Skip to content

Meer informatie over de TWAIN-interface voor Windows en Mac

19 de juli de 2021
close up photographer hands adjusting settings on his camera in office 918318318 007af521082743cb8abacbf2c7ebb29a

Twain, uitgebracht in 1992, is de interfacestandaard voor Windows en Macintosh waarmee beeldapparatuur (zoals scanners en digitale camera’s) kunnen communiceren met beeldverwerkingssoftware. Vóór TWAIN werden apparaten voor beeldacquisitie allemaal geleverd met hun eigen propriëtaire software. Als u met een gescande afbeelding in een andere toepassing wilde werken, moest u de afbeelding eerst op schijf opslaan, vervolgens de toepassing van uw keuze openen en de afbeelding daar opnieuw openen. Bijna alle beeldverwerkingssoftware van tegenwoordig is TWAIN-compatibel. Als uw software TWAIN ondersteunt, vindt u een “Acquire”-opdracht in de menu’s of werkbalken (hoewel de opdracht soms verborgen is onder een Import-menu). Deze opdracht geeft toegang tot alle TWAIN-hardwareapparaten die op het systeem zijn geïnstalleerd. Hoewel het uiterlijk en de mogelijkheden van de software voor elk apparaat kunnen verschillen, roept de opdracht TWAIN Acquire de hardware-interfacesoftware op en plaatst de verkregen afbeelding in de beeldverwerkingssoftware, zonder dat de afbeelding eerst op schijf hoeft te worden opgeslagen. Dus waar staat TWAIN eigenlijk voor? Volgens The Free On-line Dictionary of Computing en onderbouwd door de officiële website van de TWAIN Working Group, is het helemaal geen acroniem:

Het woord TWAIN komt van Kipling’s “The Ballad of East and West” – “…and never the twain will meet…”, een weerspiegeling van de toenmalige moeilijkheid om scanners en pc’s met elkaar te verbinden. Het werd opgewaardeerd naar TWAIN om het meer onderscheidend te maken. Dit bracht mensen ertoe te geloven dat het een acroniem was, en vervolgens tot een wedstrijd om met een uitbreiding te komen. Er werden er geen geselecteerd, maar de inzending “Technology Without An Interessante Naam” blijft de standaard achtervolgen. –
The Free Online Dictionary of Computing, Editor Denis Howe

Een veelgebruikt gebruik van TWAIN is om afbeeldingen rechtstreeks naar Photoshop te scannen. Dit is steeds moeilijker geworden vanaf de release van Photoshop CS5 en gaat door tot op de dag van vandaag. De belangrijkste reden hiervoor is dat Adobe de ondersteuning voor 64-bits TWAIN-scanners in 64-bits of 32-bits Photoshop heeft laten vallen, en stelt ook voor om TWAIN “op eigen risico” te gebruiken. CS6 werkt alleen in 64-bits modus: als uw scannerstuurprogramma de 64-bits modus niet aankan, kunt u TWAIN mogelijk niet gebruiken. In feite is TWAIN misschien een technologie op zijn laatste benen. Gelukkig heeft Adobe enkele voorgestelde vervangingen.