Skip to content

Methoden om de netwerkverbindingssnelheid te testen

10 de augustus de 2021
speed 4028234 1920 2523e70b2da74b9d93a1d0655dbd6e04

De snelheid van computernetwerken is afhankelijk van hoe ze zijn opgezet en gebruikt. Als u weet hoe u de snelheid van uw netwerkverbindingen kunt testen, kunt u bepalen of een internetverbinding presteert op het niveau dat de serviceprovider belooft. De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op lokale netwerken en wide area netwerken.

De netwerkverbindingssnelheid testen

Om de verbindingssnelheid van een computernetwerk te controleren, moet een snelheidstest worden uitgevoerd en de resultaten worden geïnterpreteerd. Een snelheidstest meet de prestaties van een netwerk gedurende een korte periode. De test verzendt en ontvangt normaal gesproken gegevens via het netwerk en berekent de prestaties op basis van de hoeveelheid overgedragen gegevens en hoeveel tijd nodig was om de overdracht te voltooien.

Resultaten van snelheidstests begrijpen

De meest gebruikelijke maatstaf voor netwerksnelheid is de gegevenssnelheid, die wordt geteld als het aantal computerbits dat in één seconde over de verbinding gaat. Moderne computernetwerken ondersteunen datasnelheden van duizenden, miljoenen of miljarden bits per seconde. Snelheidstesten bevatten vaak ook een aparte meting voor netwerkvertraging, ook wel ping-tijd genoemd of latentie. Wat als een ‘goede’ of ‘goed genoeg’ netwerksnelheid wordt beschouwd, hangt af van hoe het netwerk wordt gebruikt. Als u bijvoorbeeld online computergames speelt, moet het netwerk relatief lage ping-tijden ondersteunen, terwijl de werkelijke gegevenssnelheid vaak een bijzaak is. Het streamen van high-definition video vereist daarentegen ondersteuning voor hoge gegevenssnelheden en netwerkvertragingen zijn minder een probleem.

De snelheid van de internetverbinding testen

Er zijn tientallen gratis websites voor het testen van internetsnelheid beschikbaar die met elke webbrowser werken. Een typische snelheidstest duurt ongeveer een minuut en genereert aan het einde een rapport met zowel gegevenssnelheid als ping-tijdmetingen. Hoewel deze services de prestaties van een internetverbinding in het algemeen weerspiegelen, meten ze verbindingen met slechts een paar webservers, dus de resultaten kunnen variëren wanneer u sites in verschillende geografische gebieden bezoekt. Uw internetprovider biedt mogelijk een snelheidstesttool aan die nauwkeurigere resultaten geeft dan andere gratis online tools.

Verbindingssnelheden testen op lokale netwerken

Ping-programma’s worden gebruikt bij het uitvoeren van snelheidstests voor lokale netwerken. Desktop- en laptopcomputers bevatten kleine versies van deze programma’s, die de netwerkvertraging berekenen tussen de computer en een ander doelapparaat op het netwerk. De meeste ping-programma’s worden uitgevoerd door opdrachtregels te typen die het doelapparaat op naam of IP-adres specificeren, maar u kunt ook gratis ping-tools installeren voor netwerkprobleemoplossing die meer functies bieden, waaronder een grafische interface.

Verschil tussen nominale en werkelijke verbindingssnelheden

Wanneer u bent verbonden met een bekabeld netwerk, is het normaal dat het apparaat een standaard verbindingsgegevenssnelheid rapporteert, zoals 1 miljard bits per seconde (1000 Mbps). Evenzo kunnen draadloze netwerken standaardtarieven rapporteren, zoals 54 Mbps of 150 Mbps. Deze waarden vertegenwoordigen de maximale snelheidslimieten volgens de gebruikte netwerktechnologie; ze zijn niet het resultaat van daadwerkelijke verbindingssnelheidstests. Omdat de werkelijke netwerksnelheden meestal lager zijn dan de nominale bovengrenzen, zijn snelheidstests essentieel voor het meten van de werkelijke netwerkprestaties. Een verschil tussen uw werkelijke en theoretische topsnelheid hoeft niet per se zorgwekkend te zijn. U zult bijvoorbeeld waarschijnlijk snelheidsvertragingen tegenkomen wanneer meerdere gebruikers op een netwerk tegelijkertijd internet gebruiken. Er zijn veel manieren om uw netwerk te optimaliseren om de verbindingssnelheid te verbeteren.