Skip to content

Mac-printerdeling met Windows 7

18 de juli de 2021
printershareprefpane500x409 5806f1c43df78cbc28b052c1

Het delen van printers is een van de meest voorkomende toepassingen van een lokaal thuisnetwerk of een lokaal netwerk voor kleine bedrijven. Het delen van printers kan de kosten laag houden door het aantal printers dat u moet kopen te verminderen. In deze stapsgewijze zelfstudie laten we u zien hoe u een printer die is aangesloten op een Mac met OS X 10.6 (Snow Leopard) deelt met een computer met Windows 7. Het delen van Mac-printers bestaat uit drie delen: ervoor zorgen dat uw computers bevinden zich in een gemeenschappelijke werkgroep, waardoor het delen van printers op uw Mac mogelijk is en een verbinding met een netwerkprinter op uw Win 7-pc wordt toegevoegd. Vanaf januari 2020 biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows 7. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Wat je nodig hebt

Om te beginnen, heb je nodig:

 • Een werkend netwerk, Wi-Fi of bekabeld Ethernet.
 • Een printer die rechtstreeks is aangesloten op een Mac met OS X 10.6.x (Snow Leopard).
 • Een algemene werkgroepnaam voor de pc’s en Macs in uw netwerk.
 • Ongeveer een half uur van je tijd.

Configureer de werkgroepnaam

Windows 7 gebruikt de standaard werkgroepnaam WORKGROUP. Als je geen wijzigingen hebt aangebracht in de werkgroepnaam op de Windows-computers die op je netwerk zijn aangesloten, dan ben je klaar om te gaan, omdat de Mac ook een standaard werkgroepnaam WORKGROUP maakt om verbinding te maken met Windows-machines. Als u de naam van uw Windows-werkgroep hebt gewijzigd, moet u de naam van de werkgroep op uw Mac aanpassen zodat deze overeenkomt.

Hoe de werkgroepnaam op een Mac te wijzigen

De werkgroepnaam van uw Mac wijzigen zodat deze overeenkomt met uw Windows-werkgroepnaam:

 1. Lancering Systeem voorkeuren vanuit het Dock of appel menu.

  Start Systeemvoorkeuren vanuit het Dock- of Apple-menu.

 2. Selecteer Netwerk.

  Selecteer netwerk.

 3. Van de Plaats vervolgkeuzemenu, selecteer Locaties bewerken.

  Selecteer in het vervolgkeuzemenu Locatie de optie Locaties bewerken.

 4. Selecteer uw actieve locatie in de lijst in het Locatieblad. De actieve locatie wordt meestal genoemd automatisch en is mogelijk de enige vermelding in het blad.

  Selecteer uw actieve locatie in de lijst in het Locatieblad. De actieve locatie wordt meestal Automatisch genoemd en is mogelijk de enige vermelding in het blad.

 5. Selecteer de tandwiel knop en selecteer vervolgens Dubbele locatie uit het pop-upmenu.

  Selecteer de tandwielknop en selecteer vervolgens Locatie dupliceren in het pop-upmenu.

 6. Typ een nieuwe naam voor de dubbele locatie of gebruik de standaardnaam, namelijk: Automatisch kopiëren. Selecteer Gedaan.

  Typ een nieuwe naam voor de dubbele locatie of gebruik de standaardnaam, namelijk Automatisch kopiëren. Selecteer Gereed.

 7. Selecteer Geavanceerd.

  Selecteer Geavanceerd.

 8. Selecteer WINT.

  Selecteer WINS.

 9. In de Werkgroep tekstveld, voer uw werkgroepnaam in en selecteer vervolgens OK.

  Voer in het tekstveld Werkgroep uw werkgroepnaam in en selecteer vervolgens OK.

 10. Selecteer Van toepassing zijn.

  Selecteer Toepassen.

 11. Nadat je hebt geselecteerd: Van toepassing zijn, wordt uw netwerkverbinding verbroken. Na enkele ogenblikken wordt uw netwerkverbinding opnieuw tot stand gebracht met de nieuwe werkgroepnaam die u hebt gemaakt.

Printerdeling inschakelen op uw Mac

Om Mac-printerdeling te laten werken, moet u de functie voor printerdeling op uw Mac inschakelen. We gaan ervan uit dat je al een printer hebt aangesloten op je Mac die je op je netwerk wilt delen.

