Skip to content

Meta’s supercomputer brengt de Metaverse tot leven

17 de april de 2022
GettyImages 1145684652 b5c1645bf5ef4ff68ceca3903de14e1b

Belangrijkste leerpunten

  • Meta bouwt naar eigen zeggen de grootste supercomputer in zijn soort.
  • De supercomputer, genaamd RSC, is al operationeel.
  • RSC zal verschillende kunstmatige-intelligentiemodellen helpen trainen om de metaverse op te bouwen.
Er is geen informaticadiploma voor nodig om te beseffen dat het creëren van de metaverse, zoals Mark Zukerberg het beschrijft, enorme rekenkracht zou vereisen. Maar goed dat Meta dit onder de knie heeft. De afgelopen twee jaar heeft Meta een supercomputer gebouwd met de naam AI Research SuperCluster (RSC), die naar eigen zeggen een belangrijke rol zal spelen bij het tot leven brengen van de metaverse. RSC is al in beperkte capaciteit operationeel en Meta beweert dat het, eenmaal voltooid, de snelste supercomputer in zijn soort zal zijn. En experts kunnen niet wachten om het te gebruiken om de metaverse te bouwen. “Bedrijven zoals het onze, die voor ogen hebben om ervaringen in de metaverse meer verrijkend, emotioneel en zinvoller te maken, kunnen een platform als dit gebruiken om onze impact te vergroten”, vertelde Aaron Wisniewski, CEO en mede-oprichter van OVR Technology, aan Lifewire in een e-mail interview.

Een voor allen

Wisniewski, wiens bedrijf werkt aan het verbeteren van virtual reality (VR) door de reukzin toe te voegen, heeft een diepgaande invloed op hoe we denken, voelen en gedragen. “Stel je voor dat 7 miljard mensen allemaal hun ideale zintuiglijke werelden in realtime definiëren en delen?” Hij zei dat de “gedeelde realiteit” van de metaverse ongelooflijke mogelijkheden zou creëren voor verbinding, empathie, leren en verbeterd welzijn, iets dat hij benadrukte “nooit in de geschiedenis mogelijk is geweest”. “Rekenkracht van deze omvang zou de komst van de meeslepende, expansieve en inclusieve metaverse kunnen versnellen waar we allemaal reikhalzend naar uitkijken.” Meta hoopt de RSC te gebruiken om deze nieuwe ervaring te helpen creëren. In hun blogpost zei het bedrijf dat het samenwerkt met NVIDIA om de RSC te bouwen. Momenteel gebruikt de supercomputer 760 NVIDIA DGX A100-systemen als rekenknooppunten, voor een totaal van 6080 NVIDIA A100 GPU’s. De A100 GPU kost meer dan $ 10.000 en gebruikt dezelfde Ampere-architectuur als de grafische kaarten van de RTX 3000 GPU-serie voor consumenten. De A100 is echter geoptimaliseerd voor machine learning (ML) in plaats van gaming. Meta voegde eraan toe dat het van plan is het aantal GPU’s te verhogen tot 16.000, wat volgens hem de AI-trainingsprestaties van de supercomputer met meer dan 2,5 keer zal verhogen. “Rekenkracht van deze omvang zou de komst van de meeslepende, expansieve en inclusieve metaverse kunnen versnellen waar we allemaal reikhalzend naar uitkijken”, vertelde Wisniewski.

Oog voor een AI

Terwijl hij de RSC introduceerde, schreef Mark Zuckerberg: “de ervaringen die we bouwen voor de metaverse vereisen enorme rekenkracht (kwintiljoenen bewerkingen/seconde!), en RSC zal nieuwe AI-modellen mogelijk maken die kunnen leren van triljoenen voorbeelden, honderden begrijpen talen en meer.” Meta-onderzoekers gebruiken de RSC al om grootschalige natuurlijke taalverwerking (NLP) en computervisiemodellen te trainen. Vroege benchmarks laten zien dat RSC NLP-modellen al drie keer sneller uitvoert en computervisie-workflows 20 keer sneller dan de huidige infrastructuur, wat de weg vrijmaakt voor het trainen van meer geavanceerde modellen. Meer geavanceerde modellen die op RSC zijn getraind, kunnen de trackingkwaliteit van VR-apparaten verbeteren. De aanstaande lancering van de langverwachte Project Cambria-headset kan misschien ook nieuwe computervisie-functies mogelijk maken. De nieuwe machine zal worden gebruikt om enorme nieuwe spraakherkennings-, taalverwerkings- en computervisiemodellen te trainen die als basis zullen dienen voor de volgende generatie AI-gestuurde services van het bedrijf.

Kunstmatige realiteit

Abhishek Choudhary, de oprichter van het AI-enabled edutech-platform AyeAI, vertelde Lifewire via LinkedIn dat de RSC de bevolking in het algemeen meer gelijke toegang tot cognitieve computerfaciliteiten zal bieden. “Eenmaal [the RSC] is voltooid, kunnen we een betere en snellere diagnose verwachten op basis van medische beelden, betere communicatie in verschillende taalkundige instellingen en de langverwachte verbeteringen aan de metaverse.”

Een kunstmatig intelligente robot die werkt op een touchscreen vol data.

Meta zegt dat RSC is gebouwd, met behoud van privacy en veiligheid als belangrijkste aandachtsgebieden. Voordat de gegevens in RSC worden geïmporteerd, doorloopt het een privacybeoordelingsproces om te bevestigen dat ze correct zijn geanonimiseerd. Daarna wordt het versleuteld voordat het wordt gebruikt in AI-trainingsmodellen. Facebook deelde hun visie voor RSC en zei dat ze hopen dat het hen zal helpen bij het bouwen van geheel nieuwe AI-systemen. Ze willen bijvoorbeeld dat het RSC helpt bij het faciliteren van realtime spraakvertalingen voor grote groepen mensen, die elk een andere taal spreken, zodat ze naadloos kunnen samenwerken aan een onderzoeksproject of gewoon samen een spel kunnen spelen. Choudhury is enthousiast over het vooruitzicht. “Als technoloog kan ik nauwelijks wachten op de metaverse ervaring waar ik kan genieten van livemuziek en theatershows in talen die ik niet begrijp en in realtime kan praten met mensen met wie ik geen gemeenschappelijke taal deel.”