Skip to content

Macroblokkering en pixelvorming: video-artefacten

31 de juli de 2021
macroblocking 57d0436a5f9b5829f40eeb65

Wanneer we een programma of film bekijken op een tv- of videoprojectiescherm, willen we vloeiende, schone beelden zien zonder onderbrekingen en zonder artefacten. Helaas zijn er momenten waarop dat niet gebeurt. Twee ongewenste, maar veelvoorkomende artefacten die u tijdens het kijken op uw tv of projectiescherm kunt zien, zijn macroblokkering en pixelvorming.

Wat is macroblokkeren?

Macroblocking is een videoartefact waarbij objecten of delen van een videobeeld lijken te bestaan ​​uit kleine vierkanten in plaats van uit de juiste details en vloeiende randen. De blokken kunnen overal in de afbeelding verschijnen, of alleen in delen van de afbeelding. De oorzaken van macroblokkering zijn gerelateerd aan een of meer van de volgende factoren: videocompressie, gegevensoverdrachtsnelheid, signaalonderbreking en videoverwerkingsprestaties.

Wanneer macroblokkering het meest merkbaar is

Macroblokkering is het meest merkbaar bij kabel-, satelliet- en internetstreamingdiensten, omdat deze diensten soms overmatige videocompressie gebruiken om meer kanalen binnen hun bandbreedte-infrastructuur te persen. Anders gezegd, de tv kan de hoeveelheid gegevens die hij moet verwerken niet aan, dus blokkeert hij het beeld samen in een minder intensieve vorm. Macroblokkering kan ook optreden, in mindere mate, tijdens over-the-air tv-uitzendingen. De effecten zijn beter zichtbaar in programmasegmenten met veel beweging (voetbal is een bekend voorbeeld), omdat hiervoor op een bepaald moment meer videogegevens moeten worden overgedragen. Een andere factor die macroblokkering kan veroorzaken, is de intermitterende onderbreking van het uitzend-, kabel- of streamingsignaal. Als dit gebeurt, ziet u mogelijk een kortstondig stilstaand beeld op uw tv of projectiescherm dat bestaat uit vierkanten en horizontale of verticale balken. Macroblokkering kan ook het gevolg zijn van slechte videoverwerking of opschaling door het afspeel- of weergaveapparaat. Als u bijvoorbeeld een opschalings-dvd-speler hebt die video niet snel genoeg kan verwerken en opschalen van standaard naar HD-resolutie, kunt u af en toe macroblokkering zien. Dit zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren tijdens scènes met veel beweging of panning-achtergronden. Macroblokkering kan ook merkbaar zijn bij tv-, kabel- of satellietuitzendingen met zeer snelle beweging. Als uw internetsnelheid niet snel genoeg is, kan dit ook macroblokkeringsproblemen veroorzaken bij het streamen van inhoud.

Pixelvorming

Macroblokkering wordt ook wel pixelvorming genoemd, en hoewel ze vergelijkbaar zijn, is pixelvorming een minder dramatisch, meer trapsgewijs effect. Het is soms zichtbaar langs randen van objecten in relatie tot een achtergrond, of aan de binnenkant van objectranden, zoals haar op een hoofd of lichaam. Pixelvorming geeft objecten een ruige uitstraling. Afhankelijk van de resolutie van de afbeelding, de grootte van het scherm of hoe ver of dichtbij u van het scherm zit, kan het effect van pixelvorming meer of minder opvallen. De beste manier om pixelvorming te begrijpen, is door een foto te maken met een digitale camera of telefoon en deze op het beeldscherm van uw pc of laptop te bekijken. Zoom dan in of vergroot het formaat van de afbeelding. Hoe meer u inzoomt of de afbeelding opblaast, hoe ruwer de afbeelding eruit zal zien en u zult gekartelde randen en verlies van detail gaan zien. Uiteindelijk zul je merken dat kleine objecten en de randen van grote objecten op een reeks kleine blokken beginnen te lijken.

Macroblokkering en pixelvorming op opgenomen dvd’s

Een andere manier waarop u macroblokkering of pixelvorming kunt tegenkomen, is op zelfgemaakte dvd-opnamen. Als uw dvd-recorder (of pc-dvd-brander) geen geschikte schrijfsnelheid heeft of als u de 4, 6 of 8 opnamemodi selecteert (die de hoeveelheid gebruikte compressie verhogen) om meer videotijd op de schijf te krijgen, dan kan de dvd-recorder de hoeveelheid binnenkomende video-informatie mogelijk niet accepteren. Als gevolg hiervan kunt u eindigen met zowel onderbroken frames, pixelvorming en zelfs periodieke macroblokkeringseffecten. In dit geval, aangezien de weggevallen frames en pixel- of macroblokkeringseffecten daadwerkelijk op de schijf worden opgenomen, kan geen extra videoverwerking die in een dvd-speler of tv is ingebouwd ze verwijderen.

Compressie is vaak de oorzaak

Macroblokkering en pixelvorming zijn artefacten die kunnen optreden bij het bekijken van video-inhoud van verschillende bronnen. Omdat macroblokkering en pixelvorming het resultaat kunnen zijn van een van de verschillende factoren, ongeacht welke tv je hebt, kun je de effecten ervan af en toe ervaren. Verbeterde videocompressiecodecs (zoals Mpeg4 en H264) en meer verfijnde videoprocessors en upscalers hebben echter het aantal gevallen van macroblokkering en pixelvorming verminderd. Deze verbeteringen zijn van invloed op alle media, inclusief uitzendingen, kabel- en streamingdiensten, maar signaalonderbrekingen zijn soms onvermijdelijk. Ook moet worden opgemerkt dat macroblokkering en pixelvorming soms met opzet kunnen worden gegenereerd door makers van inhoud of omroepen, zoals wanneer gezichten van mensen, kentekenplaten van auto’s, privé-lichaamsdelen of identificerende informatie met opzet door de aanbieder van de inhoud wordt verborgen. Dit wordt soms gedaan in tv-nieuwsuitzendingen, reality-tv-shows en sommige sportevenementen waar mensen mogelijk geen toestemming hebben gegeven om hun afbeelding te gebruiken. Het wordt ook gebruikt om te voorkomen dat verdachten worden geïdentificeerd tijdens een arrestatie of om merknamen op T-shirts of hoeden te blokkeren. Afgezien van doelgericht gebruik, zijn macroblokkering en pixelvorming echter absoluut ongewenste artefacten die u niet op uw tv-scherm wilt zien.