gebruik van Lettertypeboek om uw lettertypen te beheren, kunt u het ook gebruiken om een ​​voorbeeld van lettertypen te bekijken en lettertypevoorbeelden af ​​te drukken.