Skip to content

Microsoft Windows 8

10 de juli de 2021
Windows8 5ad11c27642dca0036e44be1

Microsoft Windows 8 is de eerste op aanraking gerichte Windows-besturingssysteemlijn en heeft belangrijke wijzigingen in de gebruikersinterface ten opzichte van zijn voorgangers.

Windows 8 Releasedatum

Windows 8 werd op 1 augustus 2012 vrijgegeven voor productie en werd op 26 oktober 2012 beschikbaar gemaakt voor het publiek. Windows 8 wordt voorafgegaan door Windows 7 en opgevolgd door Windows 10, momenteel de meest recente versie van Windows die beschikbaar is.

Windows 8-edities

Er zijn vier edities van Windows 8 beschikbaar:

  • Windows 8.1 Pro
  • Windows 8.1
  • Windows 8.1 Enterprise
  • Windows RT 8.1

Windows 8.1 Pro en Windows 8.1 zijn de enige twee edities die rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Windows 8.1 Enterprise is de editie bedoeld voor grote organisaties. Windows 8 en 8.1 worden niet meer verkocht, maar als je een exemplaar nodig hebt, kun je er misschien een vinden op Amazon.com of eBay. Alle drie de reeds genoemde edities van Windows 8 zijn beschikbaar in 32-bits of 64-bits versies. Er is ook een Windows 8.1 Pro Pack beschikbaar (Amazon is waarschijnlijk de beste keuze) waarmee Windows 8.1 (de standaardversie) wordt geüpgraded naar Windows 8.1 Pro. De meest recente versie van Windows 8, momenteel Windows 8.1, is meestal wat op schijf en via download wordt verkocht nu Windows 8.1 is uitgebracht. Als je al Windows 8 hebt, kun je gratis updaten naar Windows 8.1 via de Windows Store. Windows RT, voorheen bekend als Windows op ARM of WOA, is een editie van Windows 8 die speciaal is gemaakt voor ARM-apparaten. Windows RT is alleen beschikbaar voor hardwaremakers voor pre-installatie en voert alleen de software uit die erbij is geleverd of is gedownload van de Windows Store.

Windows 8-updates

Windows 8.1 was de eerste grote update voor Windows 8 en werd op 17 oktober 2013 voor het publiek beschikbaar gesteld. Windows 8.1 Update was de tweede en momenteel de meest recente update. Beide updates zijn gratis en brengen functiewijzigingen en oplossingen voor het besturingssysteem met zich mee. Er is geen servicepack beschikbaar voor Windows 8 en zal er ook niet komen. In plaats van servicepacks voor Windows 8 vrij te geven, zoals in Windows 8 SP1 of Windows 8 SP2, Microsoft brengt grote, regelmatige updates uit voor Windows 8. De eerste release van Windows 8 heeft het versienummer 6.2.9200. Zie onze lijst met Windows-versienummers voor meer informatie hierover.

Windows 8-licenties

Elke versie van Windows 8.1 die u bij Microsoft of een andere winkel koopt, via een download of op een schijf, heeft een standaard winkellicentie. Dit betekent dat u het op uw eigen computer kunt installeren op een lege schijf, in een virtuele machine, of over elke andere versie van Windows of andere besturingssystemen, zoals in een schone installatie. Er zijn ook twee extra licenties: Systeembouwer licentie en de OEM licentie. De Windows 8.1 Systeembouwer licentie kan op vergelijkbare manieren worden gebruikt als de standaard winkellicentie, maar moet worden geïnstalleerd op een computer die bedoeld is voor wederverkoop. Elk exemplaar van Windows 8.1 Pro, Windows 8.1 (standaard) of Windows RT 8.1 dat wordt meegeleverd voorgeïnstalleerd op een computer wordt geleverd met een OEM licentie. Een OEM Windows 8.1-licentie beperkt het gebruik van het besturingssysteem tot de computer waarop het door de computerfabrikant is geïnstalleerd. Voorafgaand aan de Windows 8.1-update waren Windows 8-licenties veel verwarrender, met speciale upgrade licenties met strikte installatieregels. Vanaf Windows 8.1 bestaan ​​dit soort licenties niet meer.

Minimale systeemvereisten voor Windows 8

Windows 8 vereist minimaal de volgende hardware:

  • CPU: 1 GHz met NX-, PAE- en SSE2-ondersteuning (CMPXCHG16b, PrefetchW en LAHF/SAHF-ondersteuning voor 64-bits versies)
  • RAM: 1 GB (2 GB voor 64-bits versies)
  • Harde schijf: 16 GB vrije ruimte (20 GB gratis voor 64-bits versies)
  • Grafische kaart: een GPU die ten minste DirectX 9 ondersteunt met een WDDM-stuurprogramma

Uw optische drive moet ook dvd-schijven ondersteunen als u van plan bent Windows 8 te installeren met dvd-media. Er zijn ook verschillende aanvullende hardwarevereisten voor Windows 8 bij installatie op een tablet.

Hardwarebeperkingen voor Windows 8

32-bits versies van Windows 8 ondersteunen tot 4 GB RAM. De 64-bits versie van Windows 8 Pro ondersteunt tot 512 GB, terwijl de 64-bits versie van Windows 8 (standaard) tot 128 GB ondersteunt. Windows 8 Pro ondersteunt maximaal 2 fysieke CPU’s en de standaardversie van Windows 8 slechts één. In totaal worden maximaal 32 logische processors ondersteund in 32-bits versies van Windows 8, terwijl maximaal 256 logische processors worden ondersteund in 64-bits versies. Er zijn geen hardwarebeperkingen gewijzigd in de Windows 8.1-update.