 1. Lancering Systeem voorkeuren vanuit het Dock of appel menu.

  Start Systeemvoorkeuren vanuit het Dock- of Apple-menu.

 2. Selecteer Internet & Netwerken > Delen.

 3. Het deelvenster Voorkeuren voor delen bevat een lijst met beschikbare services die op uw Mac kunnen worden uitgevoerd. Zet een vinkje naast de Printer delen item in de lijst met diensten.

  Plaats een vinkje naast het item Printer delen in de lijst met services.

 4. Zodra het delen van printers is ingeschakeld, verschijnt er een lijst met printers die beschikbaar zijn om te delen. Plaats een vinkje naast de naam van de printer die u wilt delen en sluit vervolgens Systeemvoorkeuren.

  Selecteer een printer om te delen

 5. Uw Mac staat nu toe dat andere computers in het netwerk de aangewezen printer delen.

Een gedeelde printer toevoegen aan Windows 7

De laatste stap bij het delen van Mac-printers is om de gedeelde printer toe te voegen aan uw Win 7-pc.

 1. Selecteer Begin > Apparaten > Printers.

 2. Selecteer in het venster Printers Een printer toevoegen van de werkbalk.

 3. In de Printer toevoegen venster, selecteer Een netwerk-, draadloze of Bluetooth-printer toevoegen.

 4. De Een printer toevoegen wizard controleert het netwerk op beschikbare printers. Zodra de wizard het zoeken heeft voltooid, ziet u een lijst met alle beschikbare printers in uw netwerk. Selecteer de gedeelde Mac-printer in de lijst met beschikbare printers en selecteer vervolgens De volgende.

  Selecteer Volgende nadat je een printer hebt geselecteerd

 5. Er wordt een waarschuwingsbericht weergegeven waarin staat dat de printer niet het juiste printerstuurprogramma heeft geïnstalleerd. Dat is prima, want op uw Mac zijn geen Windows-printerstuurprogramma’s geïnstalleerd. Selecteer OK om te beginnen met het installeren van een stuurprogramma in Windows 7 om met de gedeelde Mac-printer te praten.

 6. De Een printer toevoegen wizard geeft een lijst met twee kolommen weer. Onder de Fabrikant kolom, selecteert u het merk van de printer die op uw Mac is aangesloten.

 7. Onder de Printers kolom, selecteer de modelnaam van de printer die op uw Mac is aangesloten en selecteer vervolgens OK.

 8. De Een printer toevoegen wizard voltooit het installatieproces en presenteert u een venster waarin u de naam van de printer kunt wijzigen zoals deze op de pc met Windows 7 wordt weergegeven. Breng een wijziging aan in de naam die u wilt en selecteer vervolgens De volgende.

 9. De Een printer toevoegen wizard zal een venster tonen waarin u wordt gevraagd of u de nieuwe printers als standaard wilt instellen voor uw Windows 7-pc. In hetzelfde venster kunt u ook een testpagina afdrukken. Dit is een goed idee, omdat u zo kunt controleren of het delen van printers werkt. Selecteer Een testpagina afdrukken.

 10. Selecteer Af hebben om het proces voor het delen van printers te voltooien.

Uw gedeelde printer gebruiken

Het gebruik van de gedeelde printer van uw Mac vanaf uw Windows 7-pc is niet anders dan wanneer de printer rechtstreeks op uw Win 7-pc zou zijn aangesloten. Al uw Win 7-toepassingen zullen de gedeelde printer zien alsof deze fysiek op uw pc is aangesloten.

Mac-printerdeling: uw gedeelde printer gebruiken

Een paar punten om in gedachten te houden

 • Uw Mac moet zijn ingeschakeld om de gedeelde printer toegankelijk te maken op het netwerk.
 • Sommige printereigenschappen zijn mogelijk niet toegankelijk via het netwerk. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u de status van verbruiksartikelen op de gedeelde printer niet kunt bepalen, zoals hoeveel inkt er nog over is of dat de papierlade leeg is. Dit varieert van printer tot printer, maar ook van printerstuurprogramma tot printerstuurprogramma.
 • Afdrukken vanaf het netwerk kan ervoor zorgen dat uw Mac niet in de sluimerstand gaat.
 • Een slapende Mac kan mogelijk niet reageren op printerverzoeken van netwerk-pc’s.