Skip to content

Microsoft Windows XP op nieuwe computers

14 de december de 2022
xp 56aa11bc5f9b58b7d000b196

in 2014 stopte Microsoft met het leveren van beveiligingsupdates of technische ondersteuning voor het besturingssysteem Windows XP. Desalniettemin bieden sommige winkeliers nog steeds gerenoveerde computers aan die zijn uitgerust met Windows XP, omdat de hardwarevereisten lager zijn dan die voor Windows Vista tot en met Windows 11.

Sinds april 2014 ondersteunt Microsoft Windows XP niet meer. We raden aan te upgraden naar Windows 10 of te upgraden naar Windows 11 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Risico’s van het draaien van Windows XP

Als u besluit een computer met Windows XP te kopen, moet u rekening houden met deze ernstige beveiligingsproblemen waarmee u te maken krijgt:

  • Kwetsbaarheid voor nieuwe bugs: Hackers zijn constant op zoek naar bugs in bestaande besturingssystemen. Wanneer die bugs worden uitgebuit, repareren (repareren) bedrijven die de besturingssystemen maken die bugs. In het geval van Windows XP repareert Microsoft die bugs niet.
  • Incompatibele stuurprogramma’s: Aangezien de meeste hardwarefabrikanten de Windows XP-stuurprogramma’s niet meer ondersteunen, moet u oude stuurprogramma’s gebruiken. Oude driversoftware is net zo vatbaar voor nieuwe bugs als het oude besturingssysteem.
  • Oude Software: De meeste softwarebedrijven ondersteunen ook de ondersteuning van Windows XP niet meer, dus je werkt met verouderde software op je computer. Ook verouderde software loopt het risico om gehackt te worden.
  • Verouderde netwerkkaarten: Hoe ouder een netwerkkaart is, hoe waarschijnlijker het is dat hackers problemen hebben gevonden die ze kunnen misbruiken en uw computer kunnen hacken. Dit maakt het bijzonder gevaarlijk om uw Windows XP-computer rechtstreeks met internet te verbinden.

Beveilig uw nieuwe Windows XP-computer

Als u een computer met Windows XP koopt en u kunt niet upgraden naar een modern besturingssysteem, volg dan deze speciale veiligheidsmaatregelen:

  • Installeer antivirussoftware: Zelfs als u stappen hebt ondernomen om de computer te beveiligen, installeer dan gratis antivirussoftware om de ultieme beveiliging te garanderen.
  • Werk alle software bij: Hoewel het besturingssysteem geen patches ontvangt, kunt u de beveiliging verbeteren door alles wat u op de computer installeert regelmatig bij te werken.
  • Vermijd internetten: Vanwege de risico’s is het niet aan te raden om een ​​Windows XP-computer met internet te verbinden. Gebruik in dat geval geen internetbrowsers.
  • Installeer minimale software: Hoe minder applicaties er zijn geïnstalleerd op een computer met Windows XP, hoe kleiner de kans dat er een kwetsbaarheid in de software is die hackers kunnen misbruiken.