Skip to content

Meerkanaals analoge audioverbindingen gebruiken in thuisbioscoop

22 de juni de 2021
yamaha rx a3040 multi in out xxx 5849cf0a5f9b58a8cdce9f20

De nadruk in thuisbioscoop ligt op digitale connectiviteit, waaronder HDMI, digitaal optisch, digitaal coaxiaal en USB. Er is echter een lange traditie van analoge audioverbindingen uit de tijd van hifi en stereo. Sommige componenten die nog steeds alleen analoge audio of digitale en analoge audioconnectiviteit bieden, zijn:

  • CD spelers
  • Audiocassettedecks
  • videorecorders
  • Oudere dvd- en Blu-ray Disc-spelers

Als gevolg hiervan bieden veel thuisbioscoopontvangers nog steeds enkele analoge audioverbindingsopties – meestal analoge stereo-ingangen en -uitgangen, een subwoofer en Zone 2-voorversterkeruitgangen. Er zijn soms meerkanaals analoge in- en uitgangen aanwezig.

Wat zijn meerkanaals analoge verbindingen?

Meerkanaals analoge aansluitingen bestaan ​​uit een aparte audio-aansluiting voor elk audiokanaal. Net zoals er linker- en rechterkanaal analoge audio-aansluitingen zijn voor stereo, zijn aparte analoge audio-aansluitingen voor de midden-, linker- en rechtersurround- en, in sommige gevallen, linker- en rechter-surroundachterkanalen mogelijk. Al deze verbindingen maken gebruik van RCA-aansluitingen en kabels.

Meerkanaals voorversterkeruitgangen: Home Theatre-ontvangers

De meest voorkomende meerkanaals analoge aansluitingen op mid- en high-end thuisbioscoopontvangers en AV-voorversterker/processors zijn voorversterkeruitgangen. Deze uitgangen verbinden een thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterker/processor met externe versterkers. Dit geeft toegang tot alle audiofuncties van een home theater receiver. Als ingebouwde versterkers niet krachtig genoeg zijn voor een opstelling, kunnen de voorversterkeruitgangen verbinding maken met krachtigere externe eindversterkers voor een of meer beschikbare kanalen. Als er meerkanaals analoge voorversterkeruitgangen worden gebruikt, schakelen ze de interne versterkers van de thuisbioscoopreceiver uit die zijn toegewezen aan de overeenkomstige kanalen. Dit betekent dat je het uitgangsvermogen van een interne versterker niet kunt combineren met een externe versterker voor hetzelfde kanaal. Bij sommige thuisbioscoopontvangers kunnen interne versterkers opnieuw worden toegewezen aan andere kanalen die niet worden omzeild. Mogelijk kunt u een combinatie van interne en externe versterkers gebruiken om het aantal kanalen uit te breiden dat een thuisbioscoopontvanger kan bedienen. Lees de handleiding van uw home cinema-ontvanger voor details over de mogelijkheid om de interne versterker opnieuw toe te wijzen.

Meerkanaals voorversterkeruitgangen: AV-processors

Meerkanaals analoge voorversterkeruitgangen zijn optioneel op thuisbioscoopontvangers, maar vereist op AV-voorversterkerprocessors. Dat komt omdat AV-voorversterkerprocessors niet de ingebouwde versterkers hebben die nodig zijn om luidsprekers van stroom te voorzien. Om audiosignalen naar luidsprekers te krijgen, maken analoge voorversterkeruitgangen verbinding met externe eindversterkers mogelijk. De versterkers voeden op hun beurt de luidsprekers. Je kunt ook meerkanaals voorversterkeruitgangen vinden op oudere dvd- en Blu-ray Disc-spelers, maar tegenwoordig bevat dat slechts een paar high-end modellen.

Meerkanaals analoge voorversterkeruitgangen: dvd- en Blu-ray Disc-spelers

Vóór de introductie van HDMI boden sommige high-end dvd-spelers en een paar Blu-ray Disc-spelers een meerkanaals analoge voorversterkeruitgangsoptie. Sommigen doen dat nog steeds. Deze verbindingen ondersteunen twee mogelijkheden:

  • De speler kan Dolby Digital en DTS surround-sound audioformaten intern decoderen. Het signaal gaat vervolgens naar een oudere thuisbioscoopontvanger die geen ingebouwde Dolby Digital/DTS-decoderingsmogelijkheid heeft en geen digitale optische/coaxiale of HDMI-ingangen heeft. Het kan ook een set meerkanaals analoge audio-ingangen bieden. Wanneer deze optie wordt gebruikt, geeft de thuisbioscoopontvanger ofwel: direct of PCM op het voorpaneel in plaats van Dolby of DTS. Je profiteert nog steeds van de voordelen van die formaten omdat ze werden gedecodeerd voordat ze de ontvanger bereikten.
  • Het kan SACD en DVD-Audio ondersteunen. Deze audioformaten, geïntroduceerd in 1999/2000, hebben invloed op de audioconnectiviteit, zelfs als de thuisbioscoopontvanger ingebouwde Dolby/DTS-decodering heeft en digitale optische/coaxiale en HDMI-ingangen biedt.

Vanwege bandbreedtevereisten kunnen de SACD- en DVD-Audio-indelingen geen digitale optische of digitale coaxiale audioverbindingen gebruiken. Dit betekende dat, vóór HDMI, de enige manier om die audiosignalen over te dragen naar een thuisbioscoopontvanger was via de meerkanaals analoge audioverbindingsoptie. Om de meerkanaals analoge voorversterkeruitgangen te gebruiken op een dvd- of Blu-ray Disc-speler die deze heeft, hebt u een overeenkomstige set ingangen nodig op een thuisbioscoopontvanger of AV-voorversterker/processor.

Meerkanaals analoge ingangen

Voordat HDMI arriveerde, waren meerkanaals analoge audio-ingangsverbindingen gebruikelijk op thuisbioscoopontvangers en AV-voorversterkers/processors, maar ze zijn nu zeldzaam. Met een thuisbioscoopontvanger of AV-processor die deze optie biedt, hebt u de flexibiliteit om een ​​dvd-, Blu-ray Disc-speler of een andere broncomponent te gebruiken die dit als uitgangsverbindingsoptie biedt. Meerkanaals analoge ingangen zijn discrete verbindingen. Als u een tweekanaals stereo analoge bron aansluit, zoals een cd-speler, hoeft u alleen de linker- en rechtervoorkanaalingangen te gebruiken. Voor volledig 5.1- of 7.1-kanaals surroundgeluid moet u alle ingangen gebruiken en de corresponderende aangewezen kanaaluitgangen van de broncomponent aansluiten op de correct aangewezen kanaalingangen. Als u de analoge voorversterkeruitgangen links/rechts van het bronapparaat aansluit op de analoge surround-ingangen links/rechts, komt het geluid uit de surroundluidsprekers in plaats van uit de hoofdluidsprekers links/rechts. Als de broncomponent een subwoofer-voorversterkeruitgang heeft, moet deze worden aangesloten op de subwoofer-voorversterkeringang van een receiver, zodat deze naar de subwooferuitgang van de receiver kan worden geleid. U kunt die optie ook omzeilen en de subwooferuitgang van het bronapparaat rechtstreeks op de subwoofer aansluiten.

Ken uw audioverbindingsopties

Er zijn verschillende home theater-verbindingsopties. Nieuwe opties zoals HDMI zijn geïntroduceerd terwijl oude opties worden uitgefaseerd. Andere zijn geconsolideerd, zoals gedeelde analoge video-ingangen op nieuwere tv’s. Mensen hebben een mix van oude en nieuwe componenten die moeten worden aangesloten, en meerkanaals analoge audioverbindingen zijn een optie die soms beschikbaar kan zijn.