Skip to content

Maya-les: Introductie van Maya’s modelleringstools

14 de juli de 2021
robotic drone carrying file stack 3d rendering 981626042 5bdb6061c9e77c0026b2af43 3222019792f248019df3b9d16f7fa9c8

U zou nu moeten weten hoe u een primitieve polygoon kunt maken en kunt beginnen met het wijzigen van de vorm door randen, vlakken en hoekpunten te duwen en te trekken. Dat is een stap in de goede richting, maar het is eigenlijk maar een deel van de strijd – het is vrijwel onmogelijk om een ​​zeer complex model te maken van een primitieve basis zonder grootschalige wijzigingen aan de mesh aan te brengen. Om echt afgewerkte 3D-stukken te maken, moeten we leren hoe we de topologie van ons model kunnen wijzigen door vlakken en randen toe te voegen waar we meer details of controle nodig hebben. Er zijn letterlijk tientallen verschillende gereedschappen op Maya’s modelleerplank, maar veel ervan zijn alleen nuttig in specifieke situaties. In de praktijk zul je waarschijnlijk negentig procent van je tijd met dezelfde vijf of zes commando’s bezig zijn. In plaats van elke tool die Maya te bieden heeft te introduceren en je vergeet hoe je de helft ervan moet gebruiken, zullen we in de volgende paar lessen enkele van de meest gebruikte technieken in Maya’s polygoonworkflow bekijken.

Randlus-tool invoegen

De insert edge loop tool is waarschijnlijk het belangrijkste item in je modeling tool-set. Hiermee kunt u extra resolutie aan uw mesh toevoegen door een ononderbroken onderverdeling (randlus) te plaatsen op elke locatie die u opgeeft. Wis je scène en laat een nieuwe kubus in de werkruimte vallen. Ga met de kubus in objectmodus omhoog naar Gaas bewerken en selecteer de Randlus-tool invoegen. Selecteer een willekeurige rand op uw mesh en een nieuwe onderverdeling wordt loodrecht op de rand geplaatst waarop u hebt geklikt. U kunt overal op uw model extra onderverdelingen toevoegen door op een rand te klikken en te slepen – Maya zal de nieuwe randlus niet “laten vallen” totdat u de linkermuisknop loslaat. Het commando randlus invoegen blijft actief totdat de gebruiker op . drukt q om het gereedschap te verlaten.

Randlus invoegen — Geavanceerde opties

Opties voor randlusgereedschap

Insert Edge Loop heeft een extra set opties die de manier waarop de tool presteert veranderen. Zoals altijd, om toegang te krijgen tot het optievak, ga naar Gaas bewerken > Hulpmiddel Randlus invoegen en kies het optievak aan de rechterkant van het menu. Standaard, Relatieve afstand vanaf rand is geselecteerd, waarmee de gebruiker kan klikken en een randlus naar een specifieke locatie op de mesh kan slepen. U kunt maximaal tien gelijkmatig verdeelde randen tegelijk invoegen door de Meerdere randlussen optie en het instellen van de Aantal randlussen parameter op de gewenste waarde. Je zou denken dat de Gelijke afstand vanaf rand instelling zou een rand plaatsen in het midden van het gezicht dat u probeert te verdelen, maar dat doet het niet. Deze instelling heeft eigenlijk meer te maken met de profielvorm van de randlus bij gebruik van het gereedschap op meer geavanceerde stukken geometrie. Autodesk heeft een goede illustratie van het concept. Als u een gezicht gelijkmatig wilt verdelen, selecteert u gewoon de Meerdere randlussen instelling en stel de parameter Aantal randlussen in op 1.

Afgeschuinde randen

Bevel Tool in Maya

Met Maya’s Bevel-tool kun je in wezen de scherpte van een rand verminderen door deze te delen en uit te breiden tot een nieuw veelhoekig vlak. Bekijk de afbeelding hierboven voor een betere illustratie van dit concept. Om dit resultaat te bereiken, begint u met het maken van een eenvoudige primitief van 1 x 1 x 1 kubus. Ga naar de randmodus en Shift + selecteer de vier bovenranden van de kubus. Roep het bevel-commando aan door naar . te gaan Gaas bewerken > Schuine kant, en het resultaat zou moeten lijken op de kubus die rechts is afgebeeld. Randen op standaard primitieve objecten zijn oneindig scherp, wat in de natuur een onmogelijkheid is. Het toevoegen van een lichte afschuining aan harde randen is een manier om realisme aan een model toe te voegen. In het volgende gedeelte bespreken we enkele aanvullende instellingen van het gereedschap Bevel.

Bevel Tool Vervolg

Een schuine kant wijzigen

Zelfs nadat een rand is afgeschuind, kunt u met Maya de vorm wijzigen met behulp van het tabblad Ingangen in de Kanaalbox. Maak een object en schuin een paar randen af ​​- Maya opent automatisch de afschuiningsparameters zoals weergegeven in de bovenstaande afbeelding. Als het object wordt gedeselecteerd en u de afschuiningsinstellingen opnieuw moet bekijken, selecteert u het object en klikt u op de polyBevel1 knooppunt op het tabblad Ingangen. Elke keer dat je een nieuwe schuine kant maakt, maakt Maya automatisch een extra polyBevel(#) knoop. Deze doorlopende lijst van tool-gerelateerde knooppunten heet bouwgeschiedenis. Veel van Maya’s modelleringstools creëren vergelijkbare geschiedenisknooppunten op het tabblad Ingangen, waardoor elke actie kan worden gewijzigd of aangepast. Dit is ook een goed moment om de functie voor ongedaan maken te noemen, wat eenvoudig is: Ctrl + z (zoals het geval is in de meeste stukjes software). De meest relevante instellingen in de polyBevel knoop zijn offset en Segmenten:

  • De offset parameter regelt de breedte van de afschuining en accepteert een waarde van 0 tot 1.
  • De Segmenten optie beïnvloedt de gladheid van de afschuining. Door het aantal segmenten te vergroten, ontstaan ​​er meer vlakken, waardoor de schijnbare ronding van de afschuining wordt benadrukt. In het tweede voorbeeld hierboven hebben we het aantal segmenten van de schuine kant verhoogd tot 6 om het een afgerond uiterlijk te geven.