Skip to content

Mac OS opnieuw installeren

17 de juli de 2021
reinstall macos MacBook pro image dac7528c0fed40098ad1197d0ffd00c1

Het opnieuw installeren van macOS lost zowat elk probleem op dat je hebt met het besturingssysteem, maar het kan overdreven zijn. Het is een goede optie als uw computer niet meer opstart of als er problemen op systeemniveau zijn die u niet kunt oplossen. Het is ook handig als een installatie zo fout is gegaan dat je beter terug kunt gaan naar het begin. Als je voorzichtig bent en geluk hebt, kun je zelfs macOS opnieuw installeren zonder je harde schijf te wissen. De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) tot en met macOS Sierra (10.12).

De juiste manier kiezen om macOS opnieuw te installeren

Uw eerste herinstallatiekeuze zou altijd moeten zijn om macOS opnieuw te installeren zonder uw opstartschijf te wissen. Deze aanpak behoudt uw gebruikersbestanden door macOS-systeembestanden te vervangen door bekende goede versies. Als uw probleem hiermee niet is opgelost, kunt u de opstartschijf wissen en een nieuwe herinstallatie uitvoeren. Gebruik alleen een opstartbaar USB-installatieprogramma om macOS opnieuw te installeren als u helemaal niet kunt opstarten in de herstelmodus.

Hoe macOS opnieuw te installeren met behulp van de herstelmodus

De standaardmethode voor het opnieuw installeren van macOS is via de herstelmodus, die opstart vanaf een afzonderlijke herstelpartitie op uw opstartschijf die macOS tijdens de installatie maakt. U kunt de partitie niet wijzigen. Om de opstartpartitie te ontgrendelen, start macOS op vanaf de herstelpartitie. U bent vrij om wijzigingen en aanpassingen aan uw primaire opstartpartitie in de herstelpartitie aan te brengen, inclusief het volledig wissen of opnieuw installeren van macOS. Om op te starten in de herstelmodus, start u uw Mac opnieuw op. Houd ingedrukt Opdracht+R zodra uw Mac wordt uitgeschakeld en terwijl de computer opstart. Laat de toetsen los wanneer u het Apple-logo, een voortgangswiel of een wachtwoordprompt ziet. Als uw Mac een firmwarewachtwoord vereist, moet u dit invoeren voordat u met succes kunt opstarten in de herstelmodus. Deze vereiste is meestal het geval wanneer een organisatie met een beheerbeleid voor mobiele apparaten de Mac beheert. Als u het firmwarewachtwoord niet weet en het ook niet kunt krijgen, kan Apple uw Mac mogelijk voor u ontgrendelen als u kunt bewijzen dat u de eigenaar bent.

Hoe macOS opnieuw te installeren zonder alles te wissen

Als je macOS-installatie problemen veroorzaakt, hoef je de schijf niet helemaal te wissen en helemaal opnieuw te beginnen. De macOS kan alleen de systeembestanden opnieuw installeren en eventuele beschadigde of beschadigde systeembestanden vervangen. Dit is de standaardmethode voor het opnieuw installeren van macOS. Het is ook de eerste methode die je zou moeten proberen, omdat het de minst destructieve is. Het lost je problemen misschien niet op, maar het is ook geen nucleaire optie.

Start op in de herstelmodus en selecteer MacOS opnieuw installeren van de macOS Utilities-toepassing. Selecteer vervolgens Doorgaan met om het installatieproces te starten. Volg de instructies op het scherm om macOS opnieuw te installeren.

MacOS wissen en opnieuw installeren

Veeg uw harde schijf schoon en begin volledig schoon met wissen en opnieuw installeren. Formatteer met Schijfhulpprogramma en installeer macOS opnieuw. Dit proces verwijdert permanent alle bestanden op uw opstartschijf, dus zorg ervoor dat u een back-up hebt voordat u doorgaat.

 1. Start op in de herstelmodus en klik op Schijfhulpprogramma van macOS-hulpprogramma’s.

 2. Selecteer uw opstartschijf in het linkerdeelvenster.

 3. Klik wissen om opties te onthullen voor het wissen van uw opstartschijf.

 4. Als u Mojave of hoger installeert, kiest u: Apple-bestandssysteem (APFS) als uw formaat. Als u High Sierra of eerder installeert, kiest u: macOS Uitgebreid (journaled) als uw formaat.

 5. Geef de schijf dezelfde naam als vóór het wissen. De standaardnaam is ‘Macintosh HD’.

 6. Klik wissen om de schijf te wissen.

 7. Dichtbij Schijfhulpprogramma om terug te keren naar de macOS Utilities-app.

 8. Klik MacOS installeren uit het menu en volg de instructies op het scherm om door te gaan met een standaardinstallatie.

Andere opties voor herstelmodus

Standaard schakelt de herstelmodus de herinstallatie van uw macOS-installatie in met de versie van macOS die op uw Mac is geïnstalleerd. Maar je hebt ook toegang tot verschillende installatietools die verschillende versies van macOS installeren. U krijgt toegang tot deze modi door de modificatietoetsen ingedrukt te houden terwijl u opstart in de herstelmodus:

 • Opdracht+R: start op in de herstelmodus en installeer de nieuwste versie van macOS opnieuw op uw Mac.
 • Keuze+Opdracht+R: start op in de online herstelmodus, die de nieuwste compatibele versie van macOS downloadt en op uw Mac installeert. Als uw herstelpartitie beschadigd is of de macOS-versie die momenteel op uw Mac staat niet opnieuw kunt installeren, kan dit netwerkherstel de installatie herstellen met een nieuwe bestandsdownload.
 • Verschuiving+Keuze+Opdracht+R: start op in de herstelmodus om de macOS-versie te installeren die bij uw Mac is geleverd of de dichtstbijzijnde beschikbare versie.

Installeer macOS opnieuw met een opstartbaar installatieprogramma

Als je Mac zo niet meer functioneel is geworden dat je niet meer kunt opstarten in de herstelmodus, wees dan niet bang. U kunt macOS opnieuw installeren vanaf een opstartbaar USB-installatieprogramma. Het is een complex proces dat ten minste één werkende Mac vereist. Het is verstandig om vooraf een up-to-date opstartbaar installatieprogramma te maken als noodreparatietool. U hebt een volledige versie van het macOS-installatieprogramma nodig en een USB-station dat is geformatteerd voor macOS Extended met ten minste 12 GB aan ruimte. Gebruik Schijfhulpprogramma om uw USB te formatteren voordat u doorgaat, indien nodig.

 1. Download het macOS-installatieprogramma uit de Mac App Store: macOS Catalina, macOS Mojave of macOS High Sierra. Als uw hardware niet compatibel is met Catalina, Mojave of High Sierra, kunt u een eerdere macOS-versie proberen.

 2. Nadat het installatieprogramma automatisch is gestart, sluit u het installatieprogramma vanuit het menu of drukt u op Opdracht+Vraag.

  Het macOS Mojave-installatieprogramma afsluiten

 3. Open Terminal en voer de volgende opdracht uit. Zorg ervoor dat u “USB” vervangt door de naam van uw geformatteerde USB-drive: sudo /Applications/Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/USB

  type=”code”> Als u Mojave niet installeert, wijzigt u het pad naar de juiste naam.

 4. Voer uw systeemwachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd en druk op Terugkeer om het proces te verifiëren.

 5. Type Y en druk op Terugkeer om het maken van het installatieprogramma te bevestigen. Hierdoor wordt de USB-drive gewist en wordt de opstartbare installatiekopie naar de USB-drive geschreven.

  De opdracht installmedia die wordt uitgevoerd op macOS Terminal

 6. Wanneer het proces is voltooid, start u uw Mac opnieuw op terwijl u de Keuze toets om het opstartselectiemenu te openen.

 7. Selecteer uw USB-station in het opstartselectiemenu.

 8. Volg de instructies op het scherm om macOS te formatteren en opnieuw te installeren op uw primaire harde schijf